Zeković: Vlada odbila da podrži uspostavljanje nacionalnog jedinstva u borbi protiv virusa

3
Aleksandar Saša Zeković

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, koji je premijeru Zdravku Krivokapiću uputio inicijativu da 22. mart proglasi za Dan žalosti i Dan nacionalnog sjećanja na sve žrtve korona virusa u Crnoj Gori, iskazao je zahvalnost predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, koji je podržao njegovu inicijativu.

S druge strane, on je kazao da Vlada nije prihvatila inicijativu da u saradnji sa opozicijom i društvom u cjelini uspostavi program sjećanja na žrtve pandemije korona virusa u Crnoj Gori.

“Vlada je odbila da podrži uspostavljanje potrebnog nacionalnog jedinstva u borbi protiv zarazne bolesti koje izostaje posebno zbog nedosljedne i neblagovremene zdravstvene politike i ispolitizovane zdravstvene zaštite. Iskazujem poštovanje i zahvalnost prema predsjedniku Crne Gore koji je podržao inicijativu i odlučio da se pridruži njegovanju sjećanja na sve žrtve, kao i da podrži izgradnju spomenika svim žrtavama. Poštovanje i zahvalnost i prema predsjednicima opština Herceg Novi i Bar, koji su donijeli odluku da danas u tim sredinama zvanično bude proglašen Dan žalosti”, kaže za Dnevne novine Zeković.

Ranije, Zeković je pozvao građane na prikladne, zakonite, jednostavne, skromne, građanske komemoracije koje svugdje u svijetu doprinose unapređenju odgovornosti i njegovanju kolektivnog pamćenja.

Građani poručuju da brojanje mrtvih nije puka statistika i da je svaki ljudski život dragocjen. Pozivaju i na veću odgovornost.

U sljed nedostatka zvaničnog Vladinog programa, građani su samostalno još juče počeli sa alternativnim obilježavanjem 22. marta isticanjem poruka na svojim balkonima i zgradama.

Dnevne novine saznaju kod različitih građanskih grupa da se obiljažavanje sjećanja na sve građane Crne Gore koji su preminuli od posljedica korona virusa planira u Podgorici i još nekoliko crnogorskih opština uz strogo i striktno poštovanje svih zdravstvenih mjera.

Građanski aktivisti i intelektualci okupiće se u grupama od po pet do najviše sedam osoba na više lokacija u Podgorici, ispred sjedišta Vlade, Skupštine, Ministarstva zdravlja, Kliničkog centra, Instituta za javno zdravlje i drugim lokacijama kako bi iskazali poštovanje prema preminulima, ali i solidarnost sa njihovim porodicama i pozvali crnogorske vlasti da konačno uspostave kontrolu širenja zarazne bolesti i pokažu političku i stručnu odgovornost i dosljednost u poštovanju zdravstvenih mjera.

3 KOMENTARI

  1. Da mi je da se vrati moje vrijeme, pa da opet budem načenik vojnog odsjeka, da budem glavni, sve bih vas postrojio, i Mila i Zdravka i Dritana i Seada i virus koronu, pa u vojsku poslao, a moje du.e bi se baškarilo u fotelji…….., pomisli drug Jole.
    Druže Jordane, da li ste se vakcinisali, da date primjer ostalima?

  2. Gospodine Zekoviću moram da primjetim da nijeste ranije tako govorili, niti ste tražili dan žalosti prije pandemije, a povoda je bilo! na primjer 30. avgust. Ne sjećam se ni da ste kritikovali prethodnu vlast što ga ranije nije uvezla.Kažete da nova vlast nije prihvatila zajednički program!? Ništa tu nema čudno i neočekivano. Kako reče ministarka zdravlja i veselja imaju oni preča posla, kao što su uvoz Vakcina iz Vučićeve fabrike. Mogfuće da ta vakcina bude sadržala i aktivirani virus, koji bi nas inficirao epidemijo velikosrpstva, pa da horski zapevamo onu novokomponovanu bedastoću – Ko da mi otme iz moje duše Kosovo? Iz duše ne znam, – ali iz geografije je oteto. To Vučić nikada neće priznati pre nego prizna.Moguće da nekima neće biti jasno šta sam htio da kažem, ali da ih utješim – nije ni meni… Onako mi se omaklo, a zašto ne. Ako se Premijeru može omaknuti toliko lažnih gluposti što ne bi i meni jedna istinita. Živi bili pa viđeli…

  3. GOSPODINE SAŠA ZEKOVIĆU,MENE VIŠE ČUDI(BRINE)…DA SE NIKO OD VAS NIJE ŠETIO(NEĆU VAS IMENOVATI-PREVIŠE VAS JE GREŠNIKA-(“DUGOGODIŠNJIH ĆUTOLOGA”!)..DA DAN PRVOG OKTOBRA.1991.GODINE-PROGLASITE ZA “DAN ZASTIĐA-UKOPA” CRNE GORE PETROVIĆA NJEGOŠA…KAD STE IZVRŠILI NAPAD NA SUSJEDNU REPUBLIKU HRVACKU-KOJI SE U KASNIJIM FAZAMA-PRETVORIO U KRVAVI RAT .KOJI SU ZAPOČELI”PRAVOSLAVCI-ČITAJ TE: “VI tzv.SRBI”…POD PAROLOM “SVI SER BI U JEDNOJ DRŽAVI-U ODBRANI SER BPSTVA I KOSOVA”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]