Željko Lompar: Ove godine je do sada mnogo manje zagađenja mora u Bokokotorskom zalivu

3
jedan od velikih kruzera u kotorskom zalivu

Željko Lompar

Željko Lompar

Pomorski saobraćaj u Bokokotorskom zalivu ovih junskih dana je povećan, pa je inspekcija sigurnosti pomorske plovidbe takođe pojačala aktivnosti i na moru su u dvije smjene tokom čitavog dana.

Svakodnevni gosti zaliva su veliki kruzeri, kao i privatne i komercijalne jahte i za sada je situacija pod kontrolom, a inspektori sigurnosti pomorske plovidbe daju akcenat na sprječavanju zagađenja mora, iako je vrlo teško po nekada naći zagađivača i uhvatiti krivca.

Ovo je za Skala radio kazao Željko Lompar, inspektor sigurnosti plovidbe i naglasio da nije zagađenje mora samo sa plovnih objekata već u velikom procentu ono dolazi i sa obale.

U odnosu na prošle godine, za sada je pozitivna situacija kada su ovakvi incidenti u pitanju, rekao je Lompar i istakao dobru saradnju sa građanima koji su umnogome slobodniji, javljaju se i sarađuju sa inspektorima.

Građani su shvatili da smo mi ipak inspekcija sigurnosti, a sigurnost je zajednička stvar i na najmanji poziv koji se posebno tiče zagađenja, inspektori su odmah na lice mjesta, rekao je Lompar.

On je podsjetio na propise koji se tiču brzine kretanja plovila kroz Boku koja iznosi 10 čvorova, a u tjesnacima Verige i Kumbor brzina je 6 čvorova.

Udaljavanje plivača od obale po zakonu mora biti do 50 metara, glisiranja zbog brzine nema, pa se plovila kreću od 150 do 200 metara od obale i postoji neka tampon zona od 100 metara, tako da plovila ne bi trebala ni da se približe plivačima.

Nekada je to nemoguće, jer je Bokotorski zaliv specifičan pogotovo u njegovim tjesnacima, pa su inspektori sigurnosti plovidbe bez pauze na moru, uglavnom upozoravaju i prate morski saobraćaj, zaključio je Lompar.

3 KOMENTARI

  1. Nikad niste izvršili kontrolu i konstatovali svakome vidljivo svakodnevno ispuštanje u more prljavih kaljužnih voda naročito iz brodica koje vrše prevoz na peraške školje. Važeći zakon nalaže kako se to ispravno radi. Valjda nešto trebate i preduprediti a ne samo reagovati kad vam glibavi galeb sleti na lučku.

  2. …proljećne kiše oprale more-GLIBECE NJEGOVE? E da se te kiše mogu duperati-pa da operu šporke obraze-onijema što su nam domovinu oburdali-SAHRANILI prije više od kvarta vijeka! Na srpsku staru godinu 1989 -u DANAŠNJU KUĆU-“UPARVE ZA LUKE NDMNE”!!! U KOTORU…LOKACIJA “MESNO GROBLJE-FJORD I JUGOOCEANIJA”! U TA ” ZLA KOMUNISTIČKA” BREMENA-KOTOR BIJAŠE U RED PRVI PET/5/OPŠTINA SFRJ PO STEPENU RAZVOJA! E BO..I DANS JE KOTOR U DRUŠTVU PRVI PET/5/ CRNOGORSKIH NAJ…NAJNERAZVIJENIH OPŠTINA NDMNE:PLAVA,GUSINJA,ROŽAJA,PETNJICE…! PORED ČISTOGA MORA-ŠTO IMATE-VI JOŠ… OD IMOVINE-OTETE OD PUKA-PUČANA….? O JEZIKU RODE-O JEZIKU SLOBODE-O JEZIKU KRIMINALACA-KA NA GORI LISTA…?! SVE NAM JE PO TAMAN-NE DALJE OD LAMANŠA..A LA KART-BUJRUM CRNOGORSKI RJEČNIK”-SVE OSTALO “JEVROPSKOPROJEVROPSKO”-NA ENGLESKOM…NJETTTT?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]