Željko Malović: Ponašanje Luke Kotor se može kvalifikovati kao neprijateljski akt protiv države Crne Gore

19
Upravna zgrada Luke Kotor

Mladen Lučić

Mladen Lučić

Incident koji se dogodio 7. jula ove godine izazvan bahatim i nezakonitim ponašenjem izvišnog direktora AD Luka Kotor Vasilija Kusovca, predstavlja akt nasilničkog ponašanja kojim se narušava zakonitost i ruši poslovna strategija zacrtana od strane Vlade Crne Gore i resornih Ministarstava, kazao nam je Željko Malović, izvršni direktor BOKA PILOT & TUG BOAT SERVICES d.o.o. iz Bijele.

Njegovo preduzeće, koje ima uredne dozvole za obavljanje pilotaže u Bokokotorskom zalivu, bilo je angažovano od strane pomorske agencije “BWA“ d.o.o iz Tivta da izvrši pilotažu motorne jahte “ALFA NERO“ na relaciji pilotska stanica Zelenika do sidrišta u Tivtu.

Na dolasku u Tivat, nakon dobijanja slobodnog saobraćaja od strane lučkih vlasti, došlo je do promjene plana vezanog za destinaciju i agencija “BWA“ d.o.o. je zatražila od preduzeća “Boka Pilot“ d.o.o. da izvrši pilotažu do sidrišta ili veza u Kotoru.

Istovremeno je agencija “BWA“ d.o.o, postupajući po ustaljenim regulativama obavjestila, pored ostalih i nadležne u Luci Kotor da će motorna jahta “ALFA NERO“ uploviti u luku Kotor uz asistenciju pilotske službe “Boka Pilot“ d.o.o.

Tada na scenu stupa izvršni direktor Luke Kotor i iz samo njemu poznatih razloga, bukvalno uslovljava pomorsku agenciju “BWA“ d.o.o. da, ukoliko ne angažuje Luku Kotor da obavi pilotažu, jahta “ALFA NERO” neće biti prihvaćena u akvatoriju luke.

Samo velikom profesionalnošću i nadasve mudrošću u povlačenju sljedećih poteza, prije svih agencije “BWA“ d.o.o  a onda i “Boka Pilot“ d.o.o. izbjegnut  je incident velikih razmjera nametnut od strane Luke Kotor.

Pozvali smo direkrora Lučke uprave Crne Gore Mladena Lučića koji nam je potvrdio da je Lučka uprava dobila dopis od preduzeća “Boka pilot“ iz Bijele  u kome je navedeno da je došlo do incidenta sa jahtom koja je uplovila u Bokokotorski zaliv i za koju je od ulazne pilotske stanice bila angažovana pilotska služba “Boka pilot“ .

Lučić je ponovio da “Boka pilot“ iz Bijele, zajedno sa pilotskom službom Luka Kotor i “Sea pioneer Montenegro“ iz Herceg Novog imaju, rješenjem ministarstva za pomorstvo i saobraćaj i ugovor sa Ministarstvom da mogu da obavljaju pilotsku službu kroz Bokokotorski zaliv.

Pilot je uredno došao na jahtu, doveo je do Porto Montenegra gdje su obavljene granične formalnosti.

Nakon toga je jahta namjeravala da uplovi u Luku Kotor.

Agent je, shodno proceduri koja je uobičajna obavijestio rukovodstvo kotorske kompanije da jahta želi da dođe u Luku Kotor na vez.

Kada su čuli da je pilot iz pilotske organizacije “Boka pilot“ iz Luke Kotor su odgovorili da jahta neće moći da uplovi ukoliko pilot ne bude iz Luke Kotor.

Lučić je kazao da će ispitati ove navode i da će se hitno obratiti Luci Kotor da daju odgovor na pitanje što se desilo kao i Agenciji koja je angažovala pilotsku organizaciju iz Bijele, a poslije toga, kako se navodi u dopisu, morala da prihvati pilotsku službu Luke Kotor kako ne bi došlo do narušavanja ugleda Crne Gore kao pomorske zemlje, a i ostale neprijatnosti koje mogu iz svega toga da proizađu.

Što se tiče  izjave izvršnog direktora Kusovca da Luka Kotor namjerava da potpiše ugovore sa velikim kruzer kompanijama, i da je potpisan ugovor sa renomiranim “Royal Caribian”, Lučić podsjetio na  zaključke Vlade Crne Gore kojim se  za period od 120 dana ni jedan ugovor ne može zaključiti bez saglasnosti regulatora.

Lučić je naglasio da ne smiju da se potpisuju bilo kakvi ugovori bez saglasnosti Lučke uprave kao regulatora.

Ukoliko bi se to i dogodilo, ti ugovori ne bi imali pravnu valjanost, jasan je Lučić.

Željko Malović je kazao da je teško zamisliti kakav bi utisak ostavili kao turistička destinacija na kapetana jahte i goste koji su bili na njoj da su došli u Kotor, a tamo ih dočekao gospodin Kusovac sa svojom svitom i saopšti im da ne mogu da koriste turističke resurse naše države, zato što to nije onako kako je on zamislio.

Malović smatra da su ovim gestom moćnici iz luke Kotor pokazali elemantarnu nekulturu, prije svega ličnu, a onda i poslovnu.

Po Maloviću, ovaj potez Luke Kotor tj. njenog rukovodstva se slobodno može kvalifikovati kao neprijateljski akt protiv države Crne Gore.

Definitivno neprofesionalno ponašanje se ogleda i u tome što su nasilnički preuzeli pilotažu broda u prolazu Verige i time ugrozili bezbjednost plovidbe, a na jahtu se ukrcali sa plovilom koje ni približno ne odgovara pilotskom čamcu.

Po propisu, jasno je definisano da pilot prilikom ukrcaja na plovni objekat kojim treba pilotirati mora koristiti odgovarajući pilotski čamac sa precizno utvrđenim karakteristikama.

Malović kaže da je jasno da Luka Kotor, osim već dugo vremena izražene težnje za monopolom, koristi  i druga nedozvoljena sredstva kao što su prijetnje i ucjene radi ostvarenja svojih vanzakonskih radnji.

Za razliku od ostalih učesnika iz oblasti ove grane pomorstva i turizma, Luka Kotor i njeno rukovodstvo nesumnjivio raspolaže državnim materijalnim i finansiskim sredstvima koja  rasipa na sve strane.

Iz takve pozicije je lako postavljati uslove, vršiti opstrukcije ali istovremeno i kršiti osnovne elemente tržišnog poslovanja.

Malović je obavijestio pismom sve relevantne činioce države Crne Gore.

Podsjetićemo da Luka Kotor od 2011. godine ne poštuje Odluku Vlade Crne Gore o potpisivanju ugovora sa Lučkom upravom, kao i sve druge luke od nacionalnog značaja.

O tome je više puta pisano, a Luka Kotor je zbog mogućih neregularnosti u poslovanju postala predmet izviđaja Specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Vlada Crne Gore je donijela jasne zaključke 18.05.2015. godine kojima je obavezala menadžment Luke Kotor da moraju poštovati zakon i da, bez saglasnosti Lučke uprave CG, sa kojom moraju potpisati ugovor ne smiju zaključivati ugovore sa trećim licima.

Od toga do današnjeg dana još ništa.

19 KOMENTARI

 1. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama
  od javnog interesa, građani bi morali biti
  obaviješteni – kolika je bila KOTIZACIJA (upotrebljavaju taj
  rijedak izraz, da se običan puk ne bi dosjetio
  da je to obično učešće, ili participacija) za orden
  koje svjetski mešetari dijele kapom i šekom, svakome
  onome ko je spreman da plati.
  Pa onda upotrijebe eufemizam – kotizacija.
  To englezi nazivaju – vanity award.
  A vanity award is an award in which the recipient purchases the award to give the false appearance of a legitimate honor.
  Vanity nagrada je nagrada u kojoj primalac KUPUJE nagradu …

 2. …tak noramalno je-da Skala radio ne objavljuje neprovjerene(njima /ne/dostavljene vijesti)-o nagradama laureata “Porto of Kotor”koje su pasanije decenija-“zapljuskivale” i neke druge-viza njihovoga današnjega staništa(na levoj/lijevoj obali “velje Škurde”)-“slavodibitnike”? Koji su pod teretom “inport priznanja-medalja”-na žalost “poklekli”-uginuli-precjenjujući sebe i svoje mogućnosti? Slava uginulim-na um “potencijalnim potencijalima..”sve je realtivno i vezano za NADU-koja nigda ne UMIRE-ali zato UMIRU oni koji su se nadali…?
  Da,da dobro ste pročitali:”sebe i svoje mogućnsti”-u “uslovima-ki i vazdake”-sve sve se može kupiti-sve se može prodati? Jedino se O B R A Z niti prodaje-niti kupuje…nego G U B I ka na rulet-ki mačkin muž-svoju “m a c u”….?

 3. Zanima me ako biste mi odgovorili zašto Skal nije objavila informaciju da je LUka Kotor dobila prestižnu nagradu za svoj rad i kvalitet?

  • auuuuuuu, oderi SKALU za to
   Bice za to zasluzni oni lumeni sto lade obraz tamo, a ne pare od ovih kasuna sto svaki dan pljuju po zalivu

  • Biće ljubomorni i ožalošćeni zvog ovoga priznanja jer jedino oni pišu protiv Luke i njenih zaslužnih ljudi za kvalitetan rad i broj brodova i turista koje obezbjeđuju.Evo im ga sad pa neka pišu neistinite priče .

  • ‘Ajde da razumijemo što nijesu objavili o ordenju Luke.
   Možda je orden bio sa kotizacijom.
   Ali niko ne razumije zašto nijesu objavili da je N.Djoković
   osvojio Wimbledon.
   Ili razumijemo svi. Ne uklapa se u šablon uređivačke politike
   “najpopularnijeg radija u Boki Kotorskoj”.

 4. Srećna im svjetska nagrada i priznanje za nasuknuće broda u talijanski park!Srećno im i za današnji i svakodnevni ljetni saobraćaj i prolaz ispred luke i kapetanije posebno za pasarelu ili prolaz za pješake.
  Srećno i za nove bove i vezove . Srećno im bilo za uspjeh, kvalitet i napredak.

  • Da si ,,kotoranin” , rekao bi ,,KOLAČIĆ”, a ne nekakvi Mečerov brijeg
   A nije nužno, naravno, bit kotoranin, to može i ne mora apsolutno biti prednost

   • jeste Trile, niko ne zna da je to Kolacic, a sve oce po kotorski, na forcu.
    Pitajte, naucite, promijenite.
    U STAROM KOTORU NIJE POSTOJAO MECEROV BRIJEG
    Ne namecite !!!!!!!!!!!

 5. Dragi Kotorani mozda imate pravo da ih napadate i mozda ste u pravu i ja ih ne branim ali zapamtite da je luka Kotor od spomenika u parku do restorana Galijon kad skinu njih mislite da ce kadar DPS iz Podgorice rijesit stvar . Svjedoci smo ako se sjecate DPS kadra u Jugooceaniju i kako je zavrsila, ponavljam losi su ali dali bolje imamo NE NEMAMO uzece nova vlast debelu proviziju od prodaje luke ili pojedinac a mi obicni smrtnici cemo placati vez za pasare po 700 eura kao Budvani.
  Tako da dobro razmislimo prije nego prodamo jedino sto nam je ostalo u Kotor vrijedno.

  • Oni kod državnog tužioca pa kako pišete neprijateljski akt protiv država a danas čitam svuđe osim na Radio skalu Luka Kotor dobila zlatnu medalju za kvalitet.nešto nije baš jasno a?

 6. “Što se tiče izjave izvršnog direktora Kusovca da Luka Kotor namjerava da potpiše ugovore sa velikim kruzer kompanijama, i da je potpisan ugovor sa renomiranim “Royal Caribian”, Lučić podsjetio na zaključke Vlade Crne Gore kojim se za period od 120 dana ni jedan ugovor ne može zaključiti bez saglasnosti regulatora”.Ima li dakle vlasti ? Da li je ovo zasita istina?Jeli moguće da direktor javno ne govorti istinu ili je zaista potpisan ugovor sa renomiranim kompanijama i mimo zakona?.Što radi državni tužilac? pitanja su bez odgovora i dalje?

 7. Kažuju da če biti hapšenja u Luku A.D. i u Opštinu Kotor (u ime oca i sina… Svetog Nikole. Amin). Bit če i još nekija iz našija fiktivno formiranih UDruženja koji “peru pare” preo nas.
  Voli ve Brajko Bronzani iz UDruženja vaš poslovni partner u prljavim rabotama.

 8. Živo me interesuje što će i kako će se opredijeliti odbornici SO Kotor prema ovoj firmi i njenome rukovodstvu ako je sve ovo istina što ođe piše i što se često javlja u nekim medijima o njihovom poslovanju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]