Zelena gradnja čuva ljudsko zdravlje

2
Marija Golubović

Marija Golubović

U kotorskoj palati Bizanti danas je počeo dvodnevni kurs na temu “Zelena gradnja LEED v4” koju organizuje firma “Energo group”.

Kotor grad pod zaštitom UNESCO-a nije slučajno izabran za ovu temu, kazala je za Skala radio Marija Golubović predstavnica ove firme, partner za edukaciju zelenih profesionalaca u okviru sistema LEED.

Ona za Skala radio objašnjava da je zelena gradnja definicija Ujedinjenih nacija i odnosi se na održivost uopšte, kako bi u nasljeđe ostavili ono što smo zatekli, a što sada trenutno nije tendencija.

Zelena gradnja nije samo energetska efikasnost već postoje i drugi jako važni faktori kada je u pitanju tzv “zelena zgrada” koja mora da ispunjava određene kriterijume, kao što su efikasno korišćenje vode i da garantuje kvalitet boravka ljudi.

“Prilikom savremenije gradnje, ljudsko zdravlje se postavlja na prvo mjesto. Budući da smo sve bolesniji u trci za ekonomskom dobiti, zelena zgrada treba da nam omogući što više svježeg vazuha i dnevne svjetlosti, a materijali koji se koriste za gradnju ne smiju biti toksični”, navela je ona.

Na pitanje Skala radija koji su primjeri takve gradnje i gdje, Golubovićeva je odgovorila da su takve građevine prisutne u regionu, ali i u Crnoj Gori kao što je projekat Luštica bay, koja ide na sertifikaciju.

“Veoma je važan sertifikat jer se svi proglašavju zelenim u nečem, a to treba da potvrdi neka treća, nezavisna strana, takozvani sertifikacioni protokol. Taj prestižni sertifikat će do kraja godine ili početkom sljedeće za deset vila, rezidencionalnih objekata, dobiti projekat na Luštici”, objašnjava Golubovićeva.

“Ono što je zeleno to je i održivo i traje vjekovima, pa stare, istorijske zgrade kakve su u Kotoru predstavljaju jedan primjer održive gradnje. Postoje nove tehnologije i novi zahtjevi, ali materijali moraju biti zdravi, regionalni kao što je npr. autentični kamen. Kvalitet boravka u ovakvim kućama takođe je zastupljen, jer svi želimo da stanujemo sa visokim tavanicama i dobro orjentisanim prostorom”, priča ona.

Zelena gradnja i nije nešto savim novo, potencira Golubovićeva, jer se kako kaže izgubila dobra praksa u građevinarstvu zbog raznih malverzacija, korupcije, trke za zaradom itd.

Treba slijediti primjer iz prošlosti i uzimati najbolju praksu, zaključila je Golubovićeva.

2 KOMENTARI

  1. sve razumijem i potpuno se slazem, ali kako na trusnom podrucju izbjeci puno ne tako zdravog zeljeza u konstrukciji zgrada?????????
    Neplanska, gradnja koja odudara od ambijenta, je druga prica

  2. Pitam jeli zelena ili siva gradnja u sivoj zoni na Luži đe je lučki terminal. Bili to dobilo sertifikat UN?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].