Željko Rutović: Selebritizacija umjesto argumentacije

1
Zeljko Rutović

1.Šta su po Vama mediji  XXI vijeka?

Konzumeristički sistemi novih značenja, novih medija, koncepata i paradigmi, po svojoj suštini dijametralno se razlikuju od nekadašnje tradicionalno-školske uloge i društvene institucije medija i njihove bazične misije informisanja i edukacije. Mediji ili preciznije postmediji XXI vijeka snažna su poluga udruženih ekonomsko-političkih interesa, koji posredstvom te moći i ličnih utisaka umjesto činjenica, kreiraju  centralne tokove, vrijednosti i teme svakog društva. U konačnom, shodno svrhovitoj, posredovanoj ulozi medija, današnji čovjek dominantno je medijski čovjek, ma šta to god značilo sa svim posledicama i društvenim refleksijama. Jednostavno mediji XXI vijeka jesu snažan postmoderni i novotehnološki alat, posredstvom kojeg se jače nego ikada u istoriji generišu globalni pravci promjena, manipulacija i poželjnih obrazaca ponašanja, tog istog, postmodernog, postmedijskog čovjeka, kome se umjesto kritičke argumentacije nameće sveopšta selebritizacija i radikalna tabloidizacija.

  1. Kako vidite medije budućnosti i kojim formama dajete prednost?

Linearni kanali, načini i vrijednosti komunikacije su iscrpljeni. Digitalno konvergento, mulitifunkcionalno izražavanje zasniva i zasnivaće se na tematskom principu brzine, interakcije, programa po porudzbi i nezaobilaznog spektakla u osnovi najšire difuzije medijskog sadržaja. Kriza štampanih medija dobija ubrzane razmjere, dodatno zaboravićemo i televiziju kakvom smo je gledali i kakvu ćemo je nositi u sjećanju. Sumarno, suočićemo se sa drugačijim medijima, njihovim interesima i vrijednostima u sveopštoj  kakofoniji digitalnog ustrojstva. Pluralizam će sve više biti konvencija ili maska za suštinski unificirano medijsko pismo.Iskre renesansnog duha mogu biti mali,tematski mediji koji će nezagađeni banalnim spektaklom i neopterećeni prefiksom kapitala promovisati javne sadržaje i  kritičke percepcije problema društva. Javne televizije ili javni servisi zakonomjerno suočavaće se sa različitim oblicima kriza i institucionalnih turbulencija, što sve skupa referiša na moć kapitala i moć velikih medija kao sinergija za osvajanje novih moći i uspostavljanja sistema vrijednosti i oblika popularne kulture.

Intervju mr Željka Rutovića, teoretičara medija i društvenih fenomena za Novine Nikšića

1 KOMENTAR

  1. Veoma čudno za da u medijima nema dešavanja sa temom nasilja. Kafanskih tuča sa teškim povredama. Gde učestvuju lokalni političari i njihovi poslušnici. Nigde jedne reči. To sve pokazuje da se mediji uprvljaju po interesima tih nasilnika. Sem hrabre Skale teško da negde nađete javnu prezentaciju svih problema i dešavnja u zajednici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]