Zazvonilo školsko zvono za sretan početak u kotorskoj OŠ “Njegoš”

0
ulaz u OŠ “Njegoš” u Kotoru

Ljubica Rajković

Kotorska centralna Osnovna škola “Njegoš” na Benovu spremno je dočekala početak nove školske godine.

U ovoj školi upisano je 856 učenika, 20 više nego prošle.

Škola radi u jutarnjoj smjeni od 7 sati i 45 minuta i međusmjeni koja počinje od 11 sati i 15 minuta, u okviru koje je 5 odjeljenja, kazala je za Skala radio Ljubica Rajković, direktorica ove škole.

Na naše pitanje o broju učenika u jednom odjeljenju, Rajkovićeva je odgovorila da je prije reforme školstva bilo preko 30 đaka.

Novom novom reformom je određeno da odjeljenje može brojiti 28 učenika, a ukoliko je veliki broj, uz zahtjev koji se podnosi Ministrstvu, u razredu može biti do 30 đaka.

Što se tiče nastavnog kadra, škola “Njegoš” na Benovu ga za sada ima dovoljno.

Na dopuni norme časova nalaze se 4 nastavnika iz susjednih škola.

Ostali nastavnici ispunjavaju punu normu, ali nedostaje nastavnika matematike koji su deficitarni, pa se čeka odluka Ministarstva o raspisivanju konkursa.

Tokom ljetnjeg raspusta u školi su se odvijali radovi na uređenju učionica, dok je ranije, od vlastitih sredstava urađena polovina izolacije i sanacije na ravnom krovu zgrade na Benovu.

Od Luke Kotor škola je dobila donaciju od 4 hiljade eura koje je utrošila na sanaciju unutrašnjeg dijela prostora u zgradi na Benovu i u Škaljarima.

“Imajući u vidu činjenicu da je broj učenika sa posebnim potrebama u stalnom porastu, postojeća  učionica za  njih  koja  je bila neuslovna je rekonstruisana. Srušen je pregradni montažni zid između dvije  prostorije i time dobijen  prijatan prostor za rad i boravak djece. U još dvije učionice  zamjenjeni su dotrajali podovi i postavljena keramika,  okrečene su svlačionice, a montažno stepenište zamjenjeno je betonskim, čvrstim stepeništem”, kazala je direktorica Rajković.

“Što se tiče područne škole u Škaljarima u dvije učionice je zamijenjen dotrajali pod i postavljene  keramičke pločice. Krov na ovoj školi je u izuzetno lošem stanju, a obzirom da nema materijalnih mogućnosti za njegovu sanaciju zamjenjene su smo montažne  plafonske panele u dvije učionice”, navela je ona.

Rajkovićeva je podsjetila na riješen dugogodišnji problem puta prema školi, potokom od  nekadašnjeg Auto moto društva, ali smatra da je potrebno postaviti ležeće policajce u cilju smanjenja brze vožnje i povećanja bezbjednosti učenika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].