Živković optužen da je on izvor Pobjede, Milić da je nesposoban da pronađe „krticu“

1

„PRELETAČI“ UPIRU PRSTOM JEDAN U DRUGOGA: Direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić, nakon što smo izvijestili o dešavanjima u toj kući, u utorak organizovao hitan sastanak sa najbližim saradnicima

Jedan od podataka koje je znao uzak krug Vukšićevih saradnika, a koji smo objavili, je da je Bato Milić autor informacije koja je 11. juna prošle godine proslijeđena premijeru Zdravku Krivokapiću, a koja obiluje brojnim netačnim navodima o bivšem menadžmentu Agencije. Tom informacijom, kako smo objavili, navodno je „kupio“ Vukšićevo povjerenje

Nezvanični sagovornici Pobjede ispričali su i da je na sastanku „bilo žestoko“, da su se kolege obrušile na šefa Kontraobavještajne Bata Milića da je nesposoban da sazna ko Pobjedi daje informacije, a dio kolega optužio je Vučinu Živkovića da je on taj.

Vukšića su posljednji tekstovi Pobjede doveli do bijesa i na sastanku u utorak je i prijetio saradnicima.

POTRAGA ZA ,,DUHOM“

– Optužio ih je da je među njima „krtica“, jer u tekstovima ima podataka koje je on podijelio samo sa njima i nijedan drugi agent ih nije znao – ističe naš izvor iz Agencije.

Jedan od podataka koje je znao uzak krug Vukšićevih saradnika, a koji smo objavili, je da je Bato Milić autor informacije koja je 11. juna prošle godine proslijeđena premijeru Zdravku Krivokapiću, a koja obiluje brojnim netačnim navodima o bivšem menadžmentu Agencije. Tom informacijom, kako smo objavili, navodno je „kupio“ Vukšićevo povjerenje.

Na sastanku u utorak, poslije Vukšićevih izliva bijesa njegovi saradnici, među kojima je većina „preletača“ iz prethodne uprave, žestoko su se posvađali.

– Većina njih obrušila se na Vučinu Živkovića da je on taj koji odaje podatke Pobjedi. On se onda razgoropadio, svašta im rekao, a posebno se ostrvio na Nikolu Lauševića – dodaje naš izvor.

Drugi nezvaničan sagovornik Pobjede iz Agencije smatra da će Vukšić ovu situaciju iskoristiti da se riješi „preletača“.

– Odradili su mu posao zbog kojeg su mu bili potrebni i sada ih više ne želi. Ako su ,,izdali državu“, zašto ne bi i njega. Računica je jasna. Pokupio je od njih sve podatke koji su mu bili potrebni i oni su mu sada samo balast kojeg želi da se riješi – smatra naš izvor.

U utorak smo objavili tekst u kojem smo, pored ostalog, upozorili da šef crnogorske tajne policije privodi kraju izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i dovršava akt o sistematizaciji radnih mjesta, kako bi se oslobodio prostor za prijem u službu novih agenata, a nepodobni poslali u penziju ili će ostati bez posla pošto će im radna mjesta biti ukinuta.

Vukšić sistematizuje „srpski svet“ u ANB-u

Objavili smo i da je već testirano oko 80 kandidata, kako bi bili spremni za prijem u službu čim se Zakon i sistematizacija izmijene.

Nekoliko dana ranije objavili smo i tekst o „preletačima“ u Agenciji i njihovoj ulozi, ranije i sada.

Direktor ANB odavno pokušava da utvrdi ko Pobjedi daje informacije. Još u avgustu, kako smo tada pisali, inicirao je istragu „u Kontraobavještajnoj zaštiti (KOZ) da se ispita ko daje novinarima podatke“.

Potragu za „krticom“ tada je pokrenuo nakon što su neki mediji, među kojima i Pobjeda, objavili informaciju o tajnom sastanku koji je Vukšić organizovao sa ljudima od povjerenja za pripremu inauguracije mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

NAŠA SLUŽBA JE – VAŠA SLUŽBA

Crnogorska agencija za nacionalnu bezbjednost od dolaska nove vlasti i pogotovo od imenovanja Vukšića stavljena je pod punu kontrolu srpske bezbjednosne agencije – BIA, a tako uvid u brojne podatke imaju i ruske službe.

Kako smo u više navrata objavili, Vukšić je u tajnu policiju stigao direktno iz politike – kao nosilac prosrpske izborne liste ,,Za budućnost Kotora“ i čovjek od povjerenja Crkve Srbije bio je izabran za predsjednika kotorske Skupštine.

U politiku je ušao kao advokat. Bio je zastupnik nekih visokopozicioniranih pripadnika mafijaških klanova.

Vukšić u Agenciji prilježno sprovodi projektne zadatke „srpskog sveta“, koji podrazumijeva stvaranje zajednice srpskih zemalja na Zapadnom Balkanu, a u kojoj će ključni stožer biti ideje koje propagira Crkva Srbije.

Abazović uskače na „panik taster“

Pobjedini tekstovi opet su u bezbjednosnom sektoru upalili „panik tastere“, a „kad voda dođe do poda“ odmah uskače potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, ali ne da bi zaštitio nacionalne interese države Crne Gore, nego da bi autoritetom pozicije koju obnaša – spasio sebe.

Tako se oglasio i juče s porukom kako „politički polusvijet pričama o ‘srpskom svijetu’ pokušava da diskredituje ANB“?!

– Konstantni napadi na Agenciju za nacionalnu bezbjednost su posljedica razotkrivanja brojnih afera prethodnog menadžmenta te institucije – kaže Abazović.

Nijesu im, dodao je on, dovoljne afere koje su produkovali u prethodnom periodu, već i dalje žele nanositi štetu državi Crnoj Gori i sektoru bezbjednosti.

Ustvrdio je i kako je saradnja ANB sa međunarodnim partnerima na zavidnom nivou, što su, kaže, potvrdili brojni NATO zvaničnici i ostali međunarodni subjekti sa kojima naše službe imaju permanentnu komunikaciju.

– Ohrabrujem menadžment i službenike ANB da nastave sa profesionalnim radom u cilju zaštite nacionalnih interesa Crne Gore. Sektor bezbjednosti do kraja ostaje posvećen reformama, zaštiti i unapređenju bezbjednosti građana Crne Gore – zaključio je Abazović.

Uz saopštenje objavio je i zajedničku fotografiju sa šefom ANB Dejanom Vukšićem, ali snimljenu u avgustu, jer su njih dvojica od 5. septembra jedva da komuniciraju, zato što su različito gledali na odluku da mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović bude ustoličen u Cetinjskom manastiru.

Abazović je tada, moguće i nevoljno, stao uz svoje prve saradnike – ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina koji su upozorili premijera Zdravka Krivokapića da njegova odluka da ispuni volju Beograda da Mićović bude inaugurisan u Cetinjskom manastiru može izazvati nesagledive posljedice po mir u Crnoj Gori.

Krivokapić je tada iz tima izopštio Sekulovića i Brđanina, a Abazović se sa njima, 5. septembra iza ponoći, povukao „u svoje odaje“ u Vladi.

Kako smo objavili, izvori Pobjede iz ANB kažu i da je Vukšić autor obavezujućeg uputstva, koje je 5. septembra prije zore, ministru Sekuloviću donijela generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić, a kojim ga je Krivokapić obavijestio da preuzima komandu policijom.

Ruska veza

Dejan Vukšić je, dok se bavio advokaturom, uspostavio kontakte sa više ruskih obavještajaca. Kako su Pobjedi kazali izvori iz ANB, on je bio blizak sa sveštenikom Crkve Srbije Momčilom Krivokapićem, koji je umro u aprilu 2020, a ovaj sa Ruskom crkvom, pa je, ističu naši sagovornici, preko njega stupio u vezu sa ruskim obavještajcima, koji su kupovali nekretninme u Crnoj Gori.

– Bio je njihov pravni zastupnik, a na preporuku Krivokapića, u privatnim imovinsko-pravnim poslovima vezanim za kupovinu nekretnina po Crnoj Gori – kažu izvori Pobjede iz ANB.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]