Žene, majke, kraljice

8
Dubravka Jovanović

Problem nevremena ovog virusnog i infekcija sa svake bande, smisao života i datuma poput današnjeg osmomartovskog i pitanje identiteta koje se u XXI stoljeću i dalje  premeće, sa sve kostima naših predaka, daje mi za pravo da u svoje i ime ne feministkinja, ne političarki, ne žena, ne majki i ne kraljica, kažem da je u dobrom dijelu 8. marač čista falsoća, kako bi rekli moji Bokelji.

Da oprosti Klara Cetkin, istinska borkinja za ženska prava, i sve njoj slične junakinje, ali meni na ovaj datum garofuo (karanfil) u kosi i u celofanu ama baš ništa ne znači.

SMS poruke, stikeri, gifovi i ostale savremene šarene laže, kojima je najlakše i najbrže bez slova i bez duše poslati čestitku, moda su ovog vremena u kome poštar samo donosi račune, sudske pozive, presude i ostala rješenja.

Živim u prividu ljudskog življenja, jer života punih i zdravih pluća više nema, onako kako Bog zapovijeda.

Ovo s Bogom moram i zbog sadašnje vlasti u Crnoj Gori koja istinski u svevišnjeg vjeruje, pa smo u dnevnom i noćnom neskladu između privida i stvarnosti, sna i jave, iluzije i zbilje. Vakcina i maski, pogreba i cjelova živih i mrtvih, između Nikšića i Beograda, Čupića i Draže, bandijera i sirena, auto kolona i auto golova, vatre i ništa.

Osmi mart – parole i patrole.

Prve uz poruke borkinja za ženska prava da „vjerujemo u svoja četiri zida“ i naravno politiku koju zastupaju, a sa njom će najlakše do grantova koji su jedini pravi cilj.

Druge, one patrole koje kontrolišu dozvole za međugradski saobraćaj, što potpuno pozdravljam, uz pitanje da li je i nikšićka župa u Crnoj Gori u koju se slivaju rijeke ovih i onih, maskiranih i „čista obraza“, sa pasošem i bez njega i ko zna čim još za pas, kod kuma, ili  brata od tetke do 14. marta?

I na kraju Borhesa pozivam u pomoć. On poručuje da su neki viđeli Boga u jednom bljesku svjetlosti, drugi u maču, treći u laticama ruže.

Danas molim žene, majke, kraljice da sa ruža koje dobiju za 8. marač, latice tek kada se osuše kidaju kao nekad, uz pitanje voli, ne voli….ali da ne namještaju rezultat.

Neka bude kako Bog zapovijeda, Bog te veselio.

Dubravka Jovanović

8 KOMENTARI

  1. Osmi mart je na žalost postao poligon za glupost iskompleksiranih i neostvarenih žena i djevojaka i naravno neminovne politike.
    Tu nema Z o zaštiti i ekonomskoj i socijalnojnoj pravdi za žene i osnaživanju.
    Zakomlikovano virusom i opštim ludilom javljaju se četvororučica i gospođa ministarka intelektom svojim čuvenim.

  2. Da li je danas Vesnica ponijela baki korpicu sa kolačima i kiticu cvijeća,da joj nazdravi osmi mart?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]