Zašto su Bečićevi odbornici glasali protiv ćirilice u Kotoru?

27
NSD

Nova srpska demokratija ocjenjuje da je povratak ćirilice u život Kotora velika pobjeda odbornika DF-a, koji su time pokazali svoju privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i Boke.

“To je samo prvi korak u povratku ćirilice na području čitave Crne Gore. Sa druge strane, neprijatno smo iznenađeni potezom Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, čiji su odbornici glasali protiv ćirilice, čime su napravili prvorazredan politički skandal, uperen protiv tradicije Crne Gore i njenog srpskog bića. Podsjećamo glasače protiv ćirilice, da je veza između škole i slobode, između slobode i civilizacije, vjekovima bila ćirilica! I sada je. Biti u rovu protiv ćirilice, znači biti protiv Crnojevića, Petrovića, Stefana Mitrovog Ljubiše, Mitrofana Bana, Marka Miljanova, Oktoiha, Stege, Gorskog vijenca, protiv svih tih naših slavnih predaka i vrijednosti koje su podsticale porobljene narode na Balkanu da krenu u oslobođenje”, kaže se u saopštenju.

Suprotstaviti se ćirilici, kako se dodaje, znači stati na put dugom istorijskom maršu Crne Gore i cijelog srpskog naroda kroz vjekove.

“Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, glasanjem protiv ćirilice, glasala je i protiv slova zahvaljujući kojima su naučili da pišu i čitaju, glasali su protiv duhovnog bogatstva mnogobrojnih djela proze i poezije u koje im je uvid dala upravo ćirilica, glasanjem protiv ćirilice glasali su protiv svojih svesaka, čitanki, knjiga, škola, i na kraju protiv sebe i svog jezika. Jeftina priča o nedostatku određenih procedura je samo izgovor za nečasni postupak, kojem je pribjegla DCG. Da je u pitanju sudbina ili promovisanje latinice sigurni smo da bi svih pet odbornika Demokrata, bez ikakvog raspitivanja o proceduri, glasala sa obije ruke. Kad su toliki legalisti i poštovaoci procedura, koje su se sjetili kada je u pitanju ravnopravnost ćirilice, zašto onda nijesu, po toj istoj logici, prihvatili poraz od Srđe Milića na Kongresu SNP? Tadašnja Milićeva ubjedljiva pobjeda mogla je da zaustavi podjele unutar te stranke, koje su uslijedile samo zbog nepoštovanje statutarnih procedura”, zaključuje se u saopštenju.

portal analitika

27 KOMENTARI

 1. Kad glup čovjek koji nema problema sa rodnom ravnopravnošću počne da premišlja o nametnutim dilemama, shvati da je vrag odnio šalu, a moglo bi bitvi da je šala donijela vraga… Odavno već nijesam vidio da se oko nečega podigne tolika prašina, a da se nakon toga sve upakuje u oblogu od magle, da bi se lakše prodalo, kao aktualna rasprava o Ćirilici. Eto neko se drznuo da glasa protiv Ćirilice u Kotoru…Vala neka je, meni – politički nepismenom – a kamo sreće da sam i jezički, pa ne bi bilo ni ovog komentara. lično moje mišljenje je da treba ukinuti i jedno i drugo pismo i zatrijeti sve tragove pismenosti. Neko će pomisliti da se šalim ili još gore sprdam, a ja nikad nijesam bio ozbiljniji.
  Nijesu li nepismeni podanici san svake vlasti? A nije to izmislio Makijaveli već je i Aristotel nešto muljao na tu temu, istina u uvijenoj formi, a evo kod nas su već krenuli da nas učine polupismenim, a sad stvar treba konzekventno dovesti do kraja. U tome će imati svesrdnu i bezrezervnu pomoć sistema obrazovanja, čije su institucije već uveliko na djelu.Tako će nam biti uskoro omogućeno beskrajno uživanje u neznanju, kao zamjena za mučeništvo spoznaje. Znano nam je kako je to Adam platio iako siromah nije naučio ni Latinicu ni Ćirilicu i pored svih Evinih napora, a onda je zmija pritekla u pomoć… Posljedice osjećamo i danas-

 2. NOVA SRPSKA DEMOKRATIJA: Zanimljiv tekst te srocili. Vidim oko cirilice i latinice, se ne mozete sloziti. Iznjeli ste svoje adute oko svoga pisma(cirilice) sto je sasvim u redu. Zastupate svoje i tu nema nista sporno. Demokrate vam pljuju kako vi kazete, preko svega vasega izvornog, Crnojevica, Petrovica, “GORSKOG VJENCA” itd, ali vam ne smeta da zajedno vrsite vlast na lokalnom nivou. Tu vam ne basta, da se svadjate, jer i jedni i drugi, debelo uzivate u svim povlasticama koje vas vezuju( dje je vlast, tu je i slast, mislim na pare). Ajte junaci, odbranite svoje “SVETINJE” u koje se kunete.
  To je vrlo jednostavno:RAZIDJITE SE! Ne dajte da se preci stide od vas, dokazite da je obraz vazniji, nego novac.
  ZNAM JA DA VI TO NECETE, PARA VRTI DJE.BURGIJA NECE. ” OBICNI FOLIRANTI” I JEDNI I DRUGI!

 3. Biti u rovu protiv ćirilice, znači biti protiv Crnojevića, Petrovića, Stefana Mitrovog Ljubiše, Mitrofana Bana, Marka Miljanova, Oktoiha, Stege, Gorskog vijenca,…. Niko nema ništa protiv gore navedenih, ali oni nemaju nikave veze sa Kotorskoim istorijato, Kotor je pismo, pituru, arhitekturu baštinio sa drugih vjetrova.. Evropskih

 4. U svemu podrzavam Sugavelu.
  Konacno, srce Crne Gore je Cetinje a ne Pg
  Odbranimo se od centralizma i globalizma!
  Skrnave i odnose institucije i firme iz Kotora
  To je nas problem!

  POBUNA, BUNT, ULICA !

 5. NAJVECI PROCVAT KOTOR JE DOZIVIO ZA VRIJEME VENECIJE I AUSTROUGARSKE.
  Ipak, sada je Crna Gora, nemojmo nipodastavati doprinos slobodi uza svo trenutno ugnjetavanje iz Pg, koje MI MORAMO ZAUSTAVITI.
  DJE SMO U TOME ?

  • **Sugavela,
   NAJVECI PROCVAT KOTOR JE DOZIVIO ZA VRIJEME VENECIJE I AUSTROUGARSKE.”
   Neću komentarisati doba Venecije koja je tu, kroz vrijeme od 377 godina, ostavila trajni pečat. Ali, Austrija je tu bila kao okupator. Sve što su gradili imalo je vojni karakter. Svi ti putevi građeni su da povežu vojne fortifikacije, za brzi pokret trupa i ratnog materijala. Pripremao se prodor na Istok. (Kao i danas). Bila je utrka, ko će prije zauzeti Bosfor i Dardanele. Nije se smjelo dopustiti pravoslavnoj Rusiji da izađe na “toplo more”. Istovremeno, ta moćna Austrija nije gradila škole gdje bi se seljačka pravoslavna djeca učila osnovnoj pismenosti. Ledenice, Krivošije, Gornji Orahovac nijesu imali osnovnu školu. A takav objekat jedna Austrija je, kao od šale, mogla napraviti za jedan mjesec dana. U Gornjem Orahovcu, naprimjer, u radijusu od dva kilometra, izgradili su četiri moćne fortifikacije. Ali ne i školu za pedesetak i više djece. Držali se Konfučijeve mudrosti: “Narod ne treba prosvjećivati, jer se prosvećenim narodom teško upravlja.”
   Visina “ćesareve” dnevnice na ovim prostorima za argata decenijama je bila – jedna gamela žita,(!) (cca jedan kg)! Ona priča da je Ćesar plaćao radnika u zlatu, srebru ili papirnom novčanicom, samo je manipulacija i mistifikacija. Naravno oni koji su zarađivali veliki novac mogli su da biraju. Sirotinja se borila za golu egzistenciju, (kao i danas) da prehrani nejač.

   • Kapurice priseljen sam napisati par riječi na tvoje pisanje,
    Doktorirao sam na temu Austrija u Boki,
    Prvo Austrija nije došla u Boku kao okupator već joj je dodijeljena kao teritorija da upravlja sa njom a kao rezultat dogovora tadašnjih velikih sila,
    Mirom u Campoformiju 1797. Boka je pripala Habsburškoj monarhiji. Barun Matija Rukavina ušao je na čelu austrijskih četa u Kotor, 24. avgusta te godine. Mirom u Požunu 1805. Habsburška monarhija je morala ustupiti Boku Francuzima. Međutim 4. marta 1806. Boku su zaposjeli Rusi pod admiralom Sinjavinom i ostaše u njoj do 12. avgusta 1807. kad su je zauzeli Francuzi. Poslije poraza Napoleona kod Leipziga 1813. protiv Francuza su ustali Bokelji i Crnogorci.
    Rujna 1813. godine, Petar I. Petrović Njegoš je sa svojim Crnogorcima uništio francuske postrojbe u Boki kotorskoj, izuzev utvrde u Kotoru. Zauzeo je Perast, Risan, Herceg Novi, nad kojima se zaviorio crnogorski Alaj-barjak, te stigao sa kombiniranim crnogorsko-bokeljskim postrojbama podno Dubrovnika u kojem su se Francuzi utvrdili i pri tome izvršili pljačku imovine i dobara Konavala kao i 1991.
    Francuski general Gauthier branio se u Kotoru do 4. januara 1814. Crnogorci i Bokelji nisu mogli zauzeti grad, jer nisu imali topove. Na to je doplovio pred Kotor engleski ratni brod i počeo ga bombardirati topovima. Gauthier je položio oružje. U Junu iste godine Habsburška monarhija je ponovno zaposjela Boku kotorsku.
    Najviše Crkava Srpske Pravoslavne crkve je napravljeno za vrijema Austrije u Boki.
    Jednom austrijskom visokom oficiru na pogreb u Kotoru na gradskom groblju pjevalo je Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo , zanimljivo zar ne Kapurice ?
    Svu infrastrukturu puteve ,Bolnicu u Kotor, Gradska Muzika, Prva Banka-štedionica, Vatrogasna društva ,Putnička linija parobrodom Trst -Kotor,Arsenal u Tivat,na Ledenice đe su pravili vojne objekte platili su zlatom mještanima za zemljište, Napravljen kompletan katastar Boke kotorske koji se i dan danas koristi za dokazivanje vlasništva ,prvi automobil i kamion je došao za vrijeme Austrije ,bistrijerne vode na svaki ćošak, sve potoke kaptirali ,izvor Ljuta, potok Zvjerinjak, rijeku Škurdu,telegrafska veza, put Kotor-Cetinje, put kroz Kavač, put Kotor-Budva,putevi do gornjeg Orahovac đe danas tvoji kradu kamenje klesanik i ugrađuju u svoje kuće, žičara Kotor -Cetinje, itd trebali ti još Kapurice ?
    U nedavnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginuo pomorski kapetan, na austrijskim serpentinama poviše kotora ,razlog pogibje je bio jer nije bilo parapeta koji su pokradeni a koje je Austrija napravila upravo da bi zaustavili vozilo da ne padne u provaliju, parapeti odolijevaju zubu vremena ali ne novom mentalitetu.
    Sirotinje je vazda bilo zar ih nema i dan danas, koji jedva kraj sa krajem sastavljaju dok se drugi voze u džipove i nose natofone (ajfone) od 1000 eura zar ne Kapurice ?

    • **Kotoranin, “…Prvo Austrija nije došla u Boku kao okupator već joj je dodijeljena kao teritorija da upravlja sa njom a kao rezultat dogovora tadašnjih velikih sila,…”

     Za uvažavanje je tvoj doktorski rad na temi stočetvorogodišnjeg upravljanja Bokom od strane Austrije. Nije u pitanju kako je Austrija stavila Boku pod vojno-političku upravu, kojim sporazumima, itd. Bitno je da je većinsko stanovništvo Boke Kotorske doživljavalo Austriju kao okupatora.
     Pozitivno je što je novi upravljač odmah poduzeo da vrši katastarski premjer i vodi katastarske knjige. Svako ko je dokazao, uz dva svjedoka, da je neometano koristio neki zemljišni prostor više od dvadeset godina, intabulavao se u katastarske knjige, na predmetnoj parceli. Ali, na svaku intabulanu česticu vlasnik je plaćao OBAVEZNI porez. Čak i Francuzi su za onih sedam godina boravka u Boki odmah izvršili popis domaćinstava, procijenjivali vrednost imovine i odredili OBAVEZAN porez (harač) koje je to domaćinstvo moralo godišnje platiti.
     Istina je da je Austrija 1918. napustila ovaj kraj u automobilima, a nova Kraljevina SHS je došla sa volovskim i konjskim zapregama. Nećete valjda tvrditi da je Žičara Kotor – Krstac – Cetinje bila za dobrobit pučanstva. Izgradila je vojska 1916., u roku kraćem od četiri mjeseca,(!) za snabdijevanje trupa na Njegušima i Cetinju.

     • Sve što je Austrija od infrastrukture radila je za poštovanje u gradjevinskom smislu.
      Medjutim,Austrija je to radila za sebe jer je Boku smatrala svojom teritorijom i jer je smatrala da će ostati vječno na ovim prostorima.
      Druga je stvara,sad istorijski gledano,da li bi nam bilo bolje da nama upravlja Austrija umjesto Titograda……to neka prosude Bokelji.
      Ja znam što bi sad većina glasala u Boki, da se može postaviti to pitanje…

     • **Bokelj, Tačno je da sve što su radili i gradili, uradili su to solidno i temeljito kao da su tu namjeravali (a namjeravali su) vjekovati. Možda je lako bilo graditi solidne tvrđave i puteve kad je sirotinja “od ždraka do mraka” argatovala za gamelu mertina (kukuruza).
      Bila je moćna K und K tvorevina na glasu kao – zemlja od reda i zakona. Zakoni su se poštovali rigidno i bez pogovora. Ne znam da li će se sa ovim složiti svi oni koji su makar jednom pročitali Kafkin PROCES. Kafka se rodio, odrastao i školovao upravo u toj “zemlji od reda i zakona.” A po vokaciji je bio pravnik!!
      Što se tiče današnjeg hipotetičkog glasovanja, neizvjesno je koji bi se rezultat na kraju očitovao.
      Meni je samo žao što nijesmo ostali dio GRANDE ITALIA kakav je Boka imala status od 1941-43. Ci vediamo.

     • Kapurica ne bih se složio sa tobom da je većinsko stanovništvo Boke smatralo Austriju kao okupatora,dolazak Austrije poslije Francuza koji su u crkve ulazili konjima i od istih napravili magazine i skladišta.To nas podsjeća na period komunizma i njihov odnos prema crkvama i religijama koja u Boki ima snažan značaj a i sami Bokelji su bili veliki vjernici bili oni pravoslavci ili katolici.
      Normalno da je Rimokatolicima Austrija više odgovarala jer je i sama bila religijski u katoličkom duhu ali ogroman broj Bokelja Pravoslavaca je bilo za Austriji i imali su svoje titule i beneficije, doboljno govori koliko je Austrija pomagala izgradnji crkava Srpske Pravoslavne Crkve u Boki odnosno Kotoru pa su zato i pjevali(Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo) na sahrani visokog austrijskog oficira na gradskom groblju u škaljarima.Da su Bokelji Srbi kako pišeš smatrali Austriju neprijateljem ne bi valjda dobrovoljno pjevali jednom austrijskom oficiru na sahranu zar ne Kapurice ?
      Kamo sreće da je Austrija ostala i do dan danas drugačije bi ptice pjevale,austrijski mentalitet je gdje se poštuje rad ,poštenje, radan,sposoban i inteligentan čovjek ,a lupež švercer i fukara javno izopštavaju i upozoravaju na takve osobe za razliku od današnjeg mentaliteta gdje je biti kriminalac, lupež na veliko i narko diler pun para u ovom društvu respektovana i poštovana osoba.
      Žičara je bila napravjena 1916 za potrebe austrijske vojske tačno ! Ali samo dvije godine poslije izgradnje žičare Austrija gubi rat i kapitulira pa se postavlja pitanje zašto novonastala država SHS nije nastavila da koristi tu žičaru tada za snadbijevanje svoga naroda za razmijenu dobara između Boke-Kotora i Cetinja nego su je slomili a sve dijelove opljačkali.Pa su na magarce ćerali robu pud Kotora i obrnuto tipično za balkanski mentalitet zar ne Kapurice i Bokelju.

     • Kapurice, danu preseli iz ove tebi nepripadajuce sredine.
      Idi molim te, bice bolje i tebi i nama.
      Pricamo price, ko latinicu ko cirilicu.
      To je VEOMA VAZNO !
      Danu se okrenimo istinskim problemima.

   • Ljudi,cirilica nije srpsko pismo.Hriscani, tada jos nerazdvojeni na katolike i pravoslavne, su je sastavili. Ne dajte politicarima da vama mijesaju babe i zabe.U Kotoru se vazda pisalo latinicom jer je bio pod upravama Zapada,ali isto tako stizala su i znalo se za staru cirilicu ili najcesce bosancicu jer su takva pisma stizala iz Hercegovine,a i Grbljani i ostali seljani su njome pisali.Ovo su budalasti problemi kakve mi zapravo imamo!

   • Okrenimo se sadasnjem kotoru, ostavimo se Austrougarske i Venecije. Ostavili su oni nama dosta a sto mi sve to pretvorili u prah i pepeo, to je druga stvar. Mi nismo kadri ni svoje cuvati, a kamoli tudje. Prije sto godina, Austrougari su napravili gradski kanalizacioni cvor, koji je funkcionisao besprekorno.Kad su ovi novi naucnici, poceli da kopaju i rade nove kanale za otpadne vode, i prekopali citav grad, posle prve vece kise, citav grad pluta od govana. I

   • Postovani Kapurica,
    Da li crkva Sv.Nikole u Kotoru vojni objekat? Po vasoj logici izgleda da jeste jer je carska Austrija je gradila “samo” tvrdjave i bunkere. Necete da spomenete da je Austrija u zlatu platila i izgradila Pravoslavnu crkvu u Kotoru na temeljima Katolicke crkve. Mocna carevina mozda nije imala para za skole ali za hramove Srpske Pravoslavne Crkve izgleda da je imala i nije zalila. Prema tome mozete se samo zahvalit Franji Josipu i zapalit mu svijecu. Umjesto toga “zahvalnica” je ubistvo njegovog prijestolonaslednika i supruge koja je bila trudna. Austrija nije valjala nista ali austrijski dukati valjaju i vazda su dobrodosli.

    • ***Oravac – Orahovac – Dražnjet
     “…Mocna carevina mozda nije imala para za skole ali za hramove Srpske Pravoslavne Crkve izgleda da je imala i nije zalila. ” (…)

     Šališ se Oravčanine, ali neukusno, sa dubokim sarkazmom i ironijom. Imao je, veliš, Ćesar fiorina za Hram Sv.Nikole, ali nije, siromah, imao za jednu školu u Kljavićima. A čitav trošak bi bio da za mjesec dana Ćesar plati par zidara. Za argatluk i dopremanje materijala učestvovali bi i kulučili Oravčani – pjevajući. Bili bi srećni, jer bi u blizini slali đecu da nauče pisati i tablicu množenja.

 6. Svaka čast Demokratama vi ste Evropa i Svijet u vas se nadamo da će te nešto napravit dobro i pametno
  U saznanju sam da je to usvojeno sa glasom tri odbornika SDP što ih svrstava u trenutno najgoru i najpokvareniju partiju na ovim prostorima,malo je što su Milu zabili nož u leđa evo još podržavaju talibane iz DF dražinog fronta, nek vam se stide g…ce obraz ste od oktobra 2016 izgubili.
  Na državnom nivou Milo Đukanović je čudo napravio, Crna Gora nezavisna država ,uveo Crnu Goru u NATO,
  evropske integracije,
  a vi Demokrate znate prepoznat što je dobro i što valja zadržati i što odbaciti i što treba promjenit,
  U svijet se ne može sa ćirilicom ovi četnici početnici u liku DF sa četničkim vojvodom Mandićem se nadaju obnovi Dušanovog carstva uvođenje kleronacionalizma u Crnoj Gori.
  Nemanjići na ovim prostorima su bili okupatori ,velika je laž da je Kotor doživio najveći procvat za vrijeme Nemanjića, najveći procvat je doživio za vrijeme Mletačke republike u svakom smislu ,pomorskom ,trgovačkom, kulturnom i arhitektonskom i danšnji oblik Kotora je iz Mletačkog perioda.
  Samo ću posjetiti da je Kemal Ataturk (1926.); izvršio je reformu kalendara, jezika i pravopisa – uvedena je latinica umjesto arapskog pisma da bi mogao komunicirat sa Svijetom.
  Za pametnog dosta !

  • ”KOTORANINU” ja sam “lacmanin”, kako neki gadovi pogrdno, za njih, znaju nazivati katolike .
   Ipak, zasto odbacivati pismo ?
   Nato i Evropa je trulez gadna!

   Dajmo srediti sami sebe, bez njih.
   Uz veliku zelju i trud, sve je moguce.

   IZA TUCE VEDRIJE JE NEBO
   IZA TUGE BISTRIJA JE DUSA
   NJEGOS
   posto nemam valjanu tastatutu, TUCA znaci GRAD-PADAVINU OD LEDA, da ne bi mislili na nasilje, ko nije citao Njegosa…

  • Da ne bijese Mlecana i Mletacke Republike, Kotor bi bio zadnja rupa na sviralu. Sve sto je valjalo i bilo znacajno za opstanak Kotora, naveo je Kotoranin.Ali zalud, kad smo sve sto su nam oni ostavili u amanet, prosuli u vodu, da od tih preljepih zanata, nije ostalo nista. Tako u cjelom Kotoru, nekad cuvenom trgovackom i zanatlijskom gradu, ne postiji niti jedan suster, koji bi crevlje zakrpio. O, ostalim stvarima da i ne govorimo. Inzvaredno je to, sto je citav Kotor preplavljen suvenirnicama( preko sto,koliko sam ja upoznat) preko kojih, debelo mnogi peru svoje prljave i pokvareno zaradjene pare.(cast izuzecima koji to nisu.) I, mi smo grad od turizma… Smjesno, imamo samo tu velicanstvenu ljepotu grada, sto nam je majka priroda darivala.Na nasu zalost,ovi danasnji, prosli i pretprosli, su sve to zatrli.
   Ostavimo se vise cirilice i latinice, neka svako pise kako zeli, meni ne smeta. Ja cu latinicom,nekako mi vise lezi, njeznija je od cirilice i manje se umorim kad pisem istom. Ova cirilica me odma podsjeti na neke junake proslih ratova i koji su nam zivot unazadil i unistili i ostavili ovo sto danas imamo.

   • Kucao sam komentar a ne znam da li je poso. Kratko, podrzavam i Moj grad u mnogo cemu. Razlicitost ne znaci suprotnost. Ja volim pisanu cirilicu a stampanu latinicu.
    Moj grad voli Kotor kao ja i to je vazno. Na tome se trebamo ujediniti i podici Kotor makar malo sa mjesta gdje je sada.

    • Bravo Martine! Mi trebamo da budemo tu, jedinstveni u ljubavi prema nasemu gradu. Nase razlicitosti su dobre jer nisu iskvarene. Neka svako pise kako zeli, pa cak i neka voli jer to nije zabranjeno. Kotor nam se spustio skoro do samoga dna, samo normalnim razmisljanjem, radom, ponasanjem i skidanjem sa vlasti, onoga koji koji dovodi ili je doveo do ovoga kolapsa, mozemo laganim koracima pomalo napred. Nije bitno ko je na vlasti, ali je bitno radi li u interesu nasega KOTORA, jer ce on zivjeti i posle nas.
     “Srdacan pozdrav”

 7. Nemojte se zanositi gospodo iz DF-a.Zabluda je poštovanje Ustava države tumačiti kao nekakvu pobjedu mitomanije.Upravo demokrate su svojim djelovanjem potvrdili ne prihvatanje činjenice da je Crna Gora nezavisna država.

 8. Još jedan dokaz da se demokrate ne mire sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna država.Kako drugačije protumačiti činjenicu da ne poštuju Ustav Crne Gore?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]