Zaštićeno uzgajalište mušulja ispred kotorskog Instituta

4
Institut za biologiju mora

Dr Milica Mandić

dr Milica Mandić

U okviru Balkan Divelopment projekta u koji je uključena Crna Gora, Italija, Hrvatska, Srbija i Makedonija, ispred kotorskog Institutu za biologiju mora ovih dana je završena revitalizacija uzgajališta mušulja.

Projekat podrazumijeva potpunu demontažu parka, čišćenje bova, nasađivanje nove mlađi, kontrolu sidrišta i kanapa, kazala je za Skala radio dr Milica Mandić, naučna radnica u kotorskom Institutu.

Pored potpune revitalizacije uzgajališta i nasađene mlađi, novina je da je jedna linija parka od ukupno deset bova ispred kotorskog Instituta povezana jednostrano, za razliku od dvostranog vezivanja bova koje se kod nas koristi decenijama, kazala je ona.

Tip jednostranog vezivanja bova se koristi na uzgajalištima koja zauzimaju veliki prostor, jer je moguće lakše rukovanje i prilikom nasađivanja mlađi, a posebno prilikom ubiranja konzumnih školjki kada je težina jedne pletenice i do 20 kilograma, objašnjava Mandićeva.

Na naše pitanje koliko se ubere dagnji, odnosno mušulja, od početka uzgoja dok ne porastu do konzumne jedinice, a to je ciklus od godinu ipo za koliko mušulja naraste do 6 cm, Mandićeva je odgovorila da na jednoj pletenici ili pergolaru prosječna težina bude od 15 do 20 kg.

Problem sa kojim su se susreli stručnjaci prilikom ovog posla, a pristutan je i kod uzgajivača, je napad predatora, odnosno riba sa jakim vilicama kao što su orada, saragna mlađ mušulja.

“Svjedoci smo da su posljednjih godina veliki djelovi privatnih uzgajališta uništena od predatora, pa je Institut zajedno sa uzgajivačima pokrenuo inicijativu, tj uradio projekat zaštite uzgajališta od predatora i predali ga Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja”, kazala je dr Mandić.

Na žalost ove godine projekat nije našao mjesta u agro budžetu, ali se marikulturalisti i uzgajivači nadaju da će se iduće godine realizovati ovaj projekat zaštite uzgajališta školjki, jer se svi uzgajivači susreću sa ovim problemom, zaključila je ona.

4 KOMENTARI

  1. Grga, da si ti deseti dio Nevresa, bio bi dobar, Nevres je divan čovjek koji je puno dobrog uradio za Kotor,da svi vole ovaj grad kao Nevres Kotor bi bio bolji od Barselone

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].