Crnogorska partija: Skandalozni navodi u udžbenicima da crnogorski jezik ne postoji

1

Crnogorska partija ocijenila je kao “skandalozne” navode u udžbenicima srpskog jezika da crnogorski jezik ne postoji i pozvala državne institucije Crne Gore da reaguju.

“To je još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vredno ili nepostojeće. Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu, što ne doprinosi dobrosusedskim odnosima i međusobnom uvažavanju”, piše u saopštenju.

U južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik, dok se u fusnoti za srpski jezik navodi: “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski”.

To je stav Odbora za standardizaciju srpskoga jezika, koji deluje u okviru Instituta za srpski jezik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Ranije su protiv ovakvih navoda protestovali i Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice i Bošnjačko nacionalno vijeće iz Novog Pazara, koji su naveli da se u istim udžbenicima negiraju hrvatski i bosanski jezik.

Crnogorska partija pozvala je državne institucije Crne Gore da reaguju i osude “apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika”.

(Autonomija)

1 KOMENTAR

  1. “? ZEKOVIĆU-TI ILI IKO ZNA!”

    …ŠTO BI I KO JE “GEPIO-SKLONIO” ONU “MIGOVU KUVIJERTU”-DO NORME KRCATU EURIMA-DOLARIMA-FUNTAMA?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.