Zna se ko pije a ko plaća

12

Piše: Dubravka Jovanović

Narod plaća sve. Običan, mali svijet, onaj dobar koji ne ruča u Rimu, a večera  u Dubaiju.
Onaj svijet koji zna da se rastegne koliko je dugačak, od prvog do prvog u mjesecu, ili još bolje od 20. do 20. čekajući penzioni ček.
Oni kojima još poštar zvoni na vrata, a on mu od crkavice svoje odvoji dva eura da ga časti.Valja se.
Takvi nemaju tetka ni strica, ujaka, rođaka, kuma ili ćerku u Vladi, ministarstvima, preduzećima i agencijama. Zato i znaju koji su recepti najizdašniji, a koje jelo ukusno a jeftino. Oni ne mogu na planinu zimi, niti na more ljeti.
Oni i dalje ne propuštaju Dnevnik i vjeruju spikeru sve što čuju, misleći da se na televiziji i radiju ne smije javno lagati, niti otvoreno kavge činjeti.

Taj mali, običan svijet postarost od unuka uči da čita i piše na kompjuterima najstarije generacije, koje im unuci ostave kad ih izguštiraju i dobiju nove, savremene i moćne.
Jedva su naučili da pišu SMS poruke na mobilnim telefonima projektovanim za samo par osnovnih radnji, za koje oni kažu dovoljno je. Treba mi da pozovem i da me moji mogu pozvati, da im pošaljem poruku ili odgovorim na istu.
E sad, kada takvom čistom i starinskom svijetu, dakle našim starim roditeljima, babi ili đedu, dondu ili komšiji, treba da odgovoriš na pitanje koje glasi: Sinko, ti si učen, reci mi što se ovo čini u Crnoj Gori ? – odgovori majčin sine.
Kako im objasniti da se partije na vlasti kolju između sebe i da im ni opozicija nije više potrebna za kavgu.
Odgovori im kako jedna ministarka, i to ona od kulture, nauke, sporta i obrazovanja prije svega, sebi dozvoljava da vrišti na mitingu i proziva ljude dijeleći ih po vjeri i naciji, politici i interesima njezinim i njene družine.
A njena družina čas se klanja pred spomenicima NOB-a , jer tako treba da bi se predstavili kao antifašisti, a u isto vrijeme i to  mnogo više, ljube četničke simbole i njihove vođe kojima pripadaju.
Običnom svijetu u komšiluku, penzioneru koji je pošteno radio po 50 i više godina, objasni ako možeš da Front hoće da prvo smijene Dritana, pa da sa tim istim Dritanom i njegovom partijom pravi novu većinu.
Ili da Joković, kapo od SNP –a,  priča kako ništa neće raditi protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, čije skute ljubi i premijer Krivokapić, a potom istog dana drvlje i kamenje na tog istog Krivokapića. I njegovu Vladu.
A kako objasniti da se poslije najstrašnijeg pljuvanja međusobnog, rukuju  Krivokapić i Abazović prije sjednice( na temu mediji), a kad  Dritan uzima riječ, Krivokapić mu okreće leđa i demonstrativno napušta konferenciju. Sjutra će  ponovo  da se rukuju.
Crnogorska časti, đe si?
I obraz pod noge evo godina. Čerupaju se, skubaju, jedan drugome oči vade i onda se rukuju ili ruke podižu za sve ono našto su pljunuli koliko je samo juče.
Dostojanstvo i dosljednost đe su?

Crnogorci o Crnogorci?

Svi su sa  PROSKULOM, pardon, floskulom, da se crkva ne miješa u uređenje države i svi da se na miran način izađe iz krize.
Svi za demokratiju i ulazak u EU a niko ni sa kim ne zbori u vladajućem neredu. Više nemaju većine a nijesu je nikada ni imali kako Bog zapovijeda.
Njima ni Bog ne zapovijeda, jer im se upokojio i od tada im je pukla puška.
Helikopterski nije ni mali Bog njihov ni đakončić, jer ga niko ništa i ne pita.
Zna se ko i odakle se pita. Veliki tata je preko grane. No se i on o svome jadu zabavio, pa mu nije ni do čega a kamo li do crnogorskog paštroća.
Naravno samo da skapula od mafije crnogorske i Mila koji su ga možda i ubili, ali se još ne zna. Javiće PINK Jovana.
Evropa sad i nikad, ovakva njihova.
Samo proskula, pardon floskula.
Dakle, ne mogu se ni valjano pročitati i poslušati njihove izjave, niti ukrstiti riječi i stavovi a da za samo dvije ure ne budu nove, suprotne i nerazumljive, mutne i  zakukuljene u opravdanju i samoreklamerstvu  bez pokrića.
Ne pomažu im ni Oksfordi ni Sorbone, niti doktorati, ni epolete.
Osta bruka do vijeka jezikom ulice, sukoba i podjela.
Sve je manje nezavisnih, ako ih je ikada i bilo. Posvađanim vlastrodršcima okreću leđa i njihovi medijski magovi, iznenađeni kako nijesu to što se očekivalo od njih. Demokrata  posebno. Velikana naše revolucije.  Kako su to oni zabludili a tako im se vjerovalo, pita se velikodostojnik, mitropolit stavrofor parohije Vijesti?
A tek nevladini. Đe su performanse i parole? Flasteri im na ustima i to onima istima  kojima su branili govor mržnje i klevete prije 30. avgusta, govoreći kako je to avangarda, dozvoljeni sarkazam, satira i ironija  koju mi mali ne razumijemo.
Poslije nijesu trebali Sokrati niti Sokaratice, jer je Crnom Gorom i njenim gradovima teklo mlijeko i med od avgusta, kad se demokratija uselila.
Pas ga maslom polokao ne bi, što se ovih dana čuje iz redova vladajućih  evropejaca i crkvenajka u istom trenutku. Sve i svuda oni mogu.
S manjinama kad im zatrebaju.
Bez manjina kad poližu, pa se opet sližu.
I tako, od izbora do izbora, dragi, obični ljudi iz naroda.
Na nas svi oni jednako misle i u tome su jedinstveni samo pred izbore.
Tada nas svi obožavaju i obećavaju nam Evrope i Azije, Amerike i Australije sa i bez Noleta.  Nikad  bogatiji i ljepši do pred izbore.
Najljepše pjevaju zablude, rekao je pjesnik.
Zato dodaću, uplićući se nepristojno u stih njegov:
Dok budeš glasao, zapitaj se, ko će tvoje breme da nosi?

 

 

 

 

 

 

 

12 KOMENTARI

  1. Ono kada komunjare i tikve bez korena govore o crkvi u koju nikad nisu išli. Sledeći put mahni Milu kada ga vidiš u Majbahu. Krivi vam AV i Srbija što ste još uvek zaostali, zatucani i nerazvijeni, kao što ste bili u SFRJ. Od kada su vas Milogorce najurili is SR, njoj je krenulo na bolje…

  2. Vjerujes li da mi se manta od sumraka do svitanja od svega pomenutog na gomilu.
    Blokada mozga je nastupila da je ni Cucka jeka ne bi odglusila.
    Crnogorci, O Crnogorci!

  3. Bravo!
    Tužno, ali uvijeno u literarno ruho, podnošljivo je! Za one koji su osviješćeni, jako bolno! Najviše me dirnulo čašćavanje poštara: Valja se!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]