Zavičajna i zadužbinska knjiga Željka Brguljana

0

Još jedna vrijedna knjiga pod nazivom  „Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe od Škrpjela  na otoku pred Perastom“, iz pera neumornog zaljubljenika u svoju rodnu Boku, slikara, publiciste i pisca Željka Brguljana sinoć(18.07) promovisana u crkvi sv. Pavla u Kotoru.

Smisao ove knjige je obrada i vrjednovanje jedne od zbirki škrpjelskoga svetišta. To je zbirka nastala na temelju vrijednosti privrženosti mjestu.
Mjestu koje nije samo vjersko nego i kulturno identitesko uporište Boke, kazala je  urednica nove Brguljanove knjige dr. sc. Ivana Mance.
I kao takva je jedna zbirka koja je nešto između zavičajane i zadužbinske zbirke. Takvoj zbirci dopušteno je da se ravnopravno  u njoj nalaze sabrana i djela lokalnih amatera i djela prtofesionalnih umjetnika.

Sva ta djela okupljena su zahvaljujući zajedničkom nazivniku a on je emotivna vezanost tog mjesta. I ta djela zapravo čini jednako pravnima u njihovom svjedočanstvu i njihovom nadahnuću samim ovim mjestom.
Zbirka je okupila osamdesetak djela oko 66  umjetnika od koji su neki takozvani amateri što nipošto ne treba potcjenjivati (jer amaterizam je zapravo znak kultiviranosti sredine, mnogi amateri su stvaraoci autentičnih umjetničkih vrijednosti) a u njoj su i djela profesionalnih umjetnika različitih nacionalnosti. Neki od njih su Bokelji koji su se udomaćili u Hrvatskoj, poput Vaska Lipovca ili svih članova obitelji Šojat, ali su zastupljeni i Crnogorci poput Voje Stanića,Rajka Todorovića, ima dosta i Dalmatinaca koje uz Boku vežu  prijateljstva i emotivne veze kao što su Anđeo Uvodić,Josip Bužan, Cata Dujšin Ribar,Miranda Volić, braća Vjekoslav i Dalibor Parać itd. Tu su i neki inostrani autori iz Danske, Poljske , čak i preko okeanskih, iz Kanade. Ova zbirka prvenstveno govori o silnicama privlačnosti ovoga mjesta koje u svoju orbitu može privući jedan takav širok raspon generacija, ljudi različitog porijekla i nacionalnosti i različitih životnih priča, kazala je Mance.
Govoreći o autoru, Željku Brguljanu , uredica knjige je podvukla,  da je on ne samo čovjek  koji voli i koji je privržen, nego je čovijek koji doista zna i umije.
Sve što on napiše uvijek  je utemeljeno u izvorima i literaturi i uvijek napisano na jednoj vrlo visokoj razini jezičkoga stila.

„Krajnje pošteno, bez ikakvog privilegiranja važnijih i manje važnijih djela. Knjiga je opremljena sa cijelom znanstvenom aparaturom koja je čini korisnom za one koji istražuju takvu građu.Ona ima obilje fusnota koje upućiju na kompletan opis literature , katalog djela i indeks za lakše snalaženje u knjizi.
Govoreći o dizajnu knjige koji treba pohvaliti kao je kazala, Mance je istakla da je knjiga dvojezična( engleski i hrvatski )sa izvrsno otisnutim fotografijama.

Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, muzejska savjetnica i likovna kritičarka u svojoj riječi o ovom djelu kazala je da je u  širem smislu, ovdje  riječ o kulturnoj baštini Crne Gore. U tematskom sadržaju briliraju slike otoka Gospe od Škrpjela i škrpjelske gospe .
“Izvorni principi sa religioznom tematikom u tom kontekstu moderne i  savremene umjetnosti ukazuju na distinkciju između savremenih  slika i ikona i slika i ikona sa religioznom sadržinom . Danas pred nama je publikacija koja kako sadržinski tako i vizuelno zavrjeđuje našu iskrenu pozornost.

U poglavlju” Plovidba do školja” prisutna je nostalgična nota, emotivan odnos autora prema rodnom kraju, koji nas kroz misteriju prohujalih vremena upoznaje sa legendarnim ostrvima i Perastom koji danas doživljava svoje uskrsnuće, zahvaljujući onima koji su mu dali novi život, koji u ime sadašnjosti ne zaboravljaju prošlost dostojnu divljenja”, kazala je  Zeković.

Na kraju se autor zahvalio svima koji su na razne načine poduprli rad na knjizi tokom istražovanja i  pripreme.
“Publikacija je ovo koja prezentira dio kulturne baštine Boke s ciljem njena očuvanja” rekao je Brguljan.

Recezenti zbirke su  Tonko Maroević i Nikola Albaneže.
Veče je vodila i odlomke iz recenzije čitala profesorica,  viša bibliotekarka Jasmina Bajo uz pratnju na gitari Anje Radonjić studentice Instituta Musicale Luigi Boccherini, Lucca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]