Željko Aprcović: Luka Kotor ne poštuje zakon o lukama

5
Željko Aprcović

Zeljko Aprcović

U proteklom periodu koje traje neprijatno dugo Luka Kotor zbog neregulisanog zakonskog statusa predstavlja najozbiljniju političku temu u Kotoru.

Na snovu zakona o lukama ovo askcionarsko društvo je u obavezi da potpiše ugovor sa Lučkom upravom Crne Gore koja je regulator ovog privrednog društva.

Od 2011. godine otvoreno je ovo pitanje jer menadžment Luke Kotor ne želi da poštuje zakon.

Da li je menadžment Luke Kotor prekršio zakon zato što nije potpisao ugovor sa Lučkom upravom, na osnovu Odluke Vlade Crne Gore od 2011. godine, Skala radio pitao je Željka Aprcovića, predsjednika OO DPS-a Kotor, koji je bio gost emisije ovog radija “U žiži“.

Aprcović je odgovorio ako država, tj. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva poziva i veže se na zakonske norme, onda je po njemu Luka Kotor trebala da potpiše sporazum o jedinstvenim pravima i obavezama sa onim ko je, shodno zakonu ovlašćen da vrši nadzor u toj privrednoj djelatnosti.

Na pitanje zašto kao visokopozicionirani predstavnik DPS-a i predsjednik Kluba odbornika u SO nije pozvao predsjednika Odbora direktora i članove, koji su ujedno i članovi DPS-a da se pridržavaju zakona, Aprcović je kazao da su ovo pitanje u komunikacijama i raspravama na Izvršnom odboru kotorskog DPS-a potencirali smatrajući da će doći do rješenja.

Na  konstataciju Skala radija da to traje pune 4 godine, Aprcović se složio i još jednom potvrdio da se radilo o stalnoj komunikaciji i traženju modaliteta kako jedna zakonska norma da se pretvori u sporazum koji je u isto vrijeme i zakonska obaveza.

Luka Kotr je interes i Kotora i Crne Gore, ali se ne radi, makar na papiru o privatnoj firmi nego o akcionarskom društvu gdje je država većinski vlasnik i ti odnosi moraju da budu potpuno uređeni i u skladu sa zakonu, bila je naša konstacija sa kojom se Apcović u potpunosti složio.

U Kotoru je dnevna tema priča o prodaji Luke Kotor, uglavnom nekih koalicionih parnera, iako o tome, po saznanju Skala radija iz DPS-a niko  ne govori.

Govorilo se o mogućem strateškom partneru, ali neko želi javnost da ubijedi da DPS želi da proda Luku Kotor.

O tome je nedavno na primijerskom satu govorio Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije CG i konstatovao da “ko upravlja Lukom, upravlja i Kotorom“.

Odgovor premijera bio je da se zakon mora poštovati i da sve mora biti u skladu sa zakonom, a da Luka Kotor iz nekih iracionalnih razloga nije poštovala zakon.

Na ovu konstataciju Aprcović je kategoričan da niko iz DPS-a nije pričao o prodaji Luke.

Da bi se prodala Luka, 17 odbornika treba da podignu ruku jer se radi o otuđenju imovine koja je u vlasništvu građana Kotora.

Nekome je, kazao je Aprcović interes da tako priča kako bi ubijedio građane da prodajom Luke Kotor grad neće ostvariti korist i benefite koji mu pripadaju.

Aprcoviča smo pitali da li je nedavno postignut kompromis na koalicionom dogovoru u susret sjednici Skupštine akcionara Luke Kotor AD, plod želje da se ne zaoštrava situacija, kako ne bi došlo do krize vlasti, a samim tim i prijevremenih izbora, a ako to slučajno jeste đe je granica popustljivosti?

On je odgovorio da je lično protiv bilo kakve vrste kompromisa.

“DPS je na VII Kongresu osvježila svoje redove i neće dozvoliti bilo kakve ucjene. Zlu ne trebalo spremni smo i za prijevremene izbore ali je u narednom periodu važno da završimo ono što smo zacrtali programom, kako bi od građana na redovnim izbora tražili podršku da vršimo vlast naredne četiri godina“, rekao je Aprcović.

Na pitanje da li je tačno da je jedan od koalicionih partnera pokušao ucijeniti DPS mogućim raskidom koalicije, ukoliko se ne postigne kompromis, Aprcović je odgovorio da uslovljavanja nije bilo.

5 KOMENTARI

  1. Željko sve je to politika sad ćemo viđeti ove stručnjake iz URE što se evo čujemo formiralanova partija. Oni će čudo učinjueti. Sve visoki politučari , stručnjaci dali su Kotoru čudo osim ćakula a neki i po malo trave itd….

  2. Zanimljivo je kako se predsjednik kotorskoga DPS a sa svim slaže bez kompromisa a kompromis da ne može biti veći. Ko koga tu ima , ko se koga boji. Možda se i brzo sazna.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].