Žive podjele iz 1918.

22
Živko Andrijašević

Za očekivati je bilo da će stogodišnjica završetka Prvog svjetskog rata i Podgoričke skupštine, koji su nasilno i neminovno okončali jednu epohu u Crnoj Gori, biti dobar povod da se oni preispitaju, da se pojave rezultati novih istraživanja, da se očituje neka nova intelektualna i naučna misao, od strane nekih novih ljudi, koji imaju što da kažu.

Ništa od toga.

Pokazalo se da crnogorska istoriografija nema dovoljan broj kvalifikovanih ljudi ni za naučni skup o Prvom svjetskom ratu, ni za skup o crnogorskom antifašizmu, niti za skup o identitetu, pa ni za naučni skup o 1918. godini. Najvažnije je da imamo kadrove za CERN, kaže za Pobjedu istoričar Živko Andrijašević.

Na stogodišnjicu ovih istorijskih događaja Andrijašević podsjeća da naučne institucije ćute.

“Naša najstarija naučna institucija Istorijski institut Crne Gore o 1918. nije izrekla ni riječ. Ali, oni koji uvijek ćute bilo da je riječ o antifašizmu, odbrani ideje državne nezavisnosti ili kritici zločina srpskog nacionalizma, nijesu ni u čemu bili uskraćeni od države koja kaže da počiva na ideji antifašizma i crnogorskoj državotvornoj tradiciji. Uostalom, čime je i na koji način država obilježila godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata i nasilno ukidanje naše državne nezavisnosti”, objašnjava Andrijašević.

Ističe da je crnogorska 1918. naziv za jedno veliko razmeđe savremene istorije Crne Gore.

“Možda i najveće u njenoj istoriji, iako je razmeđe koje je napravila 1878. značajnije. Ali 1878. je stvorena nova Crna Gora, a 1918. godine podijeljena Crna Gora. Prošlo je sto godina, a ova podjela traje. Da li je to podjela ili je prirodno i neminovno stanje stvari? Da li je podijeljena Crna Gora Crna Gora kakva jedino može da postoji, ili je Crna Gora samo jedna od sučeljenih strana”, pita Andrijašević.

Ponavljaju se, kaže, podjele i sukobljavanja, istina u varijantama, koje su počele 1918. godine, te naglašava da su istoričari i političari koji su se bavili 1918. godinom, u jednom stavu u pravu: odluke Podgoričke skupštine odražavale su volju i htijenja velikog dijela Crne Gore.

“Ali se ne smije zaboravljati i Božićni ustanak je predstavljao iskaz volje i htijenja velikog dijela Crne Gore. I 165 poslanika tzv. Podgoričke skupštine predstavljaju nekoga, i 5.000 ustanika predstavljaju nekoga. Oba pokreta imaju politički legitimitet i svoje istorijsko utemeljenje. Oba pokreta imaju istog ideologa kralja Nikolu. On je davalac legitimiteta i bjelašima i zelenašima. On je i napravio i jedne i druge, odnosno on je napravio Crnu Goru koja je prvo zajednička, pa onda svoja. Kao i svaki vladar kome čitava politika uvijek počiva na nekakvim kompromisima, i on je postao žrtva kompromisa. On je dobro ocijenio da je politika jedna vrsta trgovine, ali je pogriješio vjerujući da se u politici može baš svačim trgovati i da uvijek i svakoga u trgovini može prevariti”, zaključuje Andrijašević

Istoričar Dragutin Papović smatra da je Podgorička skupština u crnogorsku politiku uvela revoluciju kao način promjene vlasti, državnog i političkog sistema i da su njene posljedice vidljive i dandanas.

“Postojao je autohton proces političkog preobražaja Crne Gore i nakon 1905. godine, u optimističnoj perspektivi, naziralo se širenje političkih sloboda, jačanje parlamenta i smanjenje moći monarha. Takav razvoj crnogorskog političkog sistema zaustavila je Podgorička skupština, koja je nelegalno i nelegitimno, odnosno državnim prevratom, promijenila državno-pravni poredak. Podgorička skupština je u crnogorsku politiku uvela revoluciju kao način promjene vlasti, državnog i političkog sistema. Revolucija je do tada bila nepoznata Crnoj Gori”, objasnio je Papović.

U slučaju Podgoričke skupštine, naglašava, nije izvršeno samo zbacivanje prethodnog režima i pravnog poretka, nego i ukidanje države.

“Podgorička skupština je bila revolucija protiv crnogorske države. Vlada Srbije je organizovala Podgoričku skupštinu kako bi ostvarila državno-nacionalni program i za to je iskoristila srpski nacionalizam u Crnoj Gori. Zato Podgoričku skupštinu možemo preciznije definisati kao srpsku nacionalnu revoluciju u Crnoj Gori”, objasnio je Papović.

Izvor:

22 KOMENTARI

 1. Ovaj što se potpisuje kao Istoriju pišu pobjednici na svaki kometra ima drugo ime da ga ne bi otkrili. Izgleda kao da je uglađen a ustvari je smija i nije glup kao Aranđelovo ili Ljuta a nije ni bistar ali zato je lažaš na kilometar.

  • Koja si Ti cakulona Soraja.
   Pa nisi za podcijenit.
   Dodji gdjegod na kavu i koktel u
   “Troju” i “Perpera” !
   Cut ces kako pravi Crnogorci misle!
   Mi u “Bandieru”, ne ulazimo.

  • Živa bila, Sorajice, iskreno se nasmijem
   svakom tvom komentaru. Ovom Portalu su
   nasušno potrebni komentari što više dama.
   Ako dozvoliš, preporučio bih ti jedan
   savjet: Izbjegavaj vulgarno vrijeđanje na
   ličnoj osnovi prema drugom komentatoru.
   Na mnogim forumima će te banovati i za
   najmanju neprimjerenu riječ.
   Dobro zdravlje ti želim, Soraja!
   Bravo, Soraya!
   Do jaja!

 2. ..no tipčno CRNOGORSKO “I..JA KA KANJE….NIKO KA MI”..?!! Izabrano u pogrešno vrijeme-neuobičajno u ND MNE- u potnjih trideset ljeta..koja pozobaše obdala goveda i magraci u onoj “EPOHALICI-ABlejalici”..kontrarevoluciji-1989..i dalje u ratu za mir na Konavle i Dubrovnik za spas srpstva i kosova”…Ko ovo /ne/OVARIŠE-njemu nikakavi Instituti-nauke-kontra nauke(arlauke) neće pomoći-niti mu poboljšati stanje “UMA-RAZAUMA”…Neću reći-da bi bilo ovoga “varadnja”manje ,da se ovo dešava pred neke “IZBORE”-biranja “gore od gorega”-a nema kuđ biti gore-niti ima đe stati “to bolje”..? Ali, svi su izgledi..da “planerokombinatorici mijenjaju “stil” zamajavajući se ispred OSOBENIH SRCALA(Njegoš nešto napisa o njihovim zrcalima..)-u kojima im se pričinjavaju “GLASAČI”..Ne boli-niti im škodi…po sistemu “što je insan-glasač GLUPLJI-to je krompir(ćar) KRUPNIJI”?

  I na ultimu-da bi smo konačno i za vazda-OVARISALI stanje duha-“preporoda” u ND MNE.poslije 100 godina-vele z n a v e n i…”a ko zna da ne bidne i dulje”(što se grbavo koti-vrijeme ne ispravi”)..u tom smislu preporučujem jedan “insert”-iz biografije (VIKIPEDIJA-slobodna enciklopedija)VITEZA CRNE GORE…Krsta Zrnova Popovića,jednog od VOĐA BOŽIĆNOG USTANKA-CRNOGORACA ,koji su se borili-zalagali da se poništi “podgorička skupština”1919.godine..”ZALAŽUĆI SE ZA RAVNOPRAVNO UJEDINJENJE,STIM DA O OBLIKU VLADAVINE ODLUČI SKUPŠTINA SVIH JUGOSLOVENA…”? Međutim..kakav bi to bio “crnogorac”..koji se nebi “mijenjao-obrtao” ka kokot na odžak-dimnjak..? Pa naš VITEZ..okroči list artije i desetog decembra 1919 godine u “GLASU CRNOGORCA”-“novina-glasnik Crnogorske Vlade u izgnanstvu”…”OVJEKOVEČI” VAŽNOST Crne Gore za SRBE..i napisa bogu mi..: da je “CRNA GORA ONA ZEMLJA ĐE SE ČUVALA I “SAČUVALA(?)” ISKRA SLOBODE SRBINOVE…”?!
  Rad bi bio znat-eli ovo ovako bilo-ili je podmetačina na “ala poznati “minuli rad” SRBINOV”..kad je u pitaju”jahanje Crne Gore-od bracke Srbije”?

  Profesore..na ulimu od ultime,činimi se da je ovo “Balzakova”- mislenoubilica…”Nije čoek kriv ,ako se glup rodi-no će biti kriv ako /se pušti/ glup umre…”?! Dakle,da zaključim..ne “krivimo drugoga”-i ne lomimo osobena ZRCALA..?

  Lijepe pozdrave iz pitomog Don Nikovog(Lukovića) Prčanja..šilje vam penzioner Jordan Jole Drinjak..u nadi da smo se razumjeli-brez obaveza na usaglašavanje različitosti-koje nas spajaju-srećom ne razdvajaju..bar se meni učinje-u vašemu NAPISU…!!!

  • Đa’ ti pozoba’ “obadala goveda i magarad”.
   Novembar je, a tebi se pričinja obadavanje.
   Goveda se obadaju samo u
   junu i julu. Tada su obadi najagresivniji, pa
   goveda prosto “polude”. Dignu repove uvis,
   tako da u krdu i stampedu ruše sve pred sobom.
   Nastoje sirote beštije ući kroz sitno šipražje
   da se otarase opasnih parazita.
   Ovo pišem jer mnogi komentatori ovdje ne znaju
   šta je “obadavanje”, koje ti često koristiš u
   svojim komentarima.
   Ponekad se može naći na “Animal Planet”.

   • …u osobenom ZRCALU”..vo zapamti nije vođen riječ-niti ja o tomu pišem..”obadavanje”-u,..jer na naškom ova rječica znači-..da se čeljade ,na takve poput tebe i ne osvrće…neobada te-koliko da nijesi živ..oliti ne postojiš ka čoek…!!! E,eee,ali kad si jopet ti/vi u pitaju.onda se ja po đe kad pozabavim sa vama OBADALIM-ne OBADIMA..nego onima što vas OBADI svojim peckanjem-pelcovanjem..ćeraju da skačete u MANITI L/R/IK ka onije godina 1988-1989-1999-pa do danas…i stalno ste u procesu GICANJA- OBADANJA,oliti brez pameti i osećaja trenutka-i nikako da se odalečite od vašega POČETKA OBADANJA-pod mudrim vucanjem od bande jopet vašega kasapina i grobara sa Dedinja i njegovog DILAŠ-a sa Banskije dvori od Zagreba… za/u spašavanju srpstva i kosova…na Konave i Dubrovnik u ratu za mir..1991/1999 godine…! Izvini..ali ovo ti je tako i zapiši..e kami pamtiš/promaja ti u tabuli razi../,da nije u vezi sa vo tvojim esejem ” OBADAVANJE-IGNORISANJE”..? Cappito.Animal Planet..?

 3. “…da se pojave rezultati novih istraživanja, da se očituje neka nova intelektualna i naučna misao, od strane nekih novih ljudi, koji imaju što da kažu.”

  “…zaustavila je Podgorička skupština, koja je nelegalno i nelegitimno, odnosno državnim prevratom, promijenila državno-pravni poredak …”

  …”U slučaju Podgoričke skupštine, naglašava, nije izvršeno samo zbacivanje prethodnog režima i pravnog poretka, nego i ukidanje države. …”
  ————————————————————————–

  Pravilno, gospodine Andrijaševiću, treba da se “očituje neka nova naučna misao”. Zašto na jednoj naučnoj tribini ne pozovete istoričara Aleksandra Stamatovića, pa da čujemo i drugu stranu o DEVETSTOOSMNAESTOJ, osim samo ovu Vašu, koja je u isključivoj funkciji dnevne politike aktuelnog režima?

  Konstatujete da je Podgorička skupštine “nelegitimno ukinula državu Crnu Goru”…
  Koji je to legitimitet imala ona družina u Jajcu, 29.11.1943., da ukinu međunarodno priznatu Kraljevinu Jugoslaviju, a Petru II zabrane povratak u novu buduću zajednicu? Čiju kapitulaciju nikad nije potpisao Ravnogorski pokret.
  Ko je dao legitimitet Đilasu, Koči i Velebitu da potpišu primirje sa Njemcima na Neretvi samo da bi se obračunali sa četnicima?
  Ko je dao legitimitet toj družini da potpišu obavezu da će sa Njemcima oružano spriječiti Anglo-Američku invaziju na Dalmatinsku obalu? Koja je u tom vremenu bila vrlo izvjesna.

  Što se tiče “ukidanja države”, Srbija je kao članica zemalja pobjednica, najviše i nepovratno izgubila stvaranjem problematične SHS. Utopila je svoju državnost u nekakvu neizvjesnu zajednicu, sastavljenih od “pobjednika i pobijeđenih”. Nije Srbija ništa naučila na primjeru Austro-Ugarske, koja se upravo raspala zbog multinacionalnih i multietničkih trvenja.
  Sve nove države Versajskih granica (Čehoslovačka, Austrija, Mađarska, Poljska, Rumunija i Bugarska), bile su zemlje koje su učestvovale na strani Centralnih sila. Litvanija, Letonija i Estonija su jednostavno oduzete Ruskom Carstvu i stvorene nove države na etničkom principu, koje je proklamovao Vudro Vilson.
  Jedino je halapljiva Srbija pristala da svoju državnost anulira, da spašava “braću” Hrvate i Slovence “tuđinskog jarma”. Nadam se da ste pogledali naučnu tezu hrvatskog istoričara, univerzitetskog profesora, prof.dr Tvrtka Jakovine, koji tvrdi: Da Karađorđevići nijesu bili alavi na proširenje teritorija, koje Srbija nikad nije kontrolisala, kojoj etnički ne pripadaju, Hrvatske danas ne bi postojalo. Bar ne ni približno u ovim današnjim granicama. Hrvatska bi bila Zagreb, Hrv.Zagorje, Bjelovar, Virovitica. Karlovac… U najboljem slučaju dobili bi Sušak kao izlaz na more. To bi morali da se natežu s Italijanima. Ostali dio bi bio pridodat Austriji, Mađarskoj i, naravno Srbiji, po tadašnjoj etničkoj većini. Italijani bi dobili najveći “kolač”, čega se Srbija najviše plašila. Slavonija bi pripala djelimično Mađarskoj, a većim dijelom Srbiji.
  Kao doktor sci.,Vi možete da iznosite naučne teze kakve hoćete. Dopustićete da i ja imam svoje mišljenje o tome i da ne prihvatim svaku Vašu tezu.
  Sve je u redu, samo bih Vas molio da ne glorifikujete Krsta Zrnova kao nacionalnog heroja. Bio je to plaćenik Kraljevine Italije, od koje je dobijao svu moguću logistiku. Zamisao je bila da Montenegro postane italijanski protektorat.
  Nažalost, nedavno je o njemu snimljena teve serija, puna istorijskih falsifikata i proizvoljnosti, bez naučne i umjetničke vrednosti.

  S poštovanjem,
  Istoriju pišu pobjednici

  • Koji stručnjak se troši na ovi portal. Stručnjak za procjenu naučne i umjetničke vrijednosti tj”vrednosti”. Što činiš ođe jadan, pa tebe stručnjaka svijet treba.

   • Duka, kad se politički laže, sa tendencijom da se i filmski obmane objektivna javnost, onda tu nema umjetnosti. To je jasno i laiku, i nije potrebno biti po sruci filmski kritičar.

  • Srpski maršali i generali koji su ginuli za ćesara
   Neke od ključnih pozicija u vojsci Autrougarske monarhije u trenutku izbijanja Prvog svetskog rata bile su u rukama maršala i generala srpske nacionalnosti, a među njima je po značaju bez premca svakako feldmaršal Svetozar Borojević, po mnogima najveći defanzivni strateg tog vremena.
   Odmah posle Borojevića, jedinog feldmaršala koji nije bio nemačkog porekla, a koji je komandovao snagama na ruskom, a potom i italijanskom frontu, po značaju je sigurno i komandant austrougraskog vazduhoplovstva, general Milan Uzelac.
   – Fascinantno je koliko su Srbi doprineli austrougarskoj vojnoj moći, ali nije ni čudno ako se ima u vidu da je vojska praktično bila jedino polje na kojem su mogli da se afirmišu – ocenjuje vojni publicista Aleksandar Radić, dodajući da je tu do izražaja došla „krajiška ratnička tradicija“.
   Borojević je, na primer, na istočnom frontu uspeo da probije rusku opsadu grada Pšemisla, da bi potom na italijanskom ratištu, prema rečima istoričara Predraga Markovića, izvojevao praktično najveću austrijsku pobedu tokom Velikog rata. Tada je i prozvan Lav sa Soče.
   Čin feldmaršala je, inače, dobio neposredno pred Prvi svetski rat, nakon što je na manevrima pobedio snage kojima je komandovao nemački car Vilhelm.
   Odlikovan više puta dobio je čak i pravo da ponese plemićku titulu, pa je imenu dodao i „fon Bojna“, po rodnom mestu svoje majke Stane – Bojni kod Gline.
   Na visokim pozicijama u austrijskoj vojsci nalazili su se takođe i admiral Dragutin Prica, potonji prvi komandant Jugoslovenske kraljevske mornarice, kao i general Emanuel Cvjetićanin, ađutant cara Franje Josifa.
   Zanimljivo je, međutim, da, iako su svi bili Srbi, nijedan od njih, kao ni mnogi drugi oficiri i generali vojske Crno-žute monarhije, ni u jednom trenutku nisu ni pomislili da pređu u srpsku vojsku.
   Zbog cega se rijetko ili nikako spominje cinjenica da su se hrvatski i bosanski Srbi tijekom 1. svjetskog rata borili protiv Srba iz Srbije isto tako zestoko kao ostali austrougarski vojnici, ako ne i zesce?
   Porucnik Gojkomir Glogovac, Srbin iz Bilece, je dobio najvise vojno odlikovanje orden viteza Marije Terezije i titulu baruna nakon sto je za vrijeme kampanje na Srbiju, tocnije u bitci kod Ljiga sa svojom strojnicom pokosio 400 jurišajućih Srba, pripadnika Moravske divizije.
   Medju poznatijim Srbima koji su u to vrijeme bili pripadnici domobranstva bih istaknuo Petra Preradovica, Svetozara Pribicevica, Milana ‘Emila’ Uzelca, Svetozara Borojevica, Milosa Crnjanskog te manje poznate Stanislava Turudiju, Milana Radojevica, Zivka Prodanovica, Milu Prodanovica, Branka Sumonju, Branislava Popadica, Aleksandra Vidulovica, Luku Vucetica, Filipa Karleusu, Djorda Petrovica, Stevana Stanojlovica, Jovana Zivanovica i još mnogi ….
   Na teritorijama koja je držala Austrougarska ,podignuto je na stotine Srpskih crkava i to mahom novčano i tehnički podpomognute od strane iste Austrije ovo velikosrpski istoričari kriju kao zmija noge i nerado o tome pričaju ili pak diskutiraju.
   Sada Srpska crkva Sveti Nikola u Kotoru ,podignuta na istom mjestu gdje je bila istoimena Rimokatolička,podignuta je sa velikom pomoću od Austrije u čiju su vojsku bili i služili na hiljade Bokelja,Grbljana,Krivošijana i primoraca Pravoslavne vjere.

   • Nema vise Austrougara, ali ima austrofila kao ovaj Kotoranin.
    Svi austrougarski oficiri su bili u ustaskom pokretu, tako bi ovakvi kotorani bili !
    Ovome Kotoraninu genetski kod
    namece spletkarenje u Kotoru !
    Podupire ga konkordat i odgoj u
    krizarstvu !
    Franjo Asiski i novi mesija Stepinac su Njegovi uzori .

   • Falsi Kotoraninu,
    Potpuno si u pravu!
    Austrijanci su znali da su Srbi dobre vojskovodje i ratnici,tako da su im povjeravali komandu nad vojskom.
    Pa za Boga miloga,cuvali su vjekovima Vojnu krajinu od prodora Turaka.
    Otkud onaj obicaj “Sinjska alka” koji ti sad onako ponosan gledas na Hrt-u,nadajuci se da je to izvorno hrvatsko?
    Nego,ne vidjeh da Austrijanci pominju ove “preko Debelog brijega”?
    Je li to zbog toga sto su ih smatrali Srbima ili zato sto im nisu vjerovali?
    A da,sto te briga za njih!
    Tebi je djede bio Srbin….

    • Bokelju senca srpskih gena i porijekla
     Jel ti dida bio alžirac ili marokanac ostvaljen izbačena sa galija kao isluženi galiot primio srpsku vjeru i postao Srbin,po receptu SPC za pravljenje instant Srba ?
     U pravu si za Srbe, bili veliki ratnici i vojskovođe, 500 godina robovskog položaja u osmanskom carstvu o tome najbolje govori…
     Ajde pomalo…

     • Ma evo, nama su djedovi Alzirci i Marikanci a tebi Srbi…
      Jos nema tvog odgovora,cija je Ponta Oštra?
      Pa zar je tesko jednome Kotoraninu makar i falsome da kaze čiji je ulaz u Boku kotorsku?

     • Ajde više Bogu fala,da napišeš istinu o tvome porijeklu,
      Ufatila te je demencija dobro izgleda,nego ne odgovori ti meni zašto svaki Bokelj, tu se ti ne računaš ,bio Pravoslavac ili Katolik kaže,
      Teke da Austrija nije nikad odila iz Boke ?

     • Bokelj dosadan si i naporan kao dijareja. Smanji doživljaj sve jedno te isto vrtiš! Komentari su ti kao pokvarena ploča!

     • …da Austrijana nije nigda odila iz Kotora…vi cila obitelj nebi imala palac na potok ZVIJERonjak(nego onu jopet nezarađenu-nego naslijeđenu kuću na Peluzicu/..ograđen u krvavoj trojnoj kraljevini-SHS..”bracna srba-krvata-slovenaca”..na krvlju i pepelu Crnogoraca…od 1918 do 1941.godine!!
      Koristim priliku da vam po treći put čestitam obitelski blagdan 1.prosinca..akonto “za la ga nja badnj-aka”..u tuđe auspuhe…!!!

 4. Dosta je o bjelasima i zelenasima bilo.
  Krsto je izdajnik, a i istorija ce svoje reci o sadasnjosti!
  Nece ni zapadu do vijeka goreti!
  Zasluzuje propast !

 5. Andrijašević i Papović pišu i komentarišu istorijske događaje pokraj Prvog svjetskog rata ne koristeći objektivno istorijsku građu i dokumenta iz ovog perioda, koje ima mnogo na svim stranama, u lokalu i na strani. No se obojica poštapaju političkim stavovima i željama održanja sadašnje montenegrinske okupacije u čijim se redovima trude značajnije uspjeti.

 6. HA i bjelasi i zelenasi ponovo
  prebrojavaju narod.
  Dijelite Nas, da ne bi svi protiv aerodroma bili slozni.
  Gdje cete NATO pistu?
  Morat ce dovest neke druge narode
  da to “progutaju”!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]