Željko Rutović: Matrica mržnje i isključivosti (Pobjeda, 2001. god)

2
mr Željko Rutović

Željko Rutović i dokazani višedecenijski patriotizam

 Otpor Crnogoraca velikosrpskom hegemonizmu nije prestajao od krvave okupacije „bratske“ srpske vojske 1918. godine. Ljubav prema svojoj zemlji krvlju je plaćala čak i naša nejač, starci i žene koje je okupator zvjerski ubijao, spaljivao žive u kućama, dočekivao na bajonete. Bila je to, po ocjeni međunarodne javnosti,  najkrvavija i najzloglasnija okupacija koja je ikad zapamćena.

Svijest o potrebi obnove crnogorske državnosti narastala je iz dana u dan.

Jedan od onih čija je suverenistička misao snažno odjekivala Crnom Gorom i slala poruke širom svijeta bio je nikšićki intelektualac Željko Rutović. Njegova snažna riječ i dubok i iskren patriotski osjećaj davao je podsticaje i jačao vjeru u potrebu obnove vlastite državnosti. Zamjerali su mu na iskrenim i otvorenim stavovima oni koji su bili i tamo i ovamo, ali on se nije obazirao. Kako prije pune dvije decenije, tako i dan danas. Srcem za Crnu Goru i srce za otadžbinu.

Skala je zahvalna što joj se pružila prilika da objavi dva teksta Željka Rutovića pisana 2001. godine. To je, podsjetiću, ono vrijeme, kada su mnogi ćutali. Baš kao što ćute i u ovom, uplašeni više za sopstvene apanaže nego za svoju državu.

Rutović je pripadao onim drugim, iskrenim patrotama bez ikakvog interesa.
Slavko Mandić

Tekst Željka Rutovića Plemenska skupština i Matijini imperijalni snovi – MATRICA MRŽNJE I ISKLJUČIVOSTI objavljen je u dnevnom listu Pobjeda u neđelju, 01. decembra 2001. godine.

Nakon ovog, objavićemo tekst-Lični stav Rutovića: Nastavak pritiska na Crnu Goru ODLUČIĆEMO U SVOJE IME, objavljen takođe 2001. godine.

Moramo se sjećati i konačno početi razvijati kulturu pamćenja. Tako ćemo jedino znati ko smo!

* * *

Matrica mržnje i isključivosti

Pomjerajući kotu odbrane velikosrpskog sna, ovaj anticivilizacijsko anahroni skup je još jedna blijeda kopija pokušaja ruženja i rušenja Crne Gore, kojoj se sa ovakvih mjesta nudi onaj “boljitak” i “ono dobro” Podgoričke skupštine koja je Crnogorce inače skupo koštala.

Klero-epsko-nacionalistički ritual odigran u organizaciji Vijeća narodnih skupština, a povodom nasilnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije, još jednom je demonstrirao svu agresivnu anticrnogorsku i antidemokratsku retoriku, koja po svojoj sadržini i ambiciji ne odustaje od projekta Podgoričke skupštine.

I ovog puta sve po starom! Znani likovi, omiljeni vojni objekti, naručeni projekti i ko zna koja po redu dobro poznata uloga „glavnog junaka“ Matije Bećkovića, koji po svom starom običaju na plemensko-mitskim sijelima rastjeruje strah od obnavljanja crnogorske države, egzaltirano dijeleći i prebrojavajući narod po Crnoj Gori, po već satruloj matrici mržnje, arogancije i isključivosti.

Očigledno umoran od velikosrpskog sna, nedosanjanih etničkih projekata i pustih želja, Matija se opustio u još jednu egzibicionističko-verbalno-političku avanturu, osporavajući Crnoj Gori pravo na njenu državnu nezavisnost, ne vjerujući da će iz ove avanture, kao po već viđenom mu tragu, izaći kratkih imperijalnih rukava. I kao da mu nije bila opomena čitava protekla decenija tužbalica, plemenskog tumaranje i političko-teritorijalnog cjenovnika skupih i jeftinijih riječi, no se, po ko zna koji put, latio misije nemogućeg – da ospori pravo Crnogorcima na demokratsko izjašnjavanje o svom državnom status.

Po već viđenim u propalim i epizodnim ulogama, skupo plaćenim po narod koji je sa daljine „branio“,  Matija se uhvatio i ove verujući da je dovoljno da se ona scenski preobrazi i zaogrne velikosrpskom riječju, pa da time razagna crnogorsku političku stvarnost i većinsku želju i potrebu građana za svojom državom Crnom Gorom.

Pomjerajući kotu odbrane velikosrpskog sna, ovaj anticivilizacijsko anahroni skup je još jedna blijeda kopija pokušaja ruženja i rušenja Crne Gore, kojoj se sa ovakvih mjesta nudi onaj “boljitak” i “ono dobro” Podgoričke skupštine koja je Crnogorce inače skupo koštala.

Valjda bi i organizatori i promoteri ovih svetkovina napokon morali shvatiti da je budućnost Crne Gore demokratija, ljudska i građanska prava i slobode, mir i stabilnost, politički dijalog na korak do referenduma, a ne nikako galerija onih likova  koji se upinju iz petnih i vratnih žila da nas ubijede da su stariji od crnogorske nacije, te da će je nadživjeti.
Niti su oni stariji-niti će je nadživjeti.

Živjeće Crna Gora, stara evropska država, bez obzira na svu potmulu galamu koja dolazi iz nacionalističkih podruma iz kojih, na izdisaju, jecaju propali velikodržavni projekti, polako ali sigurno arhivirani u Matijinom atlasu epsko-plemenskih političkih putešestvija.

A do novog plemenskog zborovanja neka Matija obiđe puteve i plodove svog minulog nacionalističkog rada, možda ga se neko tamo i sjeti i priupita što je pjesnik nekad i sad htio reći.

Na tom putu uzgred, tek da razbije dosadu, neka prelista govore iz svog debelog imperijalnog spomenara, tek tako da vidi koliko su ga puta vrijeme i događaji demantovali.

2 KOMENTARI

  1. I živjeće ponosna Crna Gora bez obzira na svu galamu onih koji ni da laju ne znaju.
    I za to treba snaga zdravih pluća.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]