Željko Rutović: Informacija je sve manje atribut ljudskih prava

0
Željko Rutović

Željko Rutović

Željko Rutović

“Informacija-roba ili ljudsko pravo”, naziv je devete naučne konferencije koja će se od sjutra 27. do neđelje 29. maja održati u Herceg Novom, u organizaciji naučnog časopisa “Medijski dijalozi” iz Podgorice.

Na skupu će učestvovati preko stotinu naučnika iz zemlje i regiona, među kojima prof. dr Ratko Božović (Srbija), prof. dr Divna Vuksanović (Srbija), prof. dr Čedomir Čupić (Srbija), prof. dr Sead Alić (Hrvatska), prof. dr Slavo Kukić (BiH).

Panel će moderirati mr Željko Rutović (Crna Gora).

Terminološko sadržajni i kulturološko civilizacijski pojam medijske informacije danas više nego ikada u istoriji doživljava svoju metamorfozu i očito nove oblike značenja, previše saobrazne interesima korporativnog kapitala.

Svjedoci smo da je informacija u medijskom značenju sve manje atribut ljudskih prava a sve više je atribucija robe sa kojom se očito manipuliše i dezorjentiše javnost, mišljenja je Željko Rutović, generalni direktor Direktorata za medije, moderator i programski direktor ovog skupa.

“Otuda se taj karakter informacija u smislu medija problematizuje. To problematizuje ovovremeno značenje medija sa svim njegovim etičkim dilemama i dovodi do problema, kako da čovjek dobije objektivnu i profesionalnu informaciju”, navodi on.

Taj karakter robe, kaže Rutović, ultimativno postavlja pred građanina informaciju kao neupitanu istinu.

“Otuda ovaj međunarodni naučni skup ima za cilj da demaskira te skrivene naslage, slojeve medijske informacije. On treba da da kritičku percepciju i potrebu snaženja jedne široke medijske pismenosti postavi,  kako bi ljudi kao svoje osnovno pravo znali da prepoznaju izvor poruke i njen cilj. Svjedoci smo udruženog kapitala, interesa kapitala, medijskog interesa, politike, i to je jedno veoma problematično polje, ali i izazovno”, rekao je Rutović za Skala radio.

On najavljuje diskusije eminentnih stručnjaka iz ove oblasti jer treba skinuti tu medijsku famu i razobličiti njenu iskrivljenost, trudeći se da građanin dobije informaciju kao osnovno, elementarno ljudsko pravo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]