Zuvdija Hodžić: Mitovi su dobri za uspavljivanje, ali su loši za buđenje

4
Zuvdija Hodzić

Zuvdija Hodžić

„Kad srce zapišti, misao je kriva“, a kad boli od tuge što se 90-te u 2020. javljaju u najgorem svijetlu, od kojeg se pomrači bijeli dan, onda umjetnik progovara. Onaj ko bi perom, da ne ubije jaka riječ, ali da opomene je crnogorski književnik Zuvdija Hodžić,  kome ove vaskrsle 90-te posred nezavisne i međunarodno priznate Crne Gore tugu i mučninu donose.

On je, u razgovoru za Skala radio, kazao da ga današnja situacija u Crnoj Gori podsjeća  ne samo na 90-te godine, čijih smo tragičnih posljedica svjesni, raspada Jugoslavije, domovine, zatrovanih međunacionalnih odnosa, negona  ono što je još gore.

„Mene oni podsjećaju na vraćanje u srednji vijek, u vrijeme mraka. Prosto je neshvatljivo da danas, u ovom vremenu može neko da gradi svoju vjersku i crkvenu poziciju, kleronacionalističku, potiranjem svoje države, mržnjom prema drugim narodima”, rekao je Hodžić.

Litijama, molebanima i populističkim pokretima  žele da sruše ono što je najljepše, po čemu je Crna Gora prepoznata, taj međuvjerski i međunacionalni sklad.

Crna Gora slobodarska, Crna Gora zemlja koja je bila primjer u svijetu, danas bi da se svede na despotovinu i da se sruši,što je  prosto  neshvatljivo, poručio je Hodžić.

Ni kao književnik, ni kao predsjednik boračke organizacije Crne Gore, a ni mi kao borci nemamo straha.

Znamo mi svoju snagu. Mnogo smo jači nego što drugi misle, ali sam tužan, kazao je on, kad vidim koliko mladih ljudi zavode  falsifikatima, demagogijom, mitovima.

Amfilohije nije vjernik. On  poznaje  Crnu Goru. Zna da su Crnogorci sujevjerni i igra na tu kartu.

„Sveti Vasilije vas je prokleo, onaj i ovaj  će vas prokleti, poručuje im Amfilohije razvijajući kod njih ono mitsko“, smatra Hodžić. A mitovi su, po njemu, dobri za uspavljivanje ali su loši za buđenje.

Litije sa ikonigrafijom, sa oscilima, ikonama, bukvalno podsjećaju na vrijeme kadu su nosili mošti cara Lazara i doveli do povampirenja nacionalizma i srednjevjekovnog mraka.

Hodžić strahuje da  ako se ovako nastavi, može  doći do incidenata. Sada su to, kazao je on, mirne demonstracije, ali oni insistiraju na poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
A kad vide da se taj zakon mora primijeniti, onda će isprovocirati neki incident. Otvaranje katastarskih lista pokazaće mnoge zloupotrebe, kao što su izbjegavanje plaćanja poraza, svojevremeno finansiranje Arkana i njegove bande, pa će ih zbog toga napustiti mnogi koji su sada sa njima.

Hodžić je naveo primjer, jednog sagovornika kada su mitovi u pitanju koji ga je ubjeđivao da se sa mjeseca vidi Ostrog. Zamislite dokle to ide, objašnjava on, dodajući još jedan primjer kad je došao njemački car kod Nemanje i jeo  rukama, komadao meso, a Nemanja je imao zlatnu viljušku, kašiku i nož, kao da je u elitnom hotelu. Raspaljivanje mitskog osjećaja i osjećanja da si nadčovjek je zaista pogubno.

Savez boraca Crne Gore, jasan je Hodžić, nema drugog interesa osim interesa Crne Gore za koju će se boriti. Mi smo, kazao je on, prva i bićemo zadnja linija odbrane ako bude potrebno. On tvrdi da bi sjutra borci mogli mobilisati 60.000 ljudi, da se napravi kontramiting i pokaže kolika im je snaga i da je Crna Gora partizanska.

U njihovim redovima su intelektualci i mladi ljudi. Javljaju nam se novi članovi, mladi ljudi, od Bijelog Polja do Berana i Podgorice. Oni su, objašnjava Hodžić, osjetili da se nešto dešava što je u njihovom interesu, ali i protiv njihovog interesa.

Crna Gora, smatra on, nije iskoristila šansu da za sebe veže intelektualce, da im pruži šansu da govore i gurne ih u vatru. Sve se svelo na dva, tri čovjeka. Da budem iskren, nekih poluintelektualaca, koji ne mogu svojim mislima, svojim, prije svega, moralnim autoritetom da potvrde da je ovo Crna Gora.

Naša poruka je, jasan je Hodžić, da  nećemo organizovati mitinge jer to nije u interesu Crne Gore. Nećemo jer smo maksimalno tolerantni i strpljivi, ali, ako bude stani – pani, odbranićemo Crnu Goru, to je više nego sigurno.

Crnogorci su, podjeća on, možda poznati kao plahoviti ljudi, nagli, međutim u svakoj prilici, a pogotovo u ovoj, moramo biti mudri, mudri kako bi Crna Gora iz ovoga izašla još jača i jedinstvenija. Imamo podršku međunarodne zajednice, NATO saveza, važnih ljudi, imamo svijest i imamo znanje i sposobnost, a vjerujem i mudrost, poručio je Zuvdija Hodžić.

4 KOMENTARI

 1. Zna li ovaj antifasista da su veliki antifasisti dali logor mamula koji je bio muciliste naseg naroda, zna li da bi to u normalnoj antifasistickoj zemlji bio skandal da se logor smrti preda u ruke bjelosvjetskim tajkunima da prave kockarnice i da budem prost, svjetski Kurv..ak. Zna li on za to??

  • Znamo Mi koji tragamo i ko je dao ideju za tako nešto, a ko bi trebalo, ne želi čuti.
   Istina je kolosalna, doći će na čaktar,
   a kome treba ?
   Onima što glasaše da je vako “bolje”,
   pa mučite se malo, dako progledate
   za 50 godina !?!

 2. Bilo bi Nas i više od 110.000, a broj bi se i višestruko uvećao, ako bi došlo
  “stani pani”, tj. formiranja Narodno
  oslobodilačkih odbora .
  Bilo bi interesantno, ko bi sve “odstupio”, a ko bi od mantijaša i
  crkvenjaka “prišio” Petokraku !?!
  Bilo bi usko za petokolonaše, a bogami i za buržoaziju i reakciju, jerbo bi se
  “mobilizacija” morala upotrijebiti za
  dobrobit Crne Gore!
  O ovome popadići ne haju, ali polako,
  da ne bude, “sami izazvali, sami sebe
  prokazaše” (kazniše!)…
  Najveći kafanski bukači su se sakrili u svoje prnjine, tako da zalud kler poziva,
  nema ko da “prevaspitava” po birtijama!
  Potonuli su litijaši, praveći od sebe
  lakrdijaše i karnevaliste, treba ih poslati za Rio, da osvoje nagradu u ime
  Crne Gore, tada bi se valjda ponosili
  “svojom” zemljom …..

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].