Zaživjeli novi servisi i savjetovališta u kotorskoj Kancelariji za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti

0

Slađana Mijanović

Slađana Mijanović

Opštinska kancelarija za prevenciju narkomanije u Kotoru je brojnim aktivnostima obilježila godinu koja je na izmaku.

Osnovne aktivnosti su podrazumijevale veliko učešće mladih, a njihov aktivizam je bio najuočljiviji kroz obilježavanje međunarodno priznatih dana, čije su se teme kretale počev od mentalnog zdravlja, pušenje kao oblika zavisnosti, dijabetesa, suicida, zdrave ishrane, seksualno prenosivih infekcija i ostalih tema, sa ciljem edukacije i jačanja socijalnih vještina mladih.

Ovo je za Skala radio kazala Slađana Mijanović, savjetnica za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja.

Ona je istakla učešće mladih na ciklusima predavanja o bolestima zavisnosti, koja su se temeljila na aktivnoj komunikaciji na relaciji između učenika i bivšeg zavisnika koji je iskustvenim putem podijelio sve moguće načine ulaska u začarani krug droge.

Ovaj put, za sobom je nosio dugu borbu, kako osobe koja je u problemu, tako i njene cijele porodice.

Mijanovićeva se zahvalila italijanskoj regiji  Friuli Venecija Đulija koja je finansijski pomogla Kancelariji za prevenciju i bolesti zavisnosti i omogućila da ožive novi servisi, poput savjetovališta i brojnih predavanja.

Tokom školske 2014. godine, ukupno je bilo aktivnih volontera u osnovnim i srednjim školama kotorske opštine oko 200 koji su na raspolaganju lokalnoj zajednici.

Oni su aktivni  za vrijeme dječijeg pozorišnog kotorskog festivala kao i u brojnim programima i NVO organizacijama, u kojima je indirektno učestvovalo preko hiljadu mladih ljudi, podsjetila je Mijanovićeva.

Na naše pitanje da li je prevencija urodila plodom i da li se smanjio obroj zavisnika, Mijanovićeva je odgovorila da je ovo pitanje nemjerljivo i na nacionalnom nivou.

Očito je da je kancelarija prepoznata kao kontakt mjesto i zona za edukaciju, savjetovanje  i sigurno okupljanje mladih.

Značaj ove kancelarije u lokalnoj zajednici je na visokom nivou o čemu čvjedoči činjenica da je stalni trend rasta zainteresovanih za saradnju.

“Sa sigurnošću tvrdimo da je kancelarija za prevenciju narkomanije jedino mjesto koje se na organizovan način u Kotoru bavi mladim ljudima”, zaključila je Mijanovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]