Željko Lompar: Nema šanse da kruzer u Bokokotorski zaliv ispusti fekalije ili balastne vode

14
kruzeri u Kotorskom zalivu

Željko Lompar

audio: Željko Lompar

Posljednje dvije godine, od kako je omogućeno priključenje objekata na novi kanalizacioni sistem u kotorskoj opštini, voda je u zalivu neuobičajeno čista i prozirna.

Međutim, često se nakon prolaska velikih kruzera primjećuje val pjene i nečistoće koju građani i turisti dovode u vezu sa ispusnim vodama i fekalijama ovih grdosija.

Na ovu temu Skala radio je pozvao Željka Lompara, inspektora sigurnosti pomorske plovidbe kotorske Lučke kapetanije.

On nam je kazao da ne postoji cjevovod na kruzerima koji je vezan za more i brod ni u kom slučaju ne može da izbaci nikakve zauljane vode, crne ili sive, kao ni fekalije u more.

Tehnički je to nemoguće, tvrdi Lompar.

Kada su fekalije u pitanju, objašnjava on, nema nikakve šanse da dospiju u more jer se ventili za fekalije automastki zatvaraju čim brod uđe u teritorijalne vode neke države.

Ono što se dešava u našem Bokokotorskom zalivu je da imamo zamuljano dno, pa prolaskom velikih kruzera, koji imaju ogromne snage, dolazi do pomjeranja mulja sa morskog dna i to djeluje kao da je kruzer izveo poluciju.

Međutim, on je samo pokrenuo mulj sa dna, što kod kupača i građana izaziva sumnju da je kruzer izbacio prljavštinu.

Jedini cjevovodi koji postoje su tzv. balastni, koji su takođe zatvoreni, pa se ne može raditi operacija sa balastima u krugu od 12 nautičkih milja od obale.

Oni se kontrolišu, a i kruzeri, kaže on, nemaju potrebu za nekim balastniranjem ili debalastiranjem, jer ovo nijesu trgovački već putnički brodovi.

“Dakle, nemoguće je da kruzeri izbacuju bilo što, ali Lučka inspekcija radi kontrolu njihove okoline, jer se može desiti da putnik baci neku plastiku, kesu ili kakav drugi otpad. Bilo je takvih slučajeva ranijih godine. Ove godine nije”, kazao je Lompar.

Na naše pitanje da li je neki brod, odnosno kapetan kažnjen zbog nepoštovanja propisa, Lompar je podsjetio da je kažnjen kapetan prošle godine kada je jedan čamac lajbot-tender ostao da visi.

On je  davao  putnicima po sto dolara za prevoz do starog grada za korišćenje toaleta, zato što su njihovi fekalni tankovi već bili puni, a nije smio da izbaci nikakve vode.

Tada su inspektori Lučke kapetanije bili u pojačanoj kontroli.

Inače, kaže Lompar, ovo su kruzeri koji plove Mediteranom i male su šanse da oni baš nešto izbace u zaliv, jer svi dobro znaju da su vizuelne kontrole stalne.

Podsetimo, nedavno je Inspekcija sigurnosti i bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor kaznila brod MSC Musica sa 1,5 hiljada eura i njegovog kapetana sa 200 eura zbog toga što je, umjesto dozvoljenih šest nautičkih milja, kroz Kumborski kanal plovio brzinom od 8.1 milju.

14 KOMENTARI

 1. Medjutim u objavljenom tekstu niko ne spominje druge otpadne vode.
  Nisu samo fekalije opasne. Vode iz toaleta, tuš kabina, slivnika, kuzina, mašina za pranje posuđa itd. Gdje idu takve otpadne vode kad se brod nalazi u zalivu i teritorijalnim vodama CG? Navedene otpadne vode nisu nimalo bezazlene i medjunarodnim propisima se nazivaju GREY (sive) otpadne vode. Itekako mogu da zagade,jer zamislite koliko ima kabina jedan putnički brod koji dovede 3000 putnika i 1000 članova posade, da ne spominjemo kuzinu gdje treba spremiti 3 puta dnevno obroke za sve putnike i posadu, sve to treba oprat, spremit, ocistit hranu i posudje. Dakle, ogroman potencijal i opasnost imaju navedene otpadne vode.
  Da li PSC kontrolise gdje idu te Vode?

 2. E moj dobri Lompare, a jos si bio neki upravitelj stroja pa kazes nije moguce ispumpavati. Svaki mazac zna da je moguce I na najnovijim kruzerima, sve je moguce a kad su tankovi puni tek pogotovo, nece svaka kompanija dati 100 dolara po osobi da ide u zahod. A dje ce pumpati kad su stalno uz obalu? Nego da nije tvoja storija da zamuti oci onima koji ne znaju a takulin deblja?

 3. “…i CG bi morala da usvoji zakon o zabrani ispumpavanja tretiranih/ne tretiranih fekalnih voda unutar teritorijalnih voda kao što su to uradile mnoge Evropske drzave jer nama nije za cilj ispumpavanja tretiranih fekalnih voda u zalivu.”

  Lijepo objašnjeno. Dakle, svjetskim kruzerima nije izričito zabranjeno ispumpavanje fekalnih voda u CG-teritorijalnom moru. Znači ni u zalivu. A što nije zabranjeno – dozvoljeno je. Bijasmo li ono EKOLOŠKa privatna DRŽAVA?

 4. Lompare ne baljuzgaj…ne no izvozimo balastne i kondutne vode oliti tekućine…provozaš se malo gumenjakom i filozofiraš…što ne kazniš one trajekte koji svaki dan direktno u more izbacuju fekalije,kaljužna ulja i gorivo…

  • …sudar “Struke i Nauke”..(Struke- Lompara) + (Nauke iz kaljuža dvostrukoga dna od brodova-mazača i nižega staleža iz kaljuža-preštampani asino maci mali3)? Odgovor onima-koji nikako da ukabule zašto su mali malizi..od vazda od kad je prasica repicu iskivila bili i ostali mali u vonju od kaljužam iz dvodna..vapora,vapori,vapori…evo tvojije ovnova iz dvodna brodova..mac maci maco mali3-BALJUZGALO…prećizi nona-SENCA MOŽDANA …nono,nono moj dobri nono…

 5. U subotu, tokom Bokoljske noći reflektori su pokazali koliko je čisto more u našoj luci. Katastrofa. Ulja je bilo koliko hoćeš.

 6. Ma kakvi kruzeri. Voda je čista, još kada bi se spojili iu Dobrotu oni iz Crkvine blizu Lugana, ili malo dalje prema Kotoru profesor čiji se turisti kupaju u sopstvenim g……, pa svi oni što im se kanalizacija sliva u kanale koji izlaze na početku šetališta i pored Che Nove, tek tada bi bilo super. E ne znam kako teče spajanje od Kampa do Sv.Stasija, ima li tu pomaka?

 7. Željko Lompar je potpuno u pravu, nebi trebalo da kruzeri puštaju fekalije u zalivu nego na otvorenom moru. Lučki inspektori moraju biti oprezni i da kontrolišu da li kruzeri ispuštaju fekalije u zalivu, ako ne mogu golim okom onda moraju imati specijane kamere koji mogu okrivati događaje.

 8. Molim vas,ne budite tako sigurni da ne može ništa da se ispumpa van broda. Posebno za fekalije. Koliko je poznato, fekalije sa brodova nakon obrade u odobrenim instaliranim sistemima na brodu, mogu se ispumpati van broda i u teritorijalnim vodama drzave. Ako je zakonom pojedinih država zabranjeno, što nije slučaj za Crnu Goru, onda se takve obrađene fekalije ne smiju ispumpavati van broda. Dakle, u teritorijalnim vodama CG, fekalije sa brodova,obrađene, se mogu ispumpavati.
  PSC treba da vrši kontrolu rada i ispravnost sistema za obradu fekalije time što će uzimati uzorke i laboratorijskom analizom utvrditi da li su u skladu sa Marpol propisima. Svakako, najbolja rjesenja su zakonski regulisana i CG bi morala da usvoji zakon o zabrani ispumpavanja tretiranih/ne tretiranih fekalnih voda unutar teritorijalnih voda kao što su to uradile mnoge Evropske drzave jer nama nije za cilj ispumpavanja tretiranih fekalnih voda u zalivu.

 9. Ma, samo neuki i dokoni ljudi mogu da komentarisu da kruzer u Bokokotorski zaliv ispusta fekalije ili balastne vode… Drustvene mreze pruzaju priliku da svi sebi daju za pravo da komentarisu sve i svasta pogotovo stvari u koje se ne razumiju niti su se ikad potrudili da se “malo” upute….. U danasnje doba senzacionalizma jedva se ceka da se uslika neka “prilika” i onda pocinju razni komentari….sve pametniji od pametnijeg….a niko da zasuce rukave da konkretno pomogne svojoj zajednici, gradu, drzzvi…..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].