Zimski karneval u Kotoru još uvijek bez zvaničnog datuma održavanja

1
Rafaela Pina Lazarević

Rafaela Pina Lazarević

Tradicionalni kotorski zimski karneval, kako nezvanično saznaje Skala radio, biće održan 11. februara, a dan prije veliki maskenbal.

Organizator kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković“ se još ne oglašava povodom priprema za jubilarni karneval koji ove godine slavi pola vijeka postojanja.

Najbrojnija karnevalska grupa “Karampana“ koja nosi duh i tradiciju ovih specifičnih, veselih, kotorskih fešti takođe je do danas uskraćena za informaciju oko ovogodišnjeg karnevala, saopštila je gostujući u emisiji “Skalin parapet“, predsjednica ove NVU Rafaela Pina Lazarević.

Ova karnevalska grupa, koja broji preko 100 članova i tradiciju prenosi na mlađe, pa su podijeljeni na veterane i mlade karnevaliste, još nije otpočela sa pripremama.

Niko ih nije kontaktirao niti zvanično, osim preko interneta znaju za datum ovogodišnjeg karnevala u Kotoru.

Za njihove kreativne i po pravilu neizbježno nagrađene maske potrebno je vrijeme.

Od ideje do kreacije i gotove maske potrebno je mnogo više od mjesec dana.

“Dani su školskog raspusta, mnogi nijesu u Kotoru, a mi kad radimo radimo svi i mladi i stari, svojski se trudimo pa pljušte ideje. Na sreću dobili smo svoj prostor, radionicu u staroj Dinari od Auto moto društva, na čemu je Karampana izuzetno zahvalna“, saopštila je Lazarevićeva.

Prema njenim riječima vrijeme je da krenu zvanične informacije prema medijima, sa karnevalskim grupama kojih je oko desetak treba se obaviti sastanak, kao i sa školama.

“Karneval prati i tradicionalni humoristički list Karampana za koji je potrebno prikupiti priloge  građana. Od svega toga za sad ništa“, kazala je Lazarević.

“Karampana daje poseban duh karnevalski. Nema nezamjenljivih, ali se tradicija od starih uči. Za sreću ova grupa je podmlađena i sa njima se radi i po desetak sati dnevno da bi se sašile maske koje su najčešće pravi kostimi rukom rađeni“, kazala je ona.

Lazarevićeva podsjeća i na obavezu karnevalista iz Kotora prema velikom, Riječkom karnevalu koji se ove godine poklapa sa kotorskim i završava uličnom povorkom na isti datum 11. februara.

Budući da je Kotor član FECC-a (Federacije evropskih karnevalskih gradova) praksa je da predstavnici karnevalskih grupa učestvuju na karneval u Rijeci.

Karampana po pravilu prednost daje svom karnevalu, ali ima toliko članova da jedan dio može prisustvovati i dati od svog šarma i gušta internacionalnom Riječkom karnevalu.

Međutim, sve te okolnosti otežavaju organizaciju na samo mjesec do tradicionalne kotorske maškarane fešte.

Lazarevićeva je podsjetila na odnos i pomoć prijatelja karnevalista i organizatora Riječkog karnevala i za organizaciju kotorskog ljetnjeg internacionalnog karnevala koji ima svoju turističko propagandnu notu i poruku.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].