Život je more za generaciju maturanata iz 1953. godine

12
Generacija 1953. godište

Maturanti 1953. godine

Sa mature žuta slika kotorskih nautikaša iz daleke 1953. godine, punih jedara mladosti, energije, životnih planova.

Danas na obali na kojoj su davno bacili sidro, živih je jedanaestoro od kojih je osmoro u bašti kultne kafane “Dojmi” proslavilo ovaj veliki jubilej, uz  bokun razgovora i sjećanja sa emocijom koja je zaiskrila u dnu oka.

“Kada smo imali posljednji susret, imao sam 60 kilograma, sada imam 100”, duhovito će kapetan Nikola Čejović, za koga su ovakvi susreti uvijek dirljivi.

Ni sa kim se iskreno ne možete ispričati kao sa školskim drugom, kaže on pominjući nostalgično i Jugoliniju i Švic atlantik i neminovnu slavnu kotorsku Jugoocenaiju, ali i veliki dok brodogradilišta u Bijeloj.

Kapetan Slavko śava Ivanović energijom i duhom starog morskog vuka i danas je obezbijedio crno bijele fotografije broda “Kosmaj” i ostalih sa kojim je doživio avanture, bure i nevere.

U bonaci sadašnjeg mora, Ivanović nerijetko gitarom podsjeća na stare pjesme svojih nautikaša i samo tri đevojke, u to doba, koje su bile aktuelne i mogle su se sresti po gradu. Ostale su sjeđele doma, priča on.

Uz pjesmu “Sve ptičice iz gore spustile se na more”, morem trećeg doba ovaj duhoviti Kotoranin i danas uveseljeva svoju generaciju.

Nije bilo televizora. O mobilnim i tabletima ni pomena, ali je bio život uz flašu vina, gitaru i barku, s nostalgijom priča popularni śava.

U Jadarnskoj starži, današnjem Institutu za biologiju mora smo spavali i imali  praktičnu nastavu, sjeća se Ivanović.

Kapetan Mihail Ognjenović, organizator ovog skupa, za Skala radio poručuje da su sretni što su izbrojili 65 godina od maturske zrelosti, a tužni što svaki susret broji sve manje prisutnih.

Ovo je jedna uspješna generacija. Postali smo svi kapetani duge plovidbe i uspješni i uglednji ljudi, rekao je Ognjenović.

On je izdvojio pokojnog Antona Tonća Moškova, nekadašnjeg gradonačelnika Kotora, koji je bio institucija, kako je rekao.

“Škola i obrazovanje tada je bilo pravo i teško. Morali smo završiti dvadeset godina školovanja da bi postali kapetani, a danas se do tog zvanja dolazi bezmalo kursom od tri mjeseeca”, konstatuju bivši nautikaši.

Nakadašnja nautika bila je i značila veliku knjigu znanja i vještina a njeni đaci imali su veliko poštovanje za profesore,  od kojih naši sagovornici izdvajaju legendu, kako kažu,omiljenog profesora Predraga Kovačevića.

Nižu se slike i uspomene na brodogradilište Bijela i veliki dok gdje su neki od današnjih “maturanata” bili piloti, zatim na Jugooceaniju- hraniteljicu Kotora, Boke i Crne Gore, čiji potop ne mogu da oproste.

Generacija je ovo pravih, časnih pomoraca koji su svom kraju i državi donosili kulturu i civilizaciju sa debelih voda iz cijelog svijeta .

Danas “vole more, a drže se kraja”.

Marko Vuksanović, osamdesetšestogodišnji kapetan u penziji poručuje da je ovo generacija tolerancije. Niko nikog nije mrzio, konstatovao je on.

Oni su lekcija za nove mlade generacije koje danas  uspješno školuje kotorska Srednja pomorska škola.

“U ovim trenucima njihova priča prelazi u djelo tog vremena i ovi ljudi pisali su poslijeratnu istoriju pomorske škole” ,kazao je našem radiju Veljko Botica, direktor Srednje pomorske škole.

Mladi na njihovom primjeru moraju da shvate što to znači kada je neko na brodu boravio tri godine za jedan vjađ, a njima je teško i šest mjeseci, poručio je Botica.

Detaljnije sa ovog susreta pripremamo za nedjeljnu emisiju “Stare ure” Skala radija.

Kapetan Slavko śava Ivanović

12 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].