Željko Aprcović: Kotorski DPS će pokrenuti inicijativu za razrješenje predsjednika opštine Vladimira Jokića

16
Željko Aprcović

Željko Aprcović

Sjednica Skupštine opštine Kotor, odnosno nastavak XVI zakazan je za 18. decembar 2018. godine. Da li će se održati sjednica koja je više puta najavljivana pa odlagana, ostaje da se vidi, ali je činjenica da je od posljednjeg okupljanja odbornika prošlo 5 mjeseci i 18 dana, i da Vladu Crne Gore od upozorenja lokalnoj upravi, a potom i donošenja prinudne uprave dijeli samo 13 dana.

Samo je jedna sjednica Skupštine opštine Kotor održana u ovoj godini, jedna jedina koja je imala svoj početak i kraj, kazao je predsjednik OO kotorskog DPS-a Željko Aprcović Skala radiju.

Da koaliciona vlast u Kotoru ne funkcioniše od početka godine nedavno je potvrdila i potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, predsjednica kotorske URE.
Odbornici SDP neće podržati verifikaciju odluka koje je predsjednik opštine Vladimir Jokić donosio u ime SO, koja se nije sastala više od 5 mjeseci. Sporan je bio član 59, zbog čega se, radi tumačenja, Ministarstvu javne uprave odratio kotorski DPS. Apcović je kazao da je danas dobijen odgovor  od  Ministarstva po pitanju člana 59. Zakona o lokalnoj samoupravi, tj, o zakonitosti  14 odluka koje je donio predsjednik opštine Vladimir Jokić, koji je na taj način i tako preuzeo ulogu Skupštine pozivajući se upravo ne ovaj član.

„Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju  članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje  navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima“, navodi se u odgovoru Ministrastva javne uprave.

Potpuno je jasno da predsjednik nije sve odluke donio u skladu sa zakonom. Zbog toga odbornici DPS-a željno isčekuju sjednicu Skupštine, mada, kako je kazao Aprcović, nigdje ne provijava sigurnost da će ona zaista biti održana. On je potvrdio da bi odbornici ove partije dolazili na sjednice da su one zakazivane, jer je to bilo u interesu građana Kotora. Tim prije što je potrebno usvojiti važne odluke, poput budžeta ali odluke o programima rada za iduću godinu.

Ima poslanika iz vladajuće koalicije koji neće da prihvate i neće da glasaju za

Odluke koje je sam donosio predsjednik opštine. Na pitanje što se u tom slučaju dešava, Aprcović je decidno saopštio da  DPS neće glasati za sporne odluke. Ukoliko se odluke ne potvrde, odnosno ne usvoje na sjednici SO, to bi po njegovim riječima značilo koalicija više ne postoji. Ako odbornici ne glasaju za odluke koje je gradonačelnik donio, to istovremeno znači da je on radio protivtzakonito i da mora snositi određene posljedice i u političkom smislu.

Aprcović je kazao da će klub odbornika DPS-a zatražiti razrješenje predsjednika opštine, odnosno da će podnijeti prijedlog Skupštini o razrješenju gradonaćelnika Vladimira Jokića. Za to je potrebna trećina odbornika. Sjednicu je predsjednica SO obavezna da zakaže u roku od 30 dana.

Biće vreo decembar, zaključio je Aprcović na kraju razgovora.

16 KOMENTARI

 1. Analizom dolazimo na podatak da je milo poskidao sve crnogorce sa vrha OO a ostavio bivse srpske radikale jer nema vise marovica…….sve me strah da se ne sprema na konacni sukob i borbu sa premijerom…. ako ocijeni da ce izgubiti vlast ponovo misli igrati na srpsku kartu…..?
  Amin!

 2. Možete li kao Opzicija zakaziti Sjednicu? Po poslovniku. Tu izglasati, ili neizglasati, povjerenje Jokiću. Šta vas sputava?

 3. Posvetite se vise fudbalu a manje Jokicu jer taj moze ako zatreba tamo i zaigrati a bivsa presjednica ne.
  Ing.Milos Djonović

  • Milose reakcionarni, zalud prnjas iz Dezele. Jesi li tamo remetilacki faktor,
   kao na ovome portalu?
   Drz se Ti fudbala i pumpaj lopte !

  • Bivša igra u Briselu i Strazburu ali bivšeg, niko ne dira a unazadio je Kotor dvije godine koliko je bio predsjednik .Lišo je pasao od pozicioje i opozicije.

 4. Ne vjerujem DPS-u kotorskome.Lako je neke kupiti za male pare a neki su odavno kupljeni za velike…Tu je problem ovih interesnih grupica

 5. Željko je korektan i čist što se tiče politike.Korektan i previse.Mada iza leđa mu radili najbliži saradnici,nepismeni visoki funkcioneri,ostarjeli i ishranđali političari bez perspektive.Takvi su se zagubili,izgubili i pogubili u prethodnih 5-6 godina,pogotovo.Tako da Žeka,batali se oviheh lokalnijeh te su sve nagrdili,zamutili,drž se Podgorice,tamo te cijene i poštuju.

 6. A sto si cekao Aprcovicu?
  Ajde, bez odlaganja, uradi to!
  Ocekujem povratak ” otpisanih”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]