Željko Aprcović: Skupštinska većina danas podnosi prijedlog za nastavak sjednice SO o smjeni Jokića

15
Željko Aprcović

Predsjednik OO DPS-a Kotor Željko Aprcović je, gostujući u Skala radiju, izjavio da će danas skupštinska većina od 17 odbornika (ukupno 33) podnijeti prijedlog za nastavak sjednice SO Kotor i razrješenje Vladimira Jokića sa mjesta predsjednika opštine, budući da je Upravni sud poništio odluku o njegovoj smjeni koju je izglasala skupštinska većina, 18 odbornika na sjednici održanoj  24 aprila ove godine.

On nije želio da komentariše odluku Upravnog suda Crne Gore koji je  poništio  odluku o smjeni predsjednika Opštine Kotor, podsjetivši da  je većinom  glasova 18 odbornika, Jokić smijenjen sa funkcije predsjednika Opštine Kotor 24. aprila ove godine.

Riječ je o glasovima odbornika Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista, Hrvatske građanske inicijative, Liberalne partije i Socijaldemokrata.

„Ne želim da komentarišem odluku Upravnog suda koji je, po meni,  napravio krucijalnu grešku jer nije do kraja sagledao osnovno materijalno i činjenično stanje“, rekao je Aprcović.

On je objasnio da je predsjednica Skupštine opštine Dragica Perović  zakazala sjednicu zadnjeg dana zakonskog roka od 30 dana od podnošenja inicijative i da je taj rok isticao 24 aprila. Po njemu je upravo manipulacijama predsjednice Perović izazvana  ova situacija, objašnjava naš sagovornik, jer vremena za odlaganje sjednice više nije bilo.

Aprcović  je podsjetio da na sjednici 24. aprila nije utvrđen ni dnevni red, niti je odbornicima omogućeno da bilo što kažu. Perovićeva je samo spiker, odnosno prva od 33 odbornika i ona po njemu ali i po zakonu nema pravo da odlučuje u ime odbornika koje pritom i ne konsultuje. Perovićeva je mogla da prekine sjednicu samo ukoliko ne postoji kvorum ili ako se odbornici sa tim slože. To nije ispoštovano, konstatovao je Aprcović, navodeći da je prekid isključivo samovolja predsjednice SO koja nije željala da ispoštuje volju većine.

Ono što posebno para uši, kazao je šef kotorskog DPS-a, je konstatacija Upravnog suda da je riječ o grupi odbornika, „kao da smo odbornici sa ulice“, kazao je on.

„Mi nijesmo grupa odbornika nekih tamo. Mi smo Skupštinu održali u prostojima Skupštine po Poslovniku o radu a ne na trgu i na protestima“ , rekao je Aprcović.

DPS-u kao najjačoj opzicionoj partiji nije omogućeno  da bude stranka u postupku a Željko Avramović , odbornik DPS-a na sudu je  bio u svojstvu građanina bez prava glasa, rekao je naš sagovornik.

Na naše pitanje ko je koga i zašto tužio , Aprcović je odgovorio da je jedna strana (Jokić) sebe i tužila i branila (Perović), tim prije što je  predsjednica skupštine priznala tužbeni zahtjev  bez konsultacije sa odbornicima, pokazujući prema njima nepoštovanje, kao što je to radila i u minule dvije godine.

Zašto ništa od ovoga nije uvažio Upravni sud pitanje je za njih, kazao je Aprcović, vjerujući u logiku da je potpuno prirodno da se predsjednik opštine razrješava po istom principu po kojemu se i bira i da je za to neophodno imati većinu od ukupnog broja odbornika. U ovom slučaju izigrana je  volja  birača  na način da odbornici nijesu imali  mogućost da iznesu svoj stav, objašnjava  Aprcović. On je saopštio i da skupštinska većina danas podnosi zahtjev da se sjednica nastavi iz razloga što je na konferenciji za medije juče čuo da se radi i o prekinutoj sjednici.

Ukoliko predsjednica Perović  ne prihvati zahtjev većine odbornika, odredićemo ličnost koja će predsjedavati, što nam zakon daje za pravo, rekao je on.Takođe je podsjetio da je večina odbornika u roku i po zakonu podnijela inicijativu za smjenu Dragice Perović sa mjesta predsjednice kotorskog parlamenta.

Stoga ćemo tražiti da se pod hitno zakaže sjednice SO, kako Perovićeva ne bi činila zloupotrebe na koje je navikla i kojima krši osnovna prava demokratije.

Na kraju se Aprcović zapitao da li na svijetu ima  primjera da manjina odlučuje za većinu, a većina se naziva grupom odbornuika  po Upravnom sudu?

On je podsjetio na protesni skup Jokićevih pristalica 24. aprila ispred palate Bizanti  kojem se pridružila predsjednica Skupštine onog trenutka kada je napustila skupštinsku salu. Tada su, kazao je naš sagovornik grubo vrijeđani odbornici, što je neprimjereno u demokratiji.

Na pitanje da li će se izviniti Jokiću zbog toga što su ga smijenili sa funkcije gradonačelnika, a on je to od njih tražio na konferenciji za medije, Aprcović je odgovorio pitanjima: “Zar ne bi trebao da se neko drugi koji tvori vlast  izvinjava što grad ne funkcioniše, što nema budžeta i starteških planova, što je na ovaj način dočekana turistička sezona i kotorsko kulturno ljeto? Tome DPS ničim nije doprinjela jer smo bili spremni i sada smo spremni da uđemo u parlament i razgovaramo o vitalnim funkcima grada. Neka zakažu sjednicu ako imaju većinu i ako je sve, kako navode, med i mlijeko. Mi ćemo prisustvovati. Ali oni to  neće. Zar je to ispunjavanje svih obećanja građanima? Po mom ličnom, političkom i profesionalnom ubjeđenju nije“ rekao je on.

Perovićeva je obavijestila odbornike da otkazuje sjednicu SO koju je zakazala za 14. jun. Ona na to nema pravo, jasan je Aprcović.

Definitivo se radi o kršenju zakona od strane Perovićeve. Ona je  trebala je da otvori sjednicu i upozna odbornike i građane sa odlukom Upravnog suda ali i da zakaže novu u konusltaciji sa odbornicima. Ona od toga ništa nije uradila, kazao je on, saopštavajući da se u redovima njegove partije još nijesu odlučili da li će na ovu odluku uložiti žalbu Vrhovnom sudu Crne Gore.

Što se tiče odnosa Perovićeve i Jokića prema odbornicima u SO, Aprcović je kazao da na to najbolje ukazuje činjenica da im se od februara ne isplaćuju primanja od 200 € mjesečno, što je zakonska obaveza.

Što se tiče opomene Vlade CG izrečeno kotorskoj SO i roka od 20 dana za eventualno uvođenje prinudne uprave, koji ističe 24. jula ove godine, ukoliko se ne učine odgovarajući pomaci, šef kotorskog DPS-a kaže da vjeruje da to toga neće doći jer je jasno da postiji skupštinska većina a njihovi stavovi se moraju poštovati.

Aprcović se osvrnuo i na činjenicu da je sud kada odluči u njihovu korist najbolji, a kada im presuda nije po volji onda  se radi o režimskom, vladajućem instrumentu.

Podsjećamo i na zahtjev koji je 23. maja ove godine podnio Vladimir Jokić  skupštinskom Odboru za izbor i imenovanje za naknadu koja mu pripada po zakonu nakon prestanka mandata. On je u zahtjevu tražio da, na osnovu člana 36. Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru nadležno skupštinsko tijelo donese rješenje o utvrđivanju prava na naknadu koja mu, nakon prestanka funkcije po zakonu pripada.

Dakle, Jokić je nedvosmisleno priznao da je smijenjen potpuno regularno i da je skupštinska većina na  to imala pravo. U suprotnom bi čekao odluku suda.

15 KOMENTARI

 1. Zaludu Mandiću pišeš komentare protiv Aprcovića. Tvoji puleni nemaju prođu. Dževerdanovića nikad nećeš uspjeti da proguraš. Čak i ti to možeš da shvatiš.

 2. Ima li nekog ovde ukljucujuci Slavka da može reći da su oni koji su glasali SDP ukljucujuci mene glasali DPS..
  .Bruna je IZDAJNIK KOTORA brisuci ovaj moj komentar ili ne…
  .Biblijska pohara 🦗🦗🦗🦗🦗🦗
  NIKO NAS NE MOZE KUPITI?
  Slavko ti si novinar a ne oružje DPS ako sam dobro razumio pok.kuma?

 3. A što ce mo Željko sa procedurom i sa sprovodjenjem propisa i odluka? Samo vi i vaši saradnici zakazujte Skupštinu i u istoj sprovodite proceduru i prooise kako vi to već radite i nebojte se Jokić ce bit još presjednik sve dok ste vi iz DPS-a takvi, nažalost,

 4. DPS nema više u Kotoru uticajne i stručne ljude. Očite greške opozicije ne umiju pretvoriti u korist nas građana i same partije.
  Ovaj Aprcović je rođeni luzer i opet će napraviti budalaštinu kao sa ovom smjenom, sud ne bi presudio ovako da nisu kiksali opasno.
  Nove mlade ljude treba DPS inače opet blamaža.

 5. Ostaće zapisano u istoriji parlamentarizma , a i u biografiji Dragice Perović , rekord u započinjanju sjednica i njihovom nezavršavanju. Za ove godinu i po završena 15. sjednica, a započete 16,17, 18, 19, a 2o. otkazana.Bez obzzra na to ,pitam se koja će , ako je ikada i bude, biti naredna.
  I nakon svega toga treba pustiti i nju i Jokića da se slade Pirovom pobjedom na Upravnom sudu.

 6. Bruka ste Vlado i Dragice bruka i sramota.
  Upravni sud i trice.
  Podvalu ste namjerno sami uradili,istina uz pomoc strucne sluzbe koja nema karaktera.

 7. Stavljajuci na stranu razloge za smjenu i razne price koje su dovele do toga, nakon ove presude Suda jasno je da je grad u blokadi krivicom DPS grupe koja je trapavo i protiv zakonito izvrsila smjenu Jokica.
  Neka vatrogasci i svi drugi ljudi koji najvise trpe “zahvale” Aprcovicu i grupi sto ih je stavila u tu situaciju.

  • da tahvale Aprcovicu vatrogasci ? pa nije Aki predsjednik vec je Joko bio do skoro i sada ce jos 12 dana i to je to !!! Akijevi nijesu na vlasti vec su jos uvijek opozicija ! ne seri gona more slano ! ne LAZI IH !

 8. Jednom negdje procitah:
  ” Kada se budete penjali stepenicama, budite ljubazni prema ljudima, jer kad budete silazili, sve ce te ih opet sresti”
  Zvuci zivotno i istinito, gospodo iz jos aktuelne vlasti, jeste li razumjeli, ako niste vas problem, trazite prevodioca!
  ” Sva je sila za vremena, a bozija do vijeka”
  “Svak je rodjen da po jednom umre, cast i bruka zive do vijeka”
  Ovo je vasa fotografija, koja govori vise od hiljadu rijeci, gospodo koji sebe tuzite, pisete odgovor na tuzbu i sebe branite!

 9. Sad vam je sud dobar, nije korumpiran, a kad nezakonito zaposljavate vase nestrucne i nesposobne pajtase, pa vam sud donese presudu, ne postujete je, ko ste vi, ili sto mislite da ste, do kada tako?
  “Mozes koliko oces, ali ne dokle oces”!
  Visoki let, je siguran pad!

 10. Izvinite se pacenici za vlascu, gradjanima koje ste lagali, zaposlenima koji su zaradili svoje plate, pa sad treba da su vam ” zahvalni” sto su dobili zaradjeno, koje ste isti vi zakuvali, vasim cirkusima.Izvinite se vatrogascima koje prijaviste policiji, jer su vas “ugrozili” zahtjevom za plate, koji vas postupak je osudila cjelokupna javnoat, osim vasih puvaca u p….koji su vec poceli da prelijecu.
  Kratkog daha je vasa “pirova pobjeda”, slavite jos malo, napravite igranku i cirkus po kome ste poznati!

 11. Umjesto da se bave donosenjem Odluka, Planova rada i ostalih dokumenata od interesa za grad i gradjane, sto ne rade poslednjih godinu dana, plackofoteljasi, smisljaju nacine kako da manipulacijama ukanale skupstinsku vecinu, zaposlene, a ukanalise sebe.Valjaju se u sopstvenom blatu i padaju sve dublje.pokusavaju na sve nacine da okrive tamo nekog drugog.
  Sve do jedne ure, ultimi skosi, su na dohvat ruke!

 12. Ko to tamo laže?
  Dragici je prošlo ali za kratko. Jokić će morat opet ostavit dva tri eura i 50 centi lemozinu za novoga prezidenta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.