Završena druga faza snimanja dokumentarnog filma “Ognjilo”

1
dokumentarni film "Ognjilo"

Nakon prve faze snimanja u novembru 2016. godine, u srijedu 10. maja ove godine završena je druga faza snimanja dokumentarnog kratkometražnog filma “Ognjilo”, u režiji Vladimira Perovića.

Film je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore: izabran je na konkursu za sufinansiranje, a tema je izgradnja dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, čije radove izvodi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u okviru povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom.

Dinamika snimanja filma uveliko zavisi od dinamike postavljanja stubova, ali i od godišnjih doba, koja reditelj želi da prikaže kao dio scenarija, zbog čega je napravljena pauza između prve i druge faze snimanja, te se predviđaju još nekoliko snimanja.

Završetak je predviđen na jesen ove godine kada će film biti premijerno prikazan, no ukoliko stubovi do tada ne budu završeni, i završetak projekta biće odgođen.

Reditelj Perović izabrao je rodni kraj za još jedan dokumentarni film, pa ističe: “Provođenje kabla kroz ljuti katunski krš je izuzetno težak posao. A sa filmske tačke gledišta – izuzetna vizuelna atrakcija!“

Ovaj značajan projekat približiće ljubiteljima dokumantarnog filma i uopšte crnogorskoj publici na umjetnički način ispričaće još jednu sasvim istinitu priču: život domaćina i njegovo ognjilo, koje je simbol stvaranja iskre pri jednom sasvim običnom ritualu paljenja duvana.

U međuvremenu, tu svakodnevnicu zamijeniće nova iskra: u pejzaž se useljava čudo – ogromni stub.

Osim stuba, ništa se neće promijeniti, ognjilo će i dalje biti dio junakove svakodnevnice, dok se život se uz novog “komšiju”.

Producent je Centar za kulturu Tivat, dok je izvršna producentkinja Jelena (Đorđević) Božović.

Za kameru je zadužen Milan Stanić, asistent režije i ton Sead Šabotić, a junak Drago Vujović.

Producentkinja ističe: “Nakon jesenjeg pejzaža, zabilježili smo proljećni. Mada smo planirali da u međuvremenu snimamo i po snijegu, nažalost to nijesmo uspjeli. No, možda nas snijeg opet iznenadi, te će izgradnju stubova na filmu ispratiti i bijeli pejzaž. Za sada vrlo smo zadovoljni učinjenim, i u iščekivanju smo narednih snimanja, i promjene junakove svakodnevnice”.

1 KOMENTAR

  1. Ljepote mora i gora spajaju dvije Lastve ČevskomilovU i GrbaljskotozovU..oj ha…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]