Završen post-seizmički monitoring morske faune

0

 

Post–seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja nakon izvršenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima 4, 5, 9 i 10, završen je u ranim jutarnjim časovima.

Ovo ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i imalo je za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na predmetnim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru 2018. godine.

Monitoring je trajao 18 dana rada i vršen je sa broda Aran, istog broda koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja.

Cilj ovog monitoringa je dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja.

U konačnom, rezultati ovog monitoringa pokazaće da li je i u kojoj mjeri realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na ovim blokovima.

U ovom istraživanju učestvovali su i predstavnici Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Istraživanja na blokovima 4, 5, 9 i 10 realizuju se u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

aktuelno.me

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].