Žućenica od šušta i gušta

6
Mašo Čekić, kapo od žućenice

Mašo Čekić

Mašo Čekić

Čudesna i ljekovita žućenica, samonikla biljka koje ima na svakom koraku u Boki Kotorskoj, koju najčešće zgazimo, a da ne znamo da smo učinili grijeh, zahvaljujući novinaru i publicisti Mašu Mišku Čekiću postala je brend i turistička atrakcija Tivta.

Prije 11 godina Čekić je, u saradnji sa organizacijom žena i Radio Tivtom, krenuo u projekat Žućenica fest sa željom da se pokažu mogućnosti ove biljke od koje se mogu napraviti prava gastronomska čuda.

Ono što smo htjeli u početku, tek sada smo dočekali, sa ponosom za Skala radio ističe Čekić.

To znači  da organizatori ne razmišljaju o prijavama i interesovanju izlagača uz zebnju hoće li uspjeti.

Ove godine toliko je veliko interesovanje za Feštu od žućenice u Tivtu, koja počinje u subotu 30. maja u 18 sati i 30 minuta na gradskoj rivi Pine, da su organizatori morali da prekinu prijavljivanje.

”Sa zadovoljstvom ističem da će sjutra biti velika fešta uz rekordan broj izlagača koji će preko 200 svojih delicija od žućenice izložiti na 26 velikih stolova”, kazao je Čekić.

Žućenica fest pratiće bogat kulturni program, a kuriozitet za one koji vole tradiciju je lijerica, stari instrument, nekada veoma popularan u Boki Kotorskoj, uz koji se sviralo i pjevalo.

Stare zvuke ovog instrumenta donijeće i specijalni gost iz Hrvatske.

Pjevaće i Kotoranka Jelena Kaženegra, a feštu će zaokružiti popularna Jelena Rozga svojim koncertom koji počinje oko 22 sata.

Žućenica će okititi novu rivu i šetalište Pine koja će se ovom feštom i zvanično otvoriti.

Na naše pitanje da li će u pjatima i na trpezama biti mirisa i slika iz recepeta koje je u originalnoj knjizi o žućenici objedinio, Čekić je odgovorio da će biti zastupljeni gotovo svih 120 recepata, a izlagači, domaćice iz Boke svake godine oduševe i novim recepturama.

Čekić ne odustaje i objavio je, kako nam je kazao 6 novih receptura šetajući po španskim, portugalskim, italijanskim portalima koji svjedoče koliko je žućenica prisutna na Mediteranu.

Počelo se sa 4 stara domaća recepta, a danas je to pravi brend sa bezbroj ljepota.

6 KOMENTARI

  1. Dvoje voditelja današnjeg otvaranja ove lijepe manifestacije su zajedno imali 300 kg. Ne bi se reklo da se hrane žućenicom……Pa još ovaj doajen Radio Tivta viče na neku djecu što voze trotinet i rolere….

  2. E ovo je pravi pravcati primjer kako se od ničega može učinjet mnogo.Tivćani otvaraju Pine sa žućenicom. Domaće i po naški.

  3. Miško sljedeće godine i od manžurane i kamomilja učini feštu. Brao ti ga!.
    čestitam.
    Škaljarica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].