Završena trećina kanalizacionog sistema u starom gradu

5
radovi na kanalizaciji kroz stari grad

Ivo Magud

audio: Ivo Magud

Stari kotorski grad je na mnogim mjestima raskopan.

Uklonjeni su djelovi pločnika sa numerisanim pločama kuda prolazi novi kanalizacioni sistem.

Ovaj posao je veoma zahtjevan zbog mogućih arheoloških nalazišta u jezgru starog Kotora, ali i veoma frekfentnih djelova grada u kojima se gradi kanalizacija posebno u periodu  turističke sezone.

Zbog toga su prošle godine u aprilu obustavljeni radovi na ovoj trasi, a tako će biti i ove godine.

Posao na kanalizacionom sistemu će  trajati do 30. aprila zbog glavne turističke sezone, kako je i dogovoreno sa Udruženjem  poslodavaca, vlasnicima trgovinskih i ugostiteljskih objekata na području starog grada.

Ovo je za Skala radio kazao Ivo Magud, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Do sada je završen potez i postavljen kanalizacioni sitem od kafića “Perper” prema starom zatvoru.

U toku su radovi na najzahtjevnijoj dionici, od Gurdića, budući da na ovoj trasi ima najviše instalacija, od divljih kanalizacionih ispusta do vodovodnih cijevi, telefonskih kablova i visoko i nisko naponskih elektro kablova, što zahtijeva isključivo ručni iskop.

“Radovi se, zbog mira stanovnika starog grada, rade isključivo danju, a sa posebnom pažnjom se radi numeracija svake ploče na pločnicima sa adekvatnom foto dokumentacijom i obavezom da se svaka ploča nakon postavljenih kanalizacionih cijevi ponovo vrati na isto mjesto. Eventualno polomljene ploče se zamjenjuju  istim, kako se ne bi narušio ambijent starog grada”, objašnjava Magud.

Direkcija je zbog mogućih arheoloških iskopina i nalaza angažovala arheološkinju Vilmu Kovačević koja sprovodi nadzor, uz učešće stručnjaka iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Ovih dana radi se potez od crkve Blažene Ozane prema prema zatvoru i u planu je da se do 30. aprila uradi što više posla, iako je Direkcija juče dobila peticiju jednog dijela vlasnika poslovnih prostora da se što prije obustave radovi sa njihovom preporukom da se ovaj posao isključivo radi u zimskim mjesecima.

To je apslolutno nemoguće, kazao je Magud i zbog atmosferskih padavina i zbog prirode posla, praznika itd.

U finansijskom smislu je do sada završeno nešto manje od trećine posla, a Magud smatra da će finansijski iznos biti manji od ugovorene vrijednosti radova, koja je oko 680 hiljada eura.

5 KOMENTARI

  • Momcima treba podrška umjesto što ih
   kritikuješ. Barem napreduju, polako i odgovorno.
   Dakle, cca pola posla biće završeno do prvog maja.
   Onu drugu polovinu sledeće zime – i Kotor će
   konačno dobiti savremeni kanalizacioni sistem.
   Nu, sokole, a zašto ne kažeš nešto o
   onom “Skadru na Bojani” u Rakitama?
   Epskog naziva – KAŠĆELANKA.

   • Altaire, da li znas koji je promjer kanazlizacione cijevi koju imas doma u svom toaletu? Ova cijev koju postavljaju za koriscenje populaciji koja zivi u dijelu grada prema brdu je 130 mm (13cm).
    Altaire, sto su napravili sa kapitalnom kanalizacionom investicijom na potezu od crkve Sv. Duha pa do hotela Vardar? Koliko je kilomerata zlatnih cijevi ugradjeno? Koliko je to kostalo a sto je uradjeno? Ako ne znas raspitaj se… ako kazu da je ugradjeno 5 metara plasticnih cijevi znaj da lazu. Dobri moj – uradjeno je NISTA (otkopano pa zakopano)!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].