Zenka: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti

10
Mehmed Zenka

Venecijanska komisija dala je pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kazao je CdM-u ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Na današnjoj plenarnoj sjednici u Veneciji, pozitivno mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, konstatujući da predloženi zakonski tekst “donosi značajne pozitivne promjene postojećeg zastarjelog zakonodavstva”.

Venecijanska komisija je u svom mišljenju pozdravila, kako je navedeno, “istinske napore crnogorskih vlasti” da novim zakonom bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine.

<<<Marković: Država će imati snage da sprovede zakon o slobodi vjeroispovijesti>>>

Venecijanska komisija, takođe, ocjenjuje pozitivnim opredjeljenje da predloženim zakonom bude garantovana ne samo sloboda vjeroispovijesti, već i sloboda nereligijskih uvjerenja, pozdravljajući liberalan pristup u odredbama kojima se propisuje procedura registracije vjerskih zajednica, poštuje njihova autonomija i garantuju prava na vjersku pouku i osnivanje vjerskih škola.

U Mišljenju se pozdravlja i zakonsko rješenje po kojem registracija vjerskih zajednica nije propisana kao obavezna.

“Pristup koji je zauzet u Prijedlogu zakona i koji su vlasti zauzele je dobrodošao. Pored toga, Venecijanska komisija naglašava da dobrovoljni karakter registracije ne znači da vjerske zajednice mogu djelovati izvan pravnog sistema. U modernim demokratijama, ustavna ograničenja ovlašćenja države nad vjerskim zajednicama ne mogu se smatrati preprekom za potvrđivanje autoriteta demokratske države. Vjerske zajednice se ne nalaze iznad ili izvan nacionalnog pravnog poretka: one imaju svoje mjesto – iako posebno, garantovano i zaštićeno posebnim temeljnim pravima – u okviru tog poretka”,  navodi se u dokumentu.

<<<Pročitajte šta donosi Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti>>>

Komentarišući pitanje imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija naglašava: “Što se tiče važnog pitanja imovine vjerskih zajednica, Venecijanska komisija razumije zabrinutost crnogorskih vlasti u pogledu uvođenja pravne sigurnosti i rješavanja pitanja moguće nezakonite/zloupotrebom izvršene registracije na ime vjerskih zajednica tokom 1990-ih godina niza vjerskih objekata koji mogu biti dio kulturne baštine Crne Gore.”

Tim prije zato što država, prema članu 78. Ustava, ima dužnost da štiti prirodnu i kulturnu baštinu zemlje. Venecijanska komisija pozdravlja u tom pogledu to što se rješenja predložena u ovom Prijedlogu zakona oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka i ne zasnivaju se na ad hoc pravilima, specifičnim za ovu situaciju.“

Venecijanska komisija je ovim mišljenjem podržala ključno opredjeljenje Vlade da predloženim zakonom svakom građaninu Crne Gore bude garantovana sloboda da, po sopstvenoj savijesti, bude ili ne bude vjernik bilo koje vjeroispovijesti, afirmišući pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države.

Delegacija Vlade Crne Gore koja je učestvovala u radu plenarne sjednice Venecijanske komisije, koju je predvodio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, izrazila je zahvalnost Venecijanskoj komisiji na datom stručnom mišljenju, saopštivši da će sugestije i preporuke za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi biti pažljivo razmotrene i inkorporirane u finalni tekst Prijedloga zakona koji će biti upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Iz Vlade poručuju da je ovim Mišljenjem Venecijanske komisije potvrđeno pravo države da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji države.

<<<Đukanović: Obnovićemo Crnogorsku autokefalnu crkvu>>>

Prijedlog zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska Vlada, izazvao je veliko interesovanje i zategao je odnose između Srbije i Crne Gore.

Srpski zvaničnici se već desetak dana utrkuju ko će žešće napasti Crnu Goru zbog prijedloga ovog zakona. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja takav predlog jer bi, kako je rekao, njegovo usvajanje neminovno ugrozilo inače dobre odnose dvie zemlje, na šta je crnogorska vlada odgovorila da neće dopustiti bilo kome da utiče na njene odluke.

M.Dušević 

cdm

10 KOMENTARI

 1. Ma e e…i Njegos i sv.Petar i Stefan Mitrov Ljubisa….sve Arbanas do Arbanasa!
  To ce mozda vaziti za ovu novu “istoriju” koji pisu Dps i Novak Adzic pa ce vam Mila upisati Arbanase?

  • Bokelju tovare stari , ne mekeći, nije ti oďe Lipa Cucka !
   Idi u Oravac , pod dub Cicanov .
   Donesi vreću soli i opasulji se.

 2. Kotoraninu neznavena neznalico, to su sve potomci robova iskrcanih sa mletačkih galija , iz zemalja Magreba i po kojeg posrbljenog latina !

 3. Nisam znao da je Bokeska pravoslavna crkva bila autokefalna……isto kao i Zetska ij Crnogorska pravoslavna crkva….tj MCP …hoće li i nama milo i markovic pomoći da povratimo autokefalnost naše crkve?

 4. Da li je u Albaniji Srbin ili Crnogorac na čelu ministarstva kojem su u nadleznosti vjerska pitanja?
  U vecinski pravoslavnoj zemlji postavljanje pripadnika manjinskog naroda na čelo ovakvog ministarstva je jos jedan dokaz spremnosti Dps-a na ustupke da bi se opstalo na vlasti.
  O ambiciji Zenke da se miješa i presudjuje izmedju pravoslavne braće neću ni da komentarišem.
  Bilo kako bilo,prerano se mr.Female poradovao vijestima iz “Venecije”.

  • Što ovi Ljuta i Bokelj baljezgavaju, to nema veze s mozgom.
   A što se ne bi komunistima i ateistima
   vrnuo Komitet i druga imovina KPJ ?
   Pa da vidimo ko će onda laprdinjat, kad se dobije novo i staro članstvo.
   Zna se čija bi pobjeda bila, a brzo bi se formirala i narodna milicija .

   • Prijatelju,

    Vidim da si naucio na kompjuter?
    Od kad su uveli internet u stocarsko zaledje Boke,njonjaši su otkrili svijet.

    • Falio si “bokelju” izdajnički,
     njunji su svi Tvoji prci!
     Kalimerišeš, a narod Te prezire.
     Javljam se iz mora pjenušavog,
     kojeg ćućam od kad sam se rodio
     i ne blejim ko ti i ljuta !
     Zamišljen po Dobroti hodaš?

  • U većinski pravoslavnoj zemlju u kojoj je blizu pola
   pravoslavaca Srpske pravoslavne vjere porijeklom
   Arbanasi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]