Završen Kongres: Raško Konjević predsjednik SDP-a, zamjenik Borislav Banović

2
Raško Konjević

Socijalemokratska partija održala je danas Deseti Kongres pod sloganom “Odbranimo građansku Crnu Goru”, na kojem su delegati za predsjednika izabrali Raška Konjevića, a za zamjenika predsjednika SDP Borislava Banovića.

Kongres je zbog epidemioloških razloga održan na više lokacija u Crnoj Gori, a pored predsjednika i zamjenika predsjednika, izabran je i novi saziv Glavnog odbora, kao i Statutarne komisije i Nadzornog odbora.

“Kongres je usvojio i Proglas za očuvanje građanske Crne Gore u kojem je istaknuto da je nova politička realnost, iako značajnim dijelom uzrokovana opravdanim i realnim nezadovoljstvom građana zbog djelovanja jedne loše vlasti, dominantno je,  uspostavljena organizovanim djelovanjem subjekata i struktura koji su u funkciji interesa i politike druge države ili struktura  koje se nikada nijesu pomirile sa suverenom i međunarodno priznatom Crnom Gorom”, saopšteno je danas iz SDP-a.

SDP u proglasu upozorava da je na sceni vladajuća politika čiji je ključni cilj da se kroz nekoliko faza uruši državotvorna politika, multietnički sklad i ustavni koncept građanske Crne Gore, suštinski obesmisli njena državnost i otvori put da se o Crnoj Gori ponovo odlučuje van nje i suprotno njenim nacionalnim interesima.

“Demokratskoj javnosti je potpuno jasno da se promjene nijesu desile da bi se napravio neophodan raskid sa brojnim nedemokratskim, nerijetko i kriminalnim praksama, već da je opravdano građansko nezadovoljstvo zloupotrijebljeno za nametanje jedne pogrešne i veoma opasne politike. Kako je na Crnu Goru nasrtano spolja, bivša loša vlast im je pomagala iznutra odsustvom demokratije i vladavine prava, stvarajući osjećaj duboke društvene nepravde”, smatraju u toj partiji.

Raško Konjević je u govoru delegatima istakao da su se navršile pune tri decenije trajanja SDP, kako to s pravom kažu, na pravoj strani istorije.

“Utemeljeni kao antiratna, građanska i demokratska partija svoj časni put počeli smo ujedinjeni u borbi protiv podjela i uništenja građanskog i državnog bića Crne Gore, u ona teška ratna vremena nacionalističkog ludila i rušenja velike zajedničke Jugoslavije. U trideset godina postojanja, dvanaest godina smo bili opozicija, a osamnaest vlast. Opozicija do 1998. godine, i od 2016. do danas. Nemamo zabludu da smo bezgrešni, naprotiv. Nekada u samokritici znamo i da naša velika, zašto ne reći, istorijska dostignuća, uzimamo gotovo podrazumijevajuće, stavljajući akcenat na propuste”, naveo je Konjević.

Kako je dodao – ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju – ova poznata narodna izreka najbolje opisuje dovodjenje prije sedam- osam godina u Crnu Goru medijsko – propagandnog taloga iz susjedstva koje je kontaminiralo medijski, politički i društveni ambijent.

“I evo sada, kao što vidimo, ta medijska batina se, od nekadašnjeg sredstva za obračun sa SDP i nekim drugim progresivnim snagama, pretvorila u glavnu udarničku snagu protiv bivših saveznika, ali najgore od toga – u snagu za svođenje Crne Gore na rang provincije. Ali, ako iole objektivno pogledamo ova razdoblja, vidjećemo gotovo poklapanje perioda svakovrsne regresije Crne Gore, sa SDP-om u opoziciji, i period progresivne politike sa SDP-om u vlasti. Od 1998. SDP je u vlasti i Crna Gora se okreće Zapadu, obnavlja nezavisnost, dobija poziv za NATO i čvrsto je na putu ka Evropskoj uniji. Usljed nemogućnosti da promjenimo loše prakse vlasti, nakon godina sporenja tokom kojih smo označavani “opozicijom u vlasti”, mi svojevoljno odlazimo u opoziciju”, naveo je.

U periodu SDP-a u vlasti, dodaje, Crna Gora je ostvarila istorijske uspjehe. Olako se danas, u jednom dijelu javnosti, bagatelišu ova dostignuća, a mi koji smo sve to, naravno sa svima drugima, stvarali, dobro znamo koliko je trebalo i znanja, i upornosti, umješnosti, na kraju hrabrosti da do toga dođemo. Samo jedna epizoda iz tog perioda danas pokazuje koliko su ti uspjesi bili veliki. A veliki su i danas. Ustav nezavisne, multietničke i građanske Crne Gore. Da nije tog i tako napisanog Ustava danas bi se mnoge stvari dešavale drugačije. Ključna obilježja državnosti mijenjala bi se željama novih vlasti, ali ustavne odredbe su brana tom i takvom političkom ponašanju. Ova partija, a danas se jasno vidi i građanska Crna Gora duguje veliku zahvalnost njenom tadašnjem predsjedniku Ranku Krivokapiću koji je imao viziju da Ustavom zaštiti ključne postulate građanske, euroatlanske i nezavisne Crne Gore.

“Veoma smo svjesni i grešaka u tom dosta dugom 18 godišnjem periodu u vlasti. Grešaka i svojih, i vlasti, koju smo zbog odsustva vladavine prava i manjka demokratije, po ostvarenju ključnih programskih ciljeva svojevoljno napustili”, istakao je on.

U poruci delegatima Draginja Vuksanović Stanković je istakla da je bila čast i privilegija biti peti predsjednik i prva predsjednica u tri decenije našeg trajanaja.

2 KOMENTARI

  1. Ovoga ce pamtiti CG kao ministra policije koji je dobijao direktna naredjenja iz hotela Splendid. Kad je sin od Brana Micunovica sa drustvom pucao iz kalasnjikova, a postoje dan danas ti snimci, ovaj ministar se obratio javnosti nakon nekoliko dana sa saopstenjem da su pregledali kucu i nisu nasli oruzje. Nema sobarice iz Splendida koja se nije smijala 🙂

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].