Zlatne ruke Božidara Belana stvaraju sve što mu oko vidi

3
Božov “Predator”

Božidar Belan

Stari Kotor imao je svoju zanatsku ulicu, koja se protezala od Gurdića do Tabačine, u narodu poznata ulica “Od Šuranja do Pazara“, u kojoj su svoj život živjeli meštri, kovači, oklopari, šušteri-obućari, maranguni-stolari, zlatari, itd.

Brujala je ova ulica životom starih zanata i zanatlija čije su radionice bile u prizemlju starih kuća i plalata u “vratima na koljeno“ kako su se nazivala lučna vrata sa kamenim pragom u produžetku.

Danas od starih zanata ni traga ni glasa.

Vremenu još prkosi i vjekovnu tradiciju produžava Ljubenko Homen, čuveni urar čija je butiga u prizemlju starog kotorskog sata o čijem srcu, odnosno mehanizmu brine ovaj Kotoranin.

Suvenirnice i kafići na mjestima su starih zanatskih radnji i u njima pulsira jedan novi život Kotora kojeg diktira brzina življenja.

Božidar Belan

Za sve je malo vremena i ljudima je danas rješenje da kupe novu stvar, umjesto da poporave staru, kazao je gostujući u Skala radiju mještanin, Božidar Božo Belan, jedan od malobrojnih, mladih zanatlija zlatnih ruku.

“U većini slučajeva to je pogrešno jer mnoge stvarei koje se danas proizvode i kupuju nijesu ni kvalitetne ni rađene onako kako se to nekada radilo s pažnjom i umijećem. Škole ne posvećuju puno pažnje mladom kadru zanatske struke koja podrazumijeva sate poštenog rada da bi se zaradilo minimalnih 5 do 10 eura. Danas svi hoće brzu i veliku zaradu”, rezignirano će Belan.

To je problem i niko neće u zanate priča Božo, majstor od podvodnih pušaka koje svojom rukom izrađuje i po kojima je prepoznatljiv u Kotoru i regionu.

Inače, ovaj mladi čovjek je kadar rukom stvoriti ono što mu oko vidi.

Zanat je učio kod pravih, starih meštara nekadašnjeg Remontnog zavoda Arsenal u Tivtu i u kotorskom Autoremontu, rasadnicima dobrih zanatlija među kojima je bio i njegov otac.

“Tamo nijesam učio samo jedan zanat, bilo ih je više u koje sam se volio umiješati, a kasnije sam samouk počeo da izrađujem i popravljam mnoge potrebne predmete. Pored ostalih, najviše sam zahvalan svome ocu koji me dosta stvari naučio i uputio u život onako kako poštenjem treba da se vodi“, priča Belan.

Danas je njegov hobi izrada drvenih, podvodnih pušaka koje su naše tržište počele da osvajaju prije nekih desetak godina.

Tehnologija je dosta komplikovana, a specifičnost je ta, što Božo svaki dio, od najsitnijeg do najkomlikovanijeg radi ručno, posvećujući se maksimalno svakom detalju.

Na kraju njegov prizvod rezultira vrhunskom puškom koja bez greške može da lovi ribu.

Božo se kako je kazao, može pohvaliti da sa svojim puškama nema problema i da ko god je kod njega uzeo pušku nije se vratio sa nekom zamjerkom ili manom.

Da bi se napravila dobra, kvalitetna puška potrebno je vrhunsko drvo, a Belan koristi uglavnom tikovinu, mahagoni i rok.

“Rjeđe koristim kumu i meranti, to su sve egzotična drva. Inače tog drveta kod nas malo ima i nabavljam ga uglavnom iz inostranstva. Drvo prvenstveno mora biti dobro osušeno. Sama obrada ide iz komada, ponta punog drveta. Pilaju se tanki laminati koji se potom okreću da bi se vena izmiješala i ponovo se lijepe u jedan blok sa epoksidnim ljepilima. Dok je proizvod u takvoj fazi da je sve pod livelom, ide se na bušenje rupa za mehanizam i točkiće. Ugrađuje se ručka, štitnik okidača, a najinteresantnija je grafitna vodilica koja smanjuje trenje harpuna, čime  se postiže veća brzina pri ispaljenju“, objašnjava naš sagovornik.

Ima tu još  detalja, ali ono što je Belan postigao kod novih modela podvodnih pušaka je da ima izuzetno plitko tijelo, što pomaže ovim puškama pri bočnoj pokretljivosti prilikom praćenja ribe.

Belanove puške su teške od dva ipo do 5 kilograma, a šipke su izrađene od raznih legura, nerđajućeg čelika i izuzetno su izdržljive. Elastične su i otporne na udarce ukoliko puška pogodi u stijenu ili nešto tvrdo.

Inače ovaj vid ribolova nije nehuman.

Belan isključivo lovi na dah, a humanost je njegov alter ego.

Ovaj tridesetogodišnjak je inače vatrogasac – spasilac u kotorskoj Službi zaštite i spašavanja.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].