Zbog odlaganja pregleda veći priliv onkoloških pacijenata u odmakloj fazi

0
Sanja Lekić (Foto: Portal Analitika)

Zbog epidemije kovida jedan broj građana, u strahu od infekcije, minule godine odgađao je odlazak kod ljekara.

Zbog toga, a i zbog manje dostupnosti specijalističkih i subspecijalističkih pregleda i dijagnostike, već je početkom godine primijećen porast broja pacijenata koji se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a u narednom periodu očekuje se još veći priliv, kazala je za Radio Crne Gore direktorka Instituta za onkologiju Sanja Lekić.

“Ako bismo zaokružili 2020. godinu imamo značajno manju frekfencu na određenim konzilijumima što se tiče novih pacijenata, kao što je, na primjer konzilijum za ginekološku regiju, ORL konzilijum, dojka. Krajem prethodne godine i početkom ove primjećujemo da imamo priliv pacijentkinja koje su u odmakloj fazi bolesti. Posebno na ginekološku regiju smo stavili akcenat”, kaže Lekić.

I SZO i Evropsko udruženje onkologa, prema njenim riječima, imaju sumorna predviđanja.

“Da ćemo veoma brzo vidjeti da će za 50 odsto biti priliv pacijenata sa malignom bolešću koji se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a samim tim znamo da ćemo imati i lošije ishode liječenja”, kaže doktorka.

Iako su onkološki pacijenti osjetljiva populacija, ipak se dosta dobro oporavljaju od kovida.

“Veoma malo je bilo komplikacija, mali broj smrtnih ishoda. Za onaj dio pacijenata koji je bio hospitalizovan na našoj klinici primijetili smo da se dobro oporavljaju i otpuštaju kući bez posljedica. Nakon toga nastavljaju svoje onkološko liječenje”, dodaje ona.

Doktorka Lekić ističe da su pacijenti sa malignim bolestima veoma disciplinovani i da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera. Poručuje i da ne odlažu odlazak kod ljekara zbog straha od infekcije virusom korona.

Prema posljednjim podacima iz Registra za rak Instituta za javno zdravlje iz 2013. u Crnoj Gori godišnje se zabilježi do 2.000 novih slučajeva raka, a umre između 800 i 1000 osoba.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].