Željko Brguljan svojevrsni hroničar Prčanja i Boke

0
Sa promocije

Knjiga „Bokeljske teme”, autora Željka Brguljana, promovisana je sinoć pred brojnom publikom u crkvi Svetog Pavla u starom kotorskom gradu.

Organizatori su OJU „Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

Marija Mihaliček istoričarka umjetnosti u ime Matice Hrvatske ogranka u Boki Kotorskoj govoreći o profesoru Željku Brguljanu osvrnula se na njegov rad u svijetlu njegovog umjetničkog, publicističkog i istraživačkog djelovanja.

Svojevrsni hroničar Prčanja i Boke, temeljiti istoriograf i poznavalac kulturoloških  i umjetničkih tema iz prošlosti Boke Kotorske.

Njegova vezanost za Boku, duboka emocija i neprestalna čežnja otkrivana je i preko njegovog likovnog djela jer kulturna publika Boke prvo se susreće sa Željkom kao umjetnikom na izložbi bokeškog sakralnog ciklusa u Perastu i Tivtu 2003 godine, a potom 2012 godine na Gospi od Škrpjela na izložbi “Zvijezdi mora”, podsjetila je Mihaličekova.

Taj Brguljanov umjetnički nerv i sposobnost, umjetničkog i estetskog  rasuđivanja potvrdu dobija i u nizu tekstova post moderne mjetničke likovne tematike. Mihaliček je nadalje govorila o paraleli njegova dva svijeta, likovnog opusa koji je plod njegove imaginacije  i istraživanja i boklejskih tema pomorske i kulturne baštine.

Ova knjiga je rezultat velikog istraživačkog napora i Brguljanove znatiželje otkrivanja duha Boke u pomorskim i likovnim sferama. On se  tu ne zaustavlja, jer je istina da mu je sve u zavičajnoj kulturnoj i materijalnoj baštini blisko i jednako vrijedno.

O pet tematskih cjelina koje  sadrži dvadeset tri rada naučnog i publicističkog karaktera, koji su publikovani tokom protekle decenije u časopisima, ljetopisima, zbornicima i knjigama objavljenim u Hrvatskoj i Crnoj Gori nadahnuto je kotorskoj publici govorio akademik Radoslav Tomić.

Izabrani tekstovi ovog pasioniranog istraživača istorije, istorije pomorstva i kulturnog nasljeđa su ponešto izmijenjeni ili dopunjeni novim saznanjima, a knjiga sadrži još i popise arhivske građe i literature koje je autor koristio, kao i indeks ličnih imena. Knjiga je izašla u izdavačkoj kući Antibarbarus u Zagrebu 2018. godine,

Središte Brguljanovog interesovanja je njegovo rodno mjesto Prčanj kroz teme o pomorstvu i kulturnom nasljeđu, posebno crkvi Rođenja Marijinog sa nizom novih otkrića o projektantu Makaruciju i inženjeru Milanu Karlovcu, potom o umjetničkim radovima kipara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, slikara Mila Milunovića i radionici Pavla Bilinića. Veći dio autorovog istraživanja posvećen je zavičajnim umjetnicima iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali u XIX i XX vijeku među kojima su slikar – marinista Bazi Ivanković, pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona, poznati strip crtač Andrija Maurović, slikar Antun Šojat i pjesnik Viktor Vida.

“Bokokotorski zaliv je Brguljanov mikro svijet koji nije provincijalno slijepo crijevo, nego prostor u kome su se srijetale, dodirivale, spajale, povezivale, a po nekad i razdvajale različite kulture, različite likovne tradicije i različita povijesna iskustva. Sve je to zajedno kultura koja je specifična samo Boki Kotorskoj o kojoj se obično misli da je sve napisano. Tek kada se istražuje vidi se da je zapravo o njoj tako malo napisano u odnosu na mogućnosti koje Boka pruža”, kazao je akademik  Tomić.

Brguljan u svojim tekstovima najviše piše o građanskoj  Boki Kotorskoj 19. i  20. stoljeća, stoljeća bez ratova, stoljeća mira čak i stoljeća prosperiteta kada se Austrija domogla ovih krajeva.

Bila je to Boka u kojoj je stanovništvo živjelu u malom svijetu kosmopolitskoga karaktera, u redu i poretku kada su školovani ljudi u Beču i Gracu stekli zavidna znanja i velike kulture i donosili ih u rodni kraj.

O takvoj Boki Kotorskoj piše Brguljan, postavaljajući zavjesu između te i takve Boke i današnje na žalost devastiranog prostora turističkim i komercijalnim sadržajima novog života u njoj, rekao je akademik Tomić.

Autor “Bokeljkih tema”, Željko Brguljan u svom stilu, tiho i skromno samo je zahvalio prisutnima i svima koji su pomogli izdavanje ove knjige i organizaciju njene promocije u Kotoru.

Opširnije sa promocije u našoj subotnjoj emisiji Skalinima kulture od 14 sati i 30 minuta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]