Zbog omalovažavanja Crnogoraca pokrenuti postupke protiv TV Happy, Pink M i RTS1

1

 

Savjet Agencije za elektronske medije SAEM je donio odluku da zatraži od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa: Happy TV, TV Pink M i TV RTS1 sa sjedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, te preduzme adekvatne mjere.

“Procedura se pokreće jer je SAEM uočio da se u sadržajima navedenih emitera koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti”, saopšteno je iz SAEM-a.

Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama propisano je da svi programski prilozi, u pogledu njihovog prikazivanja i sadržaja, treba da poštuju dostojanstvo ljudskog bića i osnovna prava drugih, kao i da posebno ne smiju neprikladno isticati nasilje ili podsticati rasnu netrpeljivost, kao i da ne smiju sadržati bilo kakvo podsticanje mržnje na osnovu rase, pola, vjere ili nacionalnosti.

“Uvažavajući da se radi o pitanju od javnog interesa, odnosno kršenju standarda propisanih navedenim međunarodnim dokumentima, SAEM je pozvao Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji da, u okviru svojih nadležnosti, preduzme neophodne radnje u cilju njihovog otklanjanja u najkraćem mogućem roku”, ističu u SAEM-u.

SAEM očekuje da će Regulatorno tijelo za elektronske medije u Srbiji preduzeti neophodne radnje i sankcionisati kršenje programskih standarda u narednih 15 dana, što je i zakonom definisan rok.

“Ukoliko se i nakon isteka pomenutog roka nastavi kršenje pomenutih medijskih standarda, Savjet Agencije će preduzeti mjere ograničavanja reemitovanja spornih programa na teritoriji Crne Gore”, poručuju u SAEM-u.

cdm

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]