Željko Rutović: Crnogorsko novinarstvo ne smije da ima medijsku moć bez odgovornosti

4
Željko Rutović

Željko Rutović

Današnji dan obilježavamo u jednim specifičnim medijskim okolnostima u kojima je etička profesija na žalost kod jednog broja medija značajno posrnula i gdje su svi etički, svi prateći medijski standardi i samoregulacioni mehanizmi zapostavljeni.

Na sceni su alati i instrumenti lažnih vijesti, manipulacije i propagande koji sa svojim posljedicama mogu biti zaista razorni po jedno demokratsko društvo.

Ovo je povodom Dana crnogorskih novinara, za Skala radio izjavio Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije.

Ovu 2020. godinu treba da utemeljimo u ovoj našoj istorijskoj povjesnici iz ugla razvoja države Crne Gore na evropskim standardima, kao zrelo, objektivno, stasalo novinarstvo, gdje podjednako ruku pod ruku idu prava i odgovornosti.

Složićemo se, smatra Rutović, da u 21. vijeku ni jedna sloboda nije apsolutna, pa ni sloboda medija.

Sloboda medija podliježe demokratskim i legitimnim interesima demokratskog društva.

Po mišljenju našeg sagovornika to bi trebao biti svjetonadzor objektivnog, nepristrasnog, pluralnog novinarstva koje treba da djeluje u javnom interesu, a ne u interesu partikularnih, prolaznih i osobenih interesa ove ili one prirode.

U tom kontekstu naš javni dijalog i naša javna scena treba da bude obogaćena vrijednostima i standardima modernih, razvijenih društava, a ne da imamo medijsku moć bez odgovornosti, poručio je Rutović.

4 KOMENTARI

  1. Mudar i nepitkupljiv, zato imate pravo da mnogim novinarima i polunovinarima kazetw istinu u lice.
    Živjeli gospodine Rutoviću.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.