Zaustaviti centralizaciju upravljanja priobalnim dijelom Crne Gore

0
ljepota koja se ne smije uništavati

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Svakodnevne uzurpacije prostora, resursa od najvećeg značaja za našu državu, se ne smiju dozvoliti, posebno u priobalnom dijelu zaštićenog UNESCO-vog grada i okoline, primjedbe su građana Kotora na Prostorni plan obalnog područja.

Ovaj plan znači potpunu centralizaciju primorja i zato je potrebno kategorično reći stop i Prostornom planu posebne namjene za obalno područje ne dozvoliti da zaživi i omogući potpunu centralizaciju upravljanja slobodnim prostorom mediteranskog dijela Crne Gore.

Ovo su poruke sa nedavnog skupa sekcije arhitekata i konzervatora Saveza arhitekata CG i predstavnika dijela nevladinih organizacija iz Boke Kototorske, koji je održan u Kotoru.

Opština Kotor je od početka uključena u proces izrade Prostornog plana posebne namjene za obalno područje kojeg donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

U toku javne rasprave koja je završena 12. marta, opštinskom Sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje je dostavljeno oko 80 primjedbi građana i pravnih lica, saopštila je za Skala radio Slavica Vojinović, sekretarka ovog Sekretarijata.

Najviše je riječ o primjedbama u smislu zahtjeva urbanizovanja pojednih područja opštine Kotor, kako pojedinačnih parcela tako i većih obuhvata.

Na pitanje koje je primjedbe na ovj plan dala opština Kotor, Vojinovićeva je odgovorila da se njihove primjedbe odnose posebno na van zalivsko područje u smislu razvoja grada, gdje su smanjeni turistički kapaciteti u odnosu na postojeći Prostorni plan kotorske opštine.

Date su i primjedbe na takozvanu brzu saobraćajnicu koja je planirana kroz Gornji Grbalj, a Planom obalnog područja se predlaže da ide kroz Donji Grbalj.

Takođe, opština Kotor ima primjedbu na predloženo rješenje prijelaza preko Veriga, gdje je dato rješenje mosta, protiv čije gradnje je opština smatrajući da je potrebno dati neko optimalnije rješenje za Verige.

Kotorska opština još nije donijela Prostorni urbanistički plan, posljednji osnovni Prostorni plan je donešen 1987. godine, a njegove izmjene i dopune 1995. godine.

Prostorni plan opštine Kotor, prema riječima Vojinovićeve ima dosta dobra rješenja, ali bito izmijenjene razvojne i društvene okolnosti u odnosu na period njegovog donošenja, uslovile su da se ovo područje ponovo planski sagleda.

Na pitanje zašto nije donijet PUP Kotora, Vojinovićeva je podsjetila da ovaj dokumenat od 2011. godine čeka donošenje Studije zaštite kulturnih dobara koju radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Takođe je potrebno uskladiti Prostorni urbanistički plan sa Prostornim planom posebne namjene za obalno područje, podsjetila je ona.

Obrađivač PUP-a u obavezi je da  prihvata planska rješenja Prostornog plana posebne namjene za obalno područje i da ih ugrađuje, što već i čini.

Nedonošenje Prostornog urbanističkog plana Kotora umnogome koči razvoj grada, a u Kotoru je posebno specifično to što se mora detaljno i pažljivo intervenisati u prosturu bafer zone, koja je pod zaštitom UNESCO-a, zaključila je Vojinovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]-com.me.