Žmuri li Brisel širom otvorenih očiju na neviđeni revanšizam u Crnoj Gori

1

Miraš Dušević

Depolitizacija administracije, borba protiv korupcije, nepotizma i partijskog zapošljavanja, poruke su koje je Evropska unija svih ovih godina potencirala kada je u pitanju Crna Gora.

Zato i čudi činjenica da EU već mjesecima nijemo posmatra agresivni revanšizam koji se sprovodi na svim nivoima i zapošljavanja “po dubini”.

Namještanja po partijskom ključu, političkoj pripadnosti i porodičnim vezama postala su nova realnost u Crnoj Gori, a iz institucija razvijene Evrope o tome – ni ni riječi.

Najsvježiji primjer su smjene direktora obrazovno-vaspitnih ustanova, oko kojih se ovih dana digla velika prašina u javnosti. Pod pritiskom građana, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta moralo je da revidira pojedina imenovanja, opet tražeći nemušta opravdanja za te postupke. Imenovanje kontroverzna učiteljice Rade Višnjić na mjesto v.d. direktorice OŠ “Jugoslavija” u Baru, pa povlačenje te odluke, samo je vrh ledenog brijega.

Učiteljica Višnjić crnogorskoj javnosti nije postala poznata po “sadržajima opscene prirode”, koje joj zamjera resorno Ministarstvo, već po politizaciji učenika, uvođenju religije u učionice, veličanju ratnih zločinaca pravosnažno osuđenih u Hagu. “Opsceni sadržaji” tvrde mnogi, su najmanja mrlja u karijeri učiteljice.

I većina drugih imenovanja, kako se spekuliše u javnosti, vođena su isključivo političkim razlozima. Poznat je slučaj iz aprila ove godine kada je vijest da će nova direktorica Osnovne škole “Ristan Pavlović” u Pljevljima biti Bojana Đačić, koja je radila u Osnovnoj školi “Jakub Kubur” u Boljanjićima, izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama. Na Twitteru su se dijelile objave sa naloga za koji se tvrdilo da pripada Đačičevoj, u kojima širi nacionalnu i vjersku mržnju. Iako je ona to demantovala, Ministarstvo je pod pritiskom javnosti povuklo i ovu odluku.

Da je pripadnost jednoj ideologiji, političkoj partiji ili porodici nekog iz aktuelne vlasti najbolja preporuka za direktorsko mjesta, potvrđuje i imenovanje Biljane Vučurović, supruge poslanika Demokratskog fronta Jovana Jola Vučurovića na mjesto direktorice Gimnazije Slobodan Škerović u Podgorici. Iako je dosadašnja direktorka Zoja Bojanić Lalović u javnosti prepoznata kao vrhunski profesionalac, to nije bilo dovoljno da ne bude na listi za otkaz. Cirkularna rješenja o smjeni dobili su mnogo istaknuti prosvjetni radnici po Crnoj Gori, a na njihova mjesta, kako se u javnosti spekuliše, čekaju osvjedočeni partijski kadrovi nove vlasti.

Još teža situacija je u zdravstvu, koje ovih dana dolazi u žižu interesovanja javnosti zbog niza otkaza u Kliničkom centru Crne Gore, najvećoj ustanovi ovog tipa u državi. Sve je počelo imenovanjem novog menadžmenta na čelu sa Ljiljanom Radulović, ćerkom poslanika Pokreta za promjene Branka Radulovića. Nakon što je sprovela čistku u Kliničkom, Radulovićeva se ovih dana suočava sa ostavkama načelnika više odjeljenja. Doktor Danko Natalić podnio je ostavku na mjesto načelnika odjeljenja visoko rizičnih trudnoća Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG, a ranije su i načelnici najznačajnih odjeljenja Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koja je ujedno i najveća Klinika u Kliničkom centru Crne Gore, podnijeli su ostavke, i to: načelnik Odjeljenja za operativu dr Ivan Đukić, načelnica Porodilišta dr Gordana Globarević Vukčević i načelnik Odjeljenja za patologiju dr Azis Haliti. Nova serija ostavki nastupila je nakon što je menadžment KCCG smijenio v.d. direktorku Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Vesnu Čolaković Popović.

Kako je CdM već ranije objavio, zbog neslaganja sa menandžmentom KCCG i duge liste čekanja za kateterizaciju, ostavku je nedavno podnio načelnik kardiologije dr Miroslav Rabrenović, a nakon njega brzo i direktor Instituta za bolesti djece dr Saša Radović.

Nezadovoljstvo građana izazvale su i smjene u zdravstvenim institucijama na nivou čitave države, počevši sa smjenom direktora Domova zdravlja u Podgorici, Nebojšom Kavarićem. Na mjesta smijenjenih u zdravstvenim ustanovama doveden je, takođe, partijski kadar, sa posebnim akcentom na one koji su bili aktivni tokom litija po Crnoj Gori. Pokušaj smjene dr Vlada Popovića, direktora risanske Specijalne bolnice za ortopediju, neurohirurgiju i neurologiju prošao je neslavno zbog protesta građana protiv ovakve odluke resornog Ministarstva.

Haos u obrazovnim i zdravstvenim institucijama, svi su izgledi, ne zabrinjava evropske institucije, koje nijemo posmatraju urušavanje ovih važnih sistema u državi. Nije ih zabrinuo ni očigledan nepotizam kada se supruga Marka Milačića predsjednika Prave Crne Gore zaposli kao generalna sekretarka Vlade Crne Gore, ili kada sin Branka Radulovića zauzme visoku funkciju na Aerodromu Podgorica…

U EU su nijemi i na očigledno miješanje izvršne vlasti u izbor čelnog čovjeka Privredne komore Crne Gore. U saopštenju ove institucije su upozorili da “aktuelna vlast vodi otvorenu kampanju uoči odluke o novom predsjedniku PKCG”.

“Ta kampanja eskalirala u saopštenju trojice ministara (Milatović, Bojanić i Spajić), potom GP URA i Demokrata, a “glanc” je udarila Vlada najavom o pojačanoj kontroli privrednih subjekata, jedva se uzdržavši da i otvoreno zaprijeti članovima Skupštine PKCG (ima ih 51) da vode računa kako će glasati 29. jula”, navode u Privrednoj komori.

Ni imenovanje državnog sekretara u Ministarstvu kapitalnih investcija Marka Perunovića u Odbor direktora privrednog društva, što je grubo kršenje niza zakona, posebno onoga o sprječavanju korupcije, nije dovelo do reakcije Brisela.

Da se zapošljavanja “po dubini” vode, umjesto po zakonu,isključivo po partijskom ključu, potvrdio je i premijer Zdravko Krivokapić komentarišući nezadovoljstvo dijela vlasti.

“Moram da kažem – sve dubinske funkcije dobili su kako su željeli i jedino zbog čega nijesu zadovoljni je što nijesu vidljivi u Vladi, što nemaju vjerovatno neka potpredsjednička mjesta i neka ministarstva”, rekao je Krivokapić prekjuče u Andrijevici.

Da li su čelnici u EU već na odmoru, ili najmerno žmure na sva ova događanja, pokazaće vrijeme. Šteta je, međutim, već nanijeta , pa je svakoj budućoj vlasti “otvoren put” da mijenja i imenuje po sopstvenoj želji.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.