Zaštita novinarskih izvora u skladu sa EU standardima

0

 

Odredba novog zakona o medijima, kojom se definiše zaštita novinarskih izvora održava standarde uspostavljene od strane Savjeta Evrope, kazao je za RTCG Žuan Barata, medijski ekspert Savjeta Evrope.

Komentarišući pravo na zaštitu izvora, Barata ističe da to pravo nije apsolutno kada su u pitanju standardi Savjeta Evrope.

Barata je radio nekoliko ekspertiza u pripremi novog Zakona o medijima.

On je saglasan da novi Zakon o medijima održava kriterijume uspostavljene i od strane Evropskog suda za ljudska prava, ali naglašava da sudije i sudovi prilikom tumačenja zakonskih odredbi moraju poštovati interpretativne standarde koje je su uspostavile relevantne evropske institucije.

 

Zaštita izvora informacija je dio prava na slobodu izražavanja, podsjeća Barata, koje je zaštićena članom 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima. Ističe da i ovo pravo ima svoja ogrančenja.

„Članom 10 i praksom Evropskog suda za ljudska prava jasno je utvrđeno da u nekim slučajevima, kada je to neophodno, opravdano i proporcionalno moguće je uspostaviti određena ograničenja kada je riječ o članu 10, kao i o zaštiti novinarskih izvora“, kaže Barata.

Kada je riječ o evropskim standardima u ovoj oblasti Barata tvrdi da postoje izuzetni slučajevi kada sudije mogu da nametnu obavezu novinaru da otkrije izvor. Ti izuzetni slučajevi se odnose na one situacije kada je neophodno da se zaštite određene vrijednosti ili principi, poput prava na život, nacionalna bezbjednost, javni red…

“U tim situacijama sudija treba da izvrši odgpvarajuću procjenu, odgovarajući balans između benefita od toga što će prisiliti novinara da otkrije izvor i štete koju mu može nanijeti. Sudija takođe treba da procjeni da li je to jedina moguća mjera koja treba da bude preduzeta u cilju zaštite određenog prava ili javnog interesa. Riječ je o standardima koje je uspostavio Savjet Evrope kroz različite preporuke i rezolucije, a koje Evropski sud za ljudska prava prati i primjenjuje”, zaključuje Barata.

Žuan Barata je doktor pravnih nauka, koji pored ekspertskog rada za Savjet Evrope radi i na Univerzitetu Stanford, kao i na Univerzitetu u Barceloni.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.