Zbog loše izrade demontirana čelična konstrukcija za sportsku dvoranu u Škaljarima

8
gradilište sportske dvorane u Škaljarima

Radoman Pavličević

Radoman Pavličević

Nastavak izgradnje sportske hale u Škaljarima, i nakon izbora novog izvođača radova, nikšićkog konzorcijuma “Erlang“ kasni.

Razlog su grešake u dijelu čelične konstrukcije koja je kompletno morala da se demontira.

Zbog toga se kasni sa planiranim nastavkom radova, kazao je za Skala radio inženjer Radoman Pavličević, izvršni direktor firme “Erlang”.

On je kazao da su dva nosača oštećena, da nijesu upotrebljiva i da se nalaze na gradilište, spremna za staro gvožđe.

Novim ugovorom, kako nam je kazao Pavličević definisane su međusobne obaveze i izvođač metalne konstrukcije “Jedinstva“ iz Užica je dobio avans 70% od ugovorene vrijednosti posla.

U cijenu je ugovorena izrada i montaža čelične konstrukcije sa pjeskarenjem i nanošenjem protivpožarne i antikorozivne zaštite.

Izvođač posebno insistira na protivpožarnu otpornost nosača koja treba da bude u trajanju od 60 minuta i iz bezbjedonosnih razloga to je veoma važan elemenat.

Ova stavka finansiski iznosi jednu trećinu od cijene koštanja metala.

Izvođač metalne konstrukcije nije tehnički i ugovorno korektno uradio premaz protivpožarne boje, odnosno nanio je manje nego što predviđaju standardi i kako je tehnički i ugovorom predviđeno. Zbog toga je morao da obustavi radove.

To je bio ozbiljan razlog za odluku da se takvi elementi ne mogu  montirati na konstrukciju, objašnjava inženjer Pavličević.

Sve je to usporilo i ostale poslove koji su direktno povezani sa dinamikom radova. Greška nije mala. Izvođač je priznaje i, kako kaže čeka da se steknu povoljni vremenski uslovi sa potrebnom vanjskom temperaturom da bi se nastavili radovi.

Naloženo je da se pojača debljina boje, tzv suvog filma protivpožarnog premeza.

Trenutno se radi manji dio posla na kabliranju slabe i jake struje, vodovodu i kanalizaciji.

Na naše pitanje koliko se kasni u odnosu na ugovorene obaveze, Pavličević je odgovori da je to najmanje mjesec, ali je širok front poslova u prostorijaam koje ne zavise direktno od krova. Sada se radi na pripremi poslova za izradu fasade koja će biti završena za mjesec ipo.

Podsjećamo, sportska hala u Škalajrima gradi se od 2010. godine. Prvobitno je bilo planirano da se završi do sredine 2011. godine, ali je firma koja je izabrana na tenderu, cetinjska “Lipa” otišla u stečaj. Potom se bespotrebno čekalo oko raspisivanja novog tendera.

Građani su s pravom nezadovoljni i malo ko vjeruje da će se ovaj “Skadar na Bojani“ završiti u predviđenom roku. Ono što je dobro je sigurnost na kojoj insistira sadašnji izvođač radova “Erlang“ koji je svjestan da je čeličnu konstrukciju koja je trebala da nosi krov, prije nekoliko godina oborio jak sjeverni vjetar. Sreća što tada niko nije stradao.

8 KOMENTARI

 1. Kada opstinski odbor DPS gradi halu dodje i do malih problema. ali oni ce se rijesiti. Zao mi je cetinske LIPE sto se raspade. bilo je to pravo preduzece…

 2. Ovaj inžinijer pravo zbori i malo se bolje informišite što to znači protivpožarna i antikorozivna zaštita. Još više neka se stavi prst na čelo i pita koliko košta uzaludnja Borova rabota sa promašenima.I nikome ništa. Ovo nema niđe. Baš je dobar ovaj članak i dobro sam razumio što koči novoga investitora.Očigledno je on profesionalac i neće da ga zadesi kakva strkotina ili ne daj Bože kakva tragedija.

 3. A što zapravo očekujete od ove naše vlasti,da će se nešto promjeniti ako je došlo do promjene stolice?Epa varate se jer u normalnom svijetu novi predsjednik dolaskom na ovu stolicu,za očekivati je bilo da dovede svoje kadrove a ovu b…. da najuri.Međutim,,ništa a mnogi su se ponadali.Evo ja ću mu dati jedan provjeren dobronamjeran savjet,a sve radi zaustavljanja ove kataklizme našeg Kotora odnosno Opšine.Umjesto svojih sadašnjih sarvjetnika neka sazove ,barem jednom mjesečno na kafu stare dobronamjerne,politički neobojene,mještane,od onih običnih pa do onih koji su stekli ime znanjem struke,samo što nijesu mogli doći od ovih primitivaca koji su se samo istakli krađom i uništenja naše Boke.

 4. Ko ovdje koga farba i nanosi antikorozivni, protivpožarni i zaštitni
  sloj farbe (piture) protiv svih odgovornosti? Najmanji i najlakši
  problem je farbanje gvožđurije. Uvaženi inženjer ni riječi da prozbori
  ko je kriv što je metalni krovni kostur prije godinu dana ODUVAO
  jači (!) južni vjetar (šilok)?
  Zapravo o ovoj velikoj šteti i fušeraju bi se morao oglasiti
  gospodin Kašćelan . Do danas nije izišao pred građane Kotora
  da ih upozna o visini nastale štete i odgovornosti pojedinca za
  ovu opasnu improvizaciju na krovnim elementima
  dvorane (hambara).

  • Ajde ća, molim te, dosadio si, pa da sve pravo zboriš FILOZOFE
   Kad vidim ,,altair” i pomislim da se zoveš po zvijezdi, smuči mi se i ne čitam tvoje tralalajke
   NEVEZANO ZA OVAJ TEKST

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]