Zeković: Vladajuća elita posegla za otvorenom političkom korupcijom

3

Policija je 5. septembra ujutro, duže od četiri sata, zasipala centar Prijestonice, Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, ogromnim količinama suzavca, te šok i „fleš“ bombama i gumenim mecima. Više desetina građana je povrijeđeno, a mnogi od njih uputili su prijave na policijsko postupanje, upozoravajući na prekoračenje ovlašćenja, ali i na gušenje građanskih sloboda

Vlada je juče isplatila policajce i policijske starješine angažovane u akcijama 4. i 5. septembra vezanim za ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, a sve isplate su, kako je saopštio građanski aktivista, koordinator i član Savjeta Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković, obavljene bez personalizovanih rješenja.

– Uprkos pozivima demokratske i stručne javnosti da to ne radi, Vlada je, uoči lokalnih izbora, isplatila po 100 eura službenicima policije koji su bili angažovani van Cetinja i po 200 eura službenicima policije koji su bili angažovani direktno na Cetinju. Interesantno je da su svi načelnici nagrađeni sa po još jednom mjesečnom platom, a njih 15 u rukovodstvu Uprave policije, uključujući i pomoćnike direktora, čak sa po dvije dodatne plate! Sve isplate su obavljene bez personalizovanih rješenja – saopštio je Zeković.

On je ocijenio da je Vlada ovim isplatama obesmislila policijsku čast i odgovornost.

– Nagrađivanje službenika i funkcionera policije bez pravljenja razlike ko jeste, a ko nije profesionalno i zakonito postupao na Cetinju, nije dobra poruka. Tako se obesmišljavaju i poništavaju sve kontrolne i nadzorne funkcije nad policijom. Nagrađivanje u toku postupaka kontrole i povrede ljudskih prava doprinosi opstanku kulture ćutanja i njihovoj međusobnoj solidarnosti po svaku cijenu, čak i onda kada su prekoračena ovlašćenja – upozorio je Zeković, koji je bio i dugogodišnji član Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Zeković

Istakao je da je Vlada odbila da sačeka konačnu odluku državnog tužilaštva, kao i mišljenja Odjeljenja za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova, Savjeta za građansku kontrolu rada policije i zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore u predmetima formiranim po građanskim pritužbama na rad policije u akciji brutalnog razbijanja građanskog protesta organizovanog na Cetinju 4. i 5. septembra, u znak otpora namjeri intronizacije Mićovića u Cetinjskom manastiru.

Policija je 5. septembra ujutro, duže od četiri sata, zasipala centar prijestonice, Dvorski trg i nekoliko okolnih ulica, ogromnim količinama suzavca, te šok i „fleš“ bombama i gumenim mecima. Više desetina građana je povrijeđeno, a mnogi od njih uputili su prijave na policijsko postupanje, upozoravajući na prekoračenje ovlašćenja, ali i na gušenje građanskih sloboda. Svi ti postupci su u toku.

– Vladajuća elita pokušava na dati način da opstane. Posegla je za otvorenom političkom korupcijom i opstrukcijom postupaka kontrole policije i povrede prava. Pristupila je kupovini policijske organizacije dokazujući na djelu da treba zaštitu i partnerstvo – kategoričan je Zeković.

Naglasio je da „ovako nešto nije rađeno ni u najgorim izdanjima Demokratske partije socijalista Crne Gore“.

– Policijski službenici i starješine koje su postupale na protestima Demokratskog fronta 2015. nijesu novčano nagrađeni. I tada su, kao i sada, iznijete brojne dokumentovane primjedbe na postupanje policije – podsjetio je Zeković.

Policija na Cetinju 4. i 5. septembra (Stevo Vasiljević)

Vlada je odluku da nagradi policajce donijela na sjednici 7. oktobra, a Zeković je i tada upozorio da tim činom nova vlast policiju vraća „na politička, partijska i nedemokratska podešavanja“.

Odlučeno je da se za nagrade iz budžeta izdvoji pola miliona eura neto, odnosno 900.000 eura bruto, uz obrazloženje da je Uprava policije „zadatak realizovala na stručan i profesionalan način“.

Krivokapić je samo dva dana nakon brutalne policijske akcije na Cetinju, 7. septembra, ugostio dio policijskog kadra u Vili „Gorica“, kako bi im zahvalio što su omogućili da Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru i tada im je saopštio da će ih Vlada i novčano nagraditi „u znak zahvalnosti“.

– Vi ste osvjetlali obraz Crnoj Gori. Vi ste djelovanjem pokazali da Crna Gora može da bude drugačija. Zahvaljujući vašem odgovornom i ljudskom djelovanju, Crna Gora je sačuvana – poručio je on tada policajcima.

Na sjednici Vlade 30. septembra izdao je nalog da se obezbijedi novac za nagrade policajcima, 6. oktobra ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvitnuo je da je našao pare i Vlada je sjutradan formalizovala Krivokapićevu odluku.

Prema nezvaničnim informacijama, na Cetinju je bilo angažovano najmanje 1.800 policajaca.

Nova crnogorska vlast uslišila je želju Crkve Srbije da Joanikije Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru. Cetinjanke i Cetinjani, međutim, odlučno su se suprotstavili toj ideji, upozoravajući da tim činom ova crkva i aktuelna vlast Crne Gore žele da baš u crnogorskoj prijestonici i Cetinjskom manastiru, kao jednom od temelja naše državnosti, pošalju poruku da su pobijedili. Organizovali su proteste, a podršku su dobili od brojnih građana iz ostalih krajeva Crne Gore. Barikadama su blokirali sve prilazne puteve Cetinju, a glavna tačka odbrane bio je Belveder, kuda je Mićović trebalo iz Podgorice da sa svitom uđe na Cetinje. Nije uspio.

Ispred Cetinjskog manastira dopremljen je helikopterom Vojske Crne Gore, hirotonisan u kratkoj proceduri i odmah, istim helikopterom vraćen natrag u Podgoricu, gdje je organizovao slavlje.

3 KOMENTARI

 1. ?!”ZEKO VIĆU-A KO NAREDI”!?

  ..DA SE U POTONJE PET GODINA(2O16-2O21)-NE(smije) KONTROLIŠE RABOTA SPECIJALNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA-OKRUGA “BJELICE-RESNA..CRKVA MILIĆA”?!

 2. !?? ĐE BI ZEKO VIĆU?

  …1O.JANUARA.1989.GODINE-KAD STE SRUŠILI SR CRNU GORU -U KORIST I ZA RAČUN SER BIJE-TADA VAŠEGA KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA”SLOBE SLOBODE-NIKO NE SME DA VAS BIJE”!?..NOTA BENE-TO BIJAŠE “POČETAK KRAJA-SFRJ”?!!!..
  A NU-A ĐE BIJAŠE ZEKO VIĆU-KAD”KASAPIN STVORI-RODI ČETVOROPREG 4″Momir MILOŠEVIĆ i Milo MAROViĆ “!?

  TO TI NAMA RECI-OBJASNI!?..JER DA TOGA ZLA VAŠEGA-NEBIJAŠE…NEBI BILO NI 4/5.SEPTEMBRA….
  2O21.godine!!!

 3. Ovo bi trebalo Tuzilastvo da izvidi jer je to tipican cin korupcije. Kupuju policiju da im bude lojalna za njihove buduce akcije protiv svojih gradjana.
  Koliko znam, policija je placena (to koliko je) i ne treba joj dodatna placanja, bez ako se ne radi o kupovinu lojalnosti osoblja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.