Zeković: Građanima prekršajni nalozi samo zbog mahanja državnom zastavom iz vozila

0
Aleksandar Saša Zeković
Više građana mi je saopštilo da im je uručen prekršajni nalog samo zato što su mahali državnom zastavom izvan motornog vozila. Tvrde da tijelom nijesu bili izvan vozila, niti na prozoru vozila. Ukoliko su sjedjeli u vozilu, znači nijesu vozili, i u tom položaju kroz prozor istakli državnu zastavu – smatram da na taj način nijesu mogli ugroziti ni sebe, ni druge pa se takva vožnja ne može smatrati rizičnom po bezbjednost saobraćaja, saopštio je danas aktivista za ljudska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković.

Istakao je da ima građana koji tvrde da im tijela nijesu bila izvan vozila, a to im je napisano u prekršajnom nalogu.

“Preporuka Upravi policije da svakom građaninu kojem se uručuje prekršajni nalog bude pripremljen, bar na uvid, i dokaz (fotografija ili kadar iz video zapisa) koji potvrđuje postojanje tog prekršaja. To je važno i zbog eventualnog sudskog postupka”, naveo je Zeković.

Kako je dodao, građani koji smatraju da prekršajni nalozi nemaju osnova i da nijesu mogli biti u situaciji u kojoj tvrdi da ih je, neposrednim opažanjem, zatekao ovlašćeni policajac treba da razmotre mogućnost da ne prihvate odgovornost i da idu na sudsko odlučivanje.

“To rade na način što popune odgovarajuću rubriku na samom nalogu i predaju ga na pisarnici nadležnog Suda za prekršaje. U postupku treba da insistiraju na dokazu koji nedvosmisleno potvđuje da su počinili prekršaj koji im se stavlja na teret”, pojasnio je Zeković.

Dodao je da građani koji tvrde da se službene mjere policije primjenjuju samo sada i da nijesu primjenjivane ranije, tokom političko-vjerskih okupljanja “Ne damo svetinje”, nijesu u pravu.

“Te aktivnosti policija primjenjuje u kontinuitetu, bez obzira na političke promjene u društvu. U svojstvu predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, tokom 2020. godine sam ukazivao Upravi policije da postoje primjedbe u javnosti (znači i tada) oko selektivnosti u postupanju policijskih službenika u pojedinim sredinama kada je riječ o organizovanom kretanju vozila u koloni sa različitim obilježjima. Savjet je dosljedno tražio da se ti navodi neodložno provjere zbog zaštite kredibiliteta i ozbiljnih i dobrih rezultata u radu policije. Uvjeren sam da isti apel vrijedi i sada”, kazao je Zeković.

Podsjetio je da je Savjet za građansku kontrolu rada policije još prošle godine prepoznao potrebu pokretanja šire društvene i stručne debate o određenim situacijama i pitanjima iz svakodnevnog života kako bi se sa zakonskog, praktičnog, bezbjednosnog aspekta, ali i stajališta ličnih uvjerenja razjasnile sve moguće dileme oko učešća i odgovornosti građana u obilježavanjima/proslavama državnih praznika, sportskih ili izbornih rezultata ili vjerskih svetkovina, a koje se odražavaju na redovno i bezbjedno odvijanje saobraćaja i na odnos policije prema tome.

“Ono što je sigurna posljedica ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg iskustva jeste da zbog dosljednosti i principijelnosti u primjeni policijskih ovlašćenja i osiguranja pune ravnopravnosti svih građana u svakoj situaciji možemo i trebamo zaboraviti na dosadašnji način obilježavanja proslava državnih praznika, sportskih ili političkih proslova ili vjerskih svetkovina”, poručio je Zeković.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]