Zvono zvoni u čast Bogorodici za odbranu Beograda od Turaka i bitke kod Lepanta

31
Bitka kod Lepanta

Don Tonći Belan

don Tonći Belan

Povodom istorijskog događaja bitke kod Lepanta 7. 10. 1571. godine, u kojoj su učestvovale ratne galije iz Kotora i sa Krka, u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor u subotu 18. oktobra biće otvorena izložba pod nazivom “Vila Divica u gradu vile Alkime”.

Izložba će biti praćena nastupom klape Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, a u nedjelju 19. oktobra u 19 sati će ova klapa održati koncert u kotorskoj katedrali Sv. Trupuna.

Nastup klape Sv. Juraj u kotorskoj katedrali ima u sebi dvostruku simboliku, objašnjava za Skala radio don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije.

“Prva je u tome što klapa nosi ime prvotnog zaštitnika kotorske biskupije Sv. Jurja kojega je 809. godine zamijenio sv. Tripun, a druga je u činjenici da se njen nastup održava u mjesecu listopadu-oktobru, kojega katolička Crkva na poseban način posvećuje Bogorodici. Sedmoga dana toga mjeseca, proslavlja se blagdan Gospe od Rozarija kojega je ustanovio papa Pio V. nakon Lepantske bitke, koja se dogodila na taj dan 1571. godine. U njoj je sudjelovalo preko 500 galija i 150.000 ljudi. Bio je to sukob kršćanske lige, s jedne i turske sile s druge strane. U toj bitci je sudjelovala i kotorska ratna galija Sv. Tripun pod komandom Jeronima Bizantija. Na galiji je bilo nešto preko 250 ljudi. Svi su izginuli, ‘ne bez slave svoje i svoga grada’ kao i sedam Peraštana čuvara mletačke ratne zastave, na komandnom ratnom brodu admirala Sebastiana Veniera. Kao sjećanje na tu pobjedu kršćanskog oružja papa Pio V. je odredio da se u sumrak svakoga dana zvoni u čast Bogorodici u svim katoličkim crkvama svijeta kao sjećanje na pobjedu i poginule u toj zadnjoj velikoj bitci u kojoj su sudjelovali brodovi na vesla. U bitci je poginulo s jedne i druge strane u jednom danu oko 50.000 ljudi. Među njima kao rob veslač na turskoj galiji i barski nadbiskup Ivan Bruno. Ovaj koncert marijanskih duhovnih pjesama biće zajednička molitva sve poginule u  bitci na Lepantu“, riječi su don Belana.

Na naše pitanje o simbolici zvonjenja ujutro, na podne i naveče, don Belan objašnjava da kako je poznato u katoličkoj crkvi se jedno zvono oglašava tri puta dnevno kao anđeoski pozdrav Blaženoj Djevici Mariji.

Kotorsko vijeće 1443. godine donosi odluku da se u crkvi Sv. Tripuna zvoni treći i deveti čas, treći čas je oko 9 sati ujutro, a deveti oko 3 sata popodne, kada je Krist umro, priča nam don Belan.

Tako se zvonilo u svim gradovima svijeta.

Ovo je bilo 1443. godine kada još nije bila Lepantska bitka niti bitka za oslobođenje Beograda koja se desila 1456. godine.

Odbranu grada Beograda organizovao je Janko Hunjadi, otac Matije Korvina – ugarsko hrvatskog kralja i od tada u čitavom katoličkom svijetu zvoni podne na uspomenu odbrane Beograda od Turaka.

Beograd je, podsjeća don Belan, uz Janka Hunjadija branio i fra Ivan Kapistranski, kasnije poznati franjevački svetac.

U Beogradu, kaže don Belan, pravoslavne crkve ne zvone na uspomenu odbrane grada Beograda od Turaka, jer ga oni tada nijesu ni branili, nego su grad branili Hrvati, Mađari i Italijani.


31 KOMENTARI

 1. VERITAS FILLA TEMPORIS….

  …signor Matteo-19/10/2014 godine u 11:10 sati..na ovom portalu iskreno se ispovijedi-ulja:
  -“Filosofija počinje gde se religija završava..”;i
  -“Molitva ne pomaže da promijeni takozvanog boga(vrijeme čini svoje-pa i transformaciji boga u takozvanog?)…”

  Zato,po prvi put,priznajem,da sam zadovoljan-srećan više,sa komentarom uvaženog signore Mattea,serbin semiskilled-koji priznade da ga molitva takozvanog boga nije promijenila-jer ga je religija razočara-napuštila..pa nastavio sam prihvatajući “suoparnu filosofiju” kao-d o g m u?

  ISTINA JE KĆERKA VREMENA….

  …signore Matteo,serbin semiskilled,sa pažnjom sam pročitao vaš komentar od 21/10/2014 godine u 02:11 sati na ovaj portal-“prislonjen” signore “Maki2”-dobar manir-loši maniri..,i pored dobre volje-u vašem komentaru ne “primijetih” i dvije crkve zadužbine setara Marice i Cvete-rođenih sestara sestre Ružice-na prostoru naseljenog mjesta-grada Beograda,starog nekoliko hiljada godina(možda znate koliko hiljada?)? Koji(po narodnom predanju?) čuva sve moguće hramove-zatrpane pod zemljom? Ako neko zna da su hramovi zatrpani pod zemljom(takozvani bože oprosti mi-što kažem:kao krtola u katunsku nahiju ?)-bilo bi normalno i poželjno,da taj zna i lokacije gdje su hramovi zatrpani-uz nadu da isti ne podliježu “narodnom predanju”?

  Signor Matteo…ovaj “entuziastički znatiželjni inkvizitorski duh-nevaspitani komentator”,poslije isčitavanja vašeg autoignoranskog komentara-ima samo jednu želju-moleban,da vas upozori-da imate na raspolaganju vrlo malo vremena i da za vazda ukabulite-polazeći od vaše dobi-starosti…da Vaše diplome:”NON FACIUNT MELIOREM EQUUM AUREI FRENI”!

  VERITAS FILLA TEMPORIS…!

 2. Gospodine “Nemanja” ,
  Vase dogmatsko tumacenje hriscanstva je “na nivou Teoloskog Tehnicara”, za cije ograniceno obrazovanje (“Sanctus Simplicitus”) je jedan od glavnih predmeta verovatno bio “Pevanje”.
  Vase nepostovanje komentara i komentatora sa drukcijim misljenjem je evidentno iz vaseg teksta.Vas recnik i Vas pateticni i bespomocni pokusaj licnog vredjanja je ispod svakog nivoa i ja bih Vas molio da se malo uzdrzite i kontrolisete. Zivot nije tako kratak, uvek ima vremena za malo kurtoazije. Na kraju bih zeleo da vas potsetim, da nas mozak i figurativno receno nase srce su najboljii hramovi, a nasa filozofoija treba da bude istinoljubivost, pristojnost i ljubaznost, koju vi izgleda ne praktikujete.Nema potrebe za komplikovanim tumacenjem i opravdavanjem dubiozne dogme. Velika je razlika ako covek samo cita “menu”, ili ako zaista vecera!.
  “Where question of religion is concerned, people are guilty of every possible sort pf dishonesty and intellectual misdemeanor”.
  Ostajte s Bogom, gospodine “Nemanja” .
  Matija Cenanovic

 3. ..evolucija-poželjna! Kukavičluk -obiteljska pojava? Dok cekate Kanonika Kotorske biskupije Don Tonca Belana-da vam izravno odgovori i prosvijetli možđane,signor Mattej,citajuci neindetifikovanog komentatora pod “sifrom” “Čitaj-ako znaš što…”,zamijetio sam da i Vama i njemu nedostaje datum izgradnje crkve Ruzice u Beogradu ?
  Zato sam se izravno potrudio-utvrdio i evo podataka:

  Crkva Ruzica -na brsljan forografiji ispod zidina Beogradske tvrdjave;
  Naziv crkve: Crkva Ruzica;
  Lokacija: Beograd
  Srbija;
  Izgradjena: 1869 godine;
  Obnovljena: 1925 godine?

  Izravne pozdrave iz Kotora-kojeg vi cenite..a mi izravno volimo! Uz dodatno izravno pitanje: signor Mattej,kad ce te poceti da Filosofirate….?

 4. Gospodine “Kotoranin”,
  Vi ste vas komentar lepo poceli negde blizu vrha Lovcena, ali sa svakim paragrafom ste padali nize i nize, da biste zavrsili vas clanak negde na nadmorskoj visini “0” i slovima “nula”, gde vi izgleda po opisu vaseg pseudonima obitavate.
  Mislim da je Vas komentar prikacen na pogresnu adresu, ako ga smatrate kao odgovor na moje komentare o srpskim srednjovekovnim crkvama i gradu Beogradu koji su cisto istoriskog karaktera,a ne religioznog, ako mozda niste razumeli.
  Zelim da Vam ukratko pomognem: Ja licno smatram da nema nijednog svetca ne samo u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi , vec generalno i uopste u bilo kojoj religiji. Medjutim ako govorimo sa istoriske take gledista svetci i hramovi posveceni njima naravno postoje i ne mogu se zaobici.
  Maksimu “:Business is business” niko nije bolje shvatio nego Rimokatolicka crkva. Papa Leo X (1513-21) ce uvek biti zabelezen u istoriji po njegovoj siokantnoj recenici;
  “It has served us well, this myth of Christ!”
  “Sluzio nas je zaista dobro taj mit Hrista”!
  On je naravno zna da je crkva jedan multimilionski business i za zadnjih 2000 godina da je to “jedna od najuspesnija business imperija koje je svet ikada video”!
  Sto se tice takozvanih svetaca i ogromnog broja fabrikovanih prica preporucio bih vam Katolicku enciklopediju za citanje i zabavu.
  Ja cu vam navesti samo nekolko primera iz manje poznate, svetske teoloske literature u koju vi i drugi citaoci mozda nemaju uvida, radi paralele:
  1.Bogorodica Marija je istala trudna od Svetog Duha i rodila Isusa Hrista
  2.Grcki polubog Perseus je rodjen kada je bog Jupiter posetio devicu Danae
  3.Bog Buda je rodjen iz malog otvora sa slabinske strane njegove majke.
  4.Carlicus je uhvatila malu loptu od perja sa neba i sakkrila je u svojim nedrimai bog Aztec-a Huitzilopchtli je zacet,
  5.Devica Nana je uzbrala nar sa drveta, koje je bilo zalivano krvlju ubijenog Agdestris, i sakrila ga u nedrima i rodila boga Attis.
  6.Devica cerka Mongolskog kralja se probudila jedne noci i nasla se da se kupa u velikoj svetlosti i rodila Dzingis Kana,
  7.Krishna je rodjen od device po imenu Devaka.
  8. Horus je rodjen od device Isis.
  9. Mercury je rodjen od device po imenu Maja.
  10. Romulus je rodjen od device Rhea Sylvia.
  itd.
  Uprkos blago receno cudnoj dogmi ja verujem da svaka religija ipak pravi ljude moralno boljima, nezavisno od dogme na kojoj je zasnovana.
  Mnoge religije su izrazene u kontradiktornim metaforama.
  Srpski narod je jedan od najstarijih naroda Evrope i ima bogatu istoriju pa i religioznu tradiciju koju vi ne samo da negirate vec i pokusavate da izlazete ruglu. Mislim da je to nedostojno ponasanje jednog gradnanina grada Kotora, grad koji ja volim i cenim.
  U slucaju zabune oko problema shvatanja kako to “da device u mnogim religijama ostaju trudne”, obratite se don Antonu Belanu za dodatna objasnjenja , sa posebnim osvrtom na farsu koja se desava u “Medjugorju”od koje se cak i Vatican ogradjuje.
  Sto se tice Srpskog princa(Kraljevica) Marka Mrnjavcevica tu ste potpuno u pravu. Da je ziv verovatno bi i on stao u red da bude Vazal NATO-a kao neki drugi lokalni lideri. Medjtim njega danas “jedna druga Kominternska nacija” svojata.
  Sto se tice Milosa Obilica, tu ste blizu, ali niste sasvim odgonetnuli velicinu njegovog herojskog akta, ali prostor mi ne dozvoljava da vas dalje obrazujem. Samo cu reci da su drevni srpski vitezovi pili “kumis” to jest vrlo hranljivo ” fermentirano kobilje mleko”, po starinskog obicaju rarttnika SARMATA. plemena ALANA sa poreklom na Kavkazu. Otuda i potice ime “Obilic”.
  Sa postovanjem za citaoce Foruma Skalaradio,
  Matija Cenanovic

  • Poštovani Slavko Mandiću,

   Mislim da nije fer od Vas što niste objavili moj komentar-odgovor,
   a ujedno objavljujete komentare ovog velikosrpskog nacionaliste koji uporno
   vrijeđa i širi mržnju prema svima onima koji nisu njegove vjere i nacije, a posebno prema Rimokatoličkoj crkvi i prema Hrvatima već duži vremenski period i to objavljujete bez cenzure,
   Nije mi jasno ako nema mjesta za moj komentar-, odgovor otkud mjesta za komentare ovog ksenofoba i velikosrpskog nacionaliste,i šoviniste kojemu treba omogućit da se dopisuje sa njegovim istomišljenikom Šešeljem a ne da objavljujete njegove komentare-bljuvotine na Skala radio.
   Pozdrav, mada ne vidim više svrhu komentarisati.

 5. ..si,si signore Matteo,serbine semiskilled..”ubjeđenja su mnogo opasniji protivnici istini nego laži”? Ma la vera causa odio non e il signore Matteo?…”istina izaziva mržnju-što bi stari Latini rekli:”VERITAS ODIUM PARIT”!
  Signore Matteo,serbine semiskilled ,na slobodnoj Vikipediji-piše malo drugačije nego u onom “lažnjaku”-portalu udruge “ZEMUN MOJ GRAD”-Crkve u Zemunu?
  Dakle krenimo-prvo od Vikipedije-pa preko istorije do”narodnih predanja”..:

  VIKIPEDIJA:
  “Bogorodičina crkva Ružica,je crkva koja se nalazi u sjevernoistočnom podgrađu Beogrdske tvrđave,ispod Zindan-kapije. U doba despota Stefana Lazarevića postojala je stara crkva istog imena,koju su Turci pri osvajnaju Beograda 1521 godine porušili.Sadašnja crkva bila je u XVIII vijeku “barutni magacin”,koji je 1867-69 godine pretvoren u vojnu crkvu.”

  ISTORIJA:
  “Tačno vrijeme kad je ova crkva napravljena i ko je učestvovao u gradnji ni DAN DANAS NIJE POZNATO? Jedino što je utvrđeno je da je ovo najstarija Beogradska crkva(am bi nu no našara-:”ni dan danas nije poznato-ko je učestvovao i ko je ogradi”-“jednio je utvrđeno…da je ovo najstarija …crkva”?)?
  Krajem XVII vijeka(dakle:krajem 1600 godine),crkva Ružica je srušena,ali je već pet dana posle oslobođenja od Turaka(koje godine je Beograd oslobođen od Turaka?) bio organizovan odbor za obnavljanje crkve! (Ovdje ,to je očigledno,nedostaje podatak -ako je stara crkva Ružica srušena od strane Turaka pri osvajanju Beograda 1521 godine-ko je tu već srušenu crkvu-oburdao krajem XVII(1600) vijeka-odnosno ko je crkvu podigao poslije njenog “prvog”-rušenja 1521 godine?)
  Radovi su brzo završeni,tako da je crkva osveštana posle već deset mjeseci. Nakon toga su u njoj počeli da se vrše bogosluženja?!”

  Da oprostite signor Matteo,serbin semiskilled,ja ne nađoh-ne viđeh koje je godine crkva Ružica obnovljena? Možda vi znte-pokažite se-zarad istine koja kod vas izaziva mržnju?

  NARODNO PREDANJE:..”rekla kazala Miluša Živanina-Persidi Maricinoj,a ova -Cveti Cvetkovoj…?”
  “Po narodnom predanju,Ružica se nalazi na istom mjestu kao i sada,jer je narod poštovao izvor Svete Petke,koji je proticao ispod temelja crkve Presvete Bogorodice. Po vjerovanju su sestre Ružica,Marica(staro žensko srpsko ime?) i Cveta na prostoru Beogradske tvrđave PODIGLE PO JEDNU CRKVU koje bi SLUŽILE kao njihove ZADUŽBINE,i NAZVALE su ih svjim IMENIMA?!”

  Kakva slučajnost-u Kotoru je zvonio Sveti Tripun,a u Prčanju-po “predanju naroda” življele su tre sorelle(tri sestre),koje su uz svoje tri kuće imale i crkvu Sveti Jerolim(crkva i dan danas postoji-obnovljena od strane novog vlasnika)? A u Beogradu-zvona nisu zvonila vjekovima(porušena od strane Turaka!),ali su-po predanju naroda- življele tri sestre(tre sorelle) Ružica,Marica i Cveta,koje su ogradile i tri crkve-zadužbine,i nazvale su ih svojim imenom?

  Za jednu se crkvu se zna(Ružicu),ali za ostale dvije nema podataka-niti njihovih lokacija-a “narod se dogodio”-predao potomstvu-“predanje” da su bile i tri setre i tri crkve?

  Signor Matteo,serbine semiskilled,moj vam je predlog-da usaglasite vaše “pisanje” sa Vikipedijom i sa “brčkanjem” udruge-ZEMUN MOJ GRAD,čime će te spasiti vašu umacanu dušu -natopljenu mržnjom prema onima koji se “ne krste”-kao vi ?

  Za spas vaše duše-.vasa vacue,signor Matteo prihvatite poučenija starih Latina:…”QUOD LICET LOVI,NON LICET BOVI!” Biće Vam lakše?

 6. Gospon moderatoru,a kud mi se izgubi moj komentar-polučen gosparu Cenanoviću-nije valda na delete?

 7. Bokelju-autonomašu Boke-za budućnost vaše đece-autonomija za vas “srbe i hrvate”-kojima pridoda-tvoj poznati “refren”i “Grbljani su Bokelji”-na ovaj portal maja 2012-poslije onih tvojih/vaših svinjarija pred izbore u Tivat-“prepad na Hrvate”na onoj školi..nikako da utečeš od tvoga “prebrojavnja i rovanja po tuđim grobovima-tražeći u njima -ono što je postojano u vašem obiteljskom grobu-š a l i t r u?

 8. Ovoj priči koja ima humanost za cilj i sjećanje na strašan pogrom, još uvijek opterećeni daju nacionalističku i šovinističku dimenziju. Kakvi smo to za velikoga Boga?

 9. …gospon Matija C(Ć)(Č)enanovic(ć)(č)u,po zanimanju priučeni srbine-porijekla iz civilizovane srednjevjekovne Srbije-inače bac(č)ac(č) “kasetnih bombi obogaćene mržnjom” prema ljudima druge vjere,nacije-nesvojstveno hrišćanima iliti ponositim ljudima,rekoste u svom potonjem komentaru i ovo:”..Ne ulazim u “motivaciju”.ali sudeći po negativnom tonu komentatora skrivenog iza pseudonima “Čitaj-ako znaš što i zašto čitaš”…ne vidim ni traga hrišćanstva u tom zluradom komentaru…”
  Iskren da budem,gospon Matija-ni ja nevidim nita loše u “tom vašem (ne)zluradom komentaru”,jer je isti “izletio” iz vašeg “krivog ogledala”-u kojem sve vidite-na žalost sebe ne? Jer vaša psiha je više iskrivljena-pormećena nego sama struktura “krivog ogledala”? No,ne treba biti skeptik-ima nade i za vašu bolesnu psihu-kupite novo ogledalo-u kojem će te,konačno, prepoznati sebe-u normalnoj veličini?!

  Moje kazivanje,bilo bi stvarno zlurado-ako vam ne bi pružio šansu-da se ispravite i pokajete-kao pravi hrišćanin-uz usputno izvinjenje gospodu bogu i čitaocima za ciljnu vašu zluradost-bacanje “kasetnih bombi”? Zato vam pružam ruku spasa i upućujem vas da pročitate-proučite Portal udruženja”ZEMUN MOJ GRAD”-Crkve u Zemunu-u kojem,ponešto piše-što ste zlurado preskočili-ba(c)čajući “kasetne bombe”(posledica treme-straha o samoubojstva u uslovima zaobilaženja istine?),između ostalog i ovo:
  ” Hrišćanstvo je svoju spoznaju doživljelo u vrijeme vladavine Rismkog carstva…Današnji Zemun naseljavaju mnogi narodi ali se Srbi zadržavaju najduže… Uticaj katoličke crkve je,takođe,veliki,a dolazi do izražaja kada Turci osvajaju Srbiju i kreću sa svojim pohodima na Zapad…
  Franjevački samostan se pominje u Zemunu krajem XIV odnosno početkom XV vijeka kada se monasi Svetog Franje angažuju oko odbrane od najezde Turaka.Ipak,Turci u Zemun ulaze 1521 godine kojim vladaju skoro dva/2/vijeka..

  Do 1717 godine hrišćanstvo je u milosti i nemilosti muslimana. Zapadni putopisci iz perioda Turske vladavine Zemunom,spominju da tu postoji džamija i objekat bez krova koji Srbi koriste kao crkvu. Predpostavlja se da je najstarija crkva u Beogradu upravo nastala na temeljima crkve za koju se smatralo da datira prije nego što su Turci ušli u Zemun,a za vijeme Turaka je bila zaštićena slamom ali bez krova.”

  NIKOLAJEVSKA CRKVA,najstarija crkva u Beogradu je hram Svetog oca Nikolaja.Nastala na temeljima crkve za koju se “smatra” da datira još prije nego su Turci ušli u Zemun 1521 godine.
  Turska vlast je vladala nešto manje od dva/2/vijeka,odnosno sve do 1717 godine i sprovodila zakon po kome nijedan vjerski objekat sem džamije nije mogao da se gradi i poporavlja.
  Tako su putopisci sa zapada tokom XVI i XVII vijeka bilježili da je u Zemunu bla velika džamija i nešto što je ličilo na pravoslavnu crkvu bez krova(pokrivena slamom?).

  Ulaskom Austrije u Zemun 1717 godine počinje era hrišćanskog Zemuna.Međutim,Srbi ni u tom ambijentu nisu dobijali lako dozvole za izgradnju svojih objekata.Poslije više molbi Srbi su dobili dozvolu,da na mjestu te stare crkve(bez krova i pokrivene slamom) sagrade novu koja je građena od 1745 do 1752 godine.
  Gospar Matijo,priučeni srbine-dileme nema,da je prva i najstarija pravoslavna crkva -srpska u Beogradu bio hram Svetog oca Nikolaja,zidana od 1745 do 1752 godine-pod vlašću i dozvoli Austrije(zluradi bi rekli-pod okupacijom okupatora Austrijske carevine?)?!
  Gospar Matijo,priučeni srbine,pri kraju smo foja,moram vas priupitati,u kojoj su crkvi Srbi-do 1752 godine mogli zvoniti-slaviti”p o d n e”-ako je prva pravoslavna-srpska crkva u Beogradu ozidana 1752 godne?
  Takođe,iz ovog što ja pročitah-kako je napisano na ovom Portalu-Zemunaca(nadam se,ne i onih-pripadnika Legije i inih?),ja ne viđeh-pročitah-za razliku od vas,da u ovom tekstu ima “zluradosti iliti kićenja tuđim perijem”?

  Gospon Matijo ,priučeni srbine,na kraju -bez kraja i početka-polazeći od vaših”plitih pobuda”-primitivizma oliti nacionalizma-šovinizma,bez posebnog interesovanja: ko ste-koga zastupate-koju naobrazbu imate-nemate,ali da oprostite vaš vokabular i skriveni ciljevi-odaju lice-insan,možda griješim,sa previše škole-naobrazbe…koja vam je “u sukobu intersa sa prosušenim moždanim korama-veljih moždana..poput velikog kormpira,koji oslikava(figura u slobodnom prostoru?) …s e lj a k a:” Što je krompir krupniji-to je seljak gluplji”?!

  • Ubedjenja su mnogo opasniji protivnici istine nego lazi!
   (“Convictions are more dangerous enemies of truth than lies”)
   Zato prilazem ovaj kratak video crkve Sv. Petke uzidane u zidove grada Beograda, ne bi li neki ljudi sa dubokim predubedjenjima progledali. Tu prvenstveno mislim na rafinirane hipokrite koji pisu tendeciozne clanke. Medjutim primitivci koji se osecaju sigirno skriveni pseudonimoma na Internet-u i koji zlouporebljavaju ovaj Forum me ne intersuju. Oni neka traze spasenje svoje duse od onih koji ih iuce njihovoj respektivnoj veri. .Iako je religija u raznim denominacijama ucinila mnogo u kontroli morala, dobrocinstva razvoja covecanstva, razvoja kulture, i indirektno u stvaranju najlepsih arhitekturnih ostvarenja, slikarstva, duhovne muzike, ipak ne mogu da odolim a da ne citiram LUCRETIUS-a De rerum Natura, kada kaze sledece:
   Tantum religio potuit suaderemalorum.
   To such heights of evil are men driven by religion.
   Do takvih visina u zlu su ljudi naterani sa religijom.
   Sa postovanjem za citaoce ovog Foruma
   Matija Cenanovic
   Crkva Ruzica Kalemegdan Beograd Srbija, Church Ruzica …
   ► 1:27► 1:27
   http://www.youtube.com/watch?v=gh01HLmJJlA
   Aug 29, 2010 – Uploaded by Rajko Dedic
   Bogorodična crkva Ružica je crkva koja se nalazi u severnoistočnom podgrađu Beogradske tvrđave ..

 10. …još ću malo da ve čekam-pa ako mi neko ne odgovori kad je prva raška(srpska) crkva ozidana(ne ono po “naški”:smatra se,nego šćeto neto- toga datuma te godine sa imenom crkve pokrivene slamom-brez krova i zvona?) u Biogradu-ne na moru- nego na Savi i Dunavu-smatraću i vas ne potokom plitkim-nego tećom krcatom muta! Dakle,ako nekome nije pravo-nezna što je mut-pitajte prvog Arbanasa kojega sretnete-(bogu fala Arbanasi su u modi?)-i on će vi reći da je to adresa vašega- porijekla? Jerbo,da oprostite-da nije ovije portala-,barem,mi u Kotoru nebi znali koliko se klokana kreće-šetajući sami sebe ulicama našega grada-sa svije banda(strana)?

  • Srpski Manastiri (Serbian Monasterys)

   NEW | HD | 5 months ago | 51 views | by Paki Iron
   Овај снимак приказује 10 српских манастира и њихове фреске. Музика: Балканика-Корана, Балканика-Долина суза. This video shows 10 serbian Monasterys and their…

   Ne ulazim u “motivaciju” crkvenog lica i autora clanka da se priseti Beograda, ali sudeci po negativnom tonu komentatora skrivenog iza pseudonima ” Čitaj-ako znaš što i zašto čitaš……” ne vidim ni traga hriscanstva (zapadnog ili istocnog ili bilo koje vere) u tom zluradom komentaru koji pokusava da se kiti tudjim perjem i koji pokusava da negira postojanje znacajne civilizacije srednjovekovne Srbije i pominje crkve pokrivene slamnim krovom.
   Prilazem kratak video link (youtube) od 10 srpskih manastira. od mnogih za neupucene i ljubopitljive vernike na ovom Forumu, mada i skromnije crkve mozda imaju pod svojim krovom bolje vernike. Predivna arhitektura i slikarstvo srpskih manastita pokazuje visoki stepen kulture i ne znaci da to ime toliko veze sa Bogom koliko je to proizvod ljudski.Ljudska humanost nije prozvod religije, vec prethodi izumu religije.
   Filozofija pocinje gde se religija zavrsava i ako neko izabere dogmu i veru umesto naucnog istrazivanja i iskustva, je slicno izboru astrologije umesto astronomije ili alhemije unesto hemije
   Molitva ne moze da promeni takozvanog Boga, ali moze da promeni onogo koji se moli!- Nadam se da je to tako i sa pomenutim komenyatoro i sa autorom clanka.
   Sa duznim postovanjem za citaoce Skala Foruma
   Matija Cenanovic

   • Gospodine Cenanoviću,

    vrijedan je pažnje vaš komentar ovdje na Skali. Umirujući je, a koji rasprave koje se često ovdje vode na neprimjeran način, baca na tepih. Mislim da je vrijedno znati činjenice o događaju, ali je još vrijednije kao pouku o diskusiji uzeti vaš komentar kao primjer.

    • Najlepse zahvaljujem na komplimentu, gospodine “Maki2”

     Dobar manir se demonstrira na taj nacin sto se ignorisu losi maniri. Histericno negiranje istorije jednog od najstarih gradova na svetu, Beograda, starog nekoliko hiljada godina, koji je promenio mnoge gospodare, i koji ima sve moguce hramove zatrpane pod zemljim, je zapravo i zalosno i smesno. Ja prilazem samo istoriska fakta, a citaoci neka zakljuce sami. Beograd je u svojoj burnoj istoriji razoren bar 78 puta i zadnji 79-ti put prilikom bomardovanja bivsih srpskih zapadnih “saveznika” 1999 godine. Ima mnogo nivoa Beograda i takoreci gradova pod zemljom koji pretstavljaju ostatke neke druge starije civilizacije. Uopste ne zelim da se upustam u polemiku izmisljene i nasilne “Croatizacije” svih katolika na Balkanu, ali Hrvati nemaju nikakve veze sa Beogradom ili sa Zemunom, koje autor clanka pokusava da podmetne preko Madjara uz svu zvonjavu zvona, uz predivno pevanje, uz latinski jezik koji zvuci ne samo lepo nego cak prelepo i mudro kao da poziva. – Adeste Fideles ! – Pridjite vernici! Interesantno je do koje mere se ide cak i danas u “croatizaciji” teritorija preko rimokatolicke crkve koje nikad nisu bile hrvatske uljucujuci tu i Boku Kotorsku. Vatikan i Austrija u drugoj polovini 19. vijeka, uporedo sa pojmom ilirizma (ilirskih srpskih zemalja), počinju koristiti nacionalni pojam jugoslavenstva (Rački, Štrosmajer) iz svojih pragmatičnih ideoloških i političkih računa. U isto vrijeme u sve većoj mjeri se počinje koristiti, iz habzburških državotvornih i vatikanskih misijskih razloga, nov nacionalno-vjerski pojam rimokatoličkog hrvatstva. Dakle, stvara se novi nacionalitet od rimokatolika jugoistoka Evrope koji je imao misiju širenja rimske vjere i Austrijske carevine. Zapravo, istorija tzv. hrvatstva nastajala je na rimokatoličkim „svetim lažima“ – „Pseudo sancti Croatiae“, odnosno “sistematski konstruisanim istorijskim falsifikatima” koji su se stvarali u vatikanskim i bečko-zagrebačkim istoriografskim radionicama i koji su se vremenom iz duhovnog centra hrvatstva – Zagreba, proširivali na jugozapad, jug i istok. Mislim da je citav clanak i nastao u kontinuitetu te politike. Medjutim o tome neka vode brigu drugi koji su zato pozvani.
     Dacu ovde samo dva primera da smirim duh i inkvizitorsko ljubopitstvo jednog entuziasticki nevaspitanog komentatora” Čitaj-ako znaš što i zašto čitaš….. “.
     1. Crkva Sv Petke (Paraskeve) , uzgred budi receno “Slave svih Bjelopavlica”, je podignuta u Beogradu kada su mošti ove svetiteljke premeštene u Beograd. Njene mošti su prenete na molbu drpske velike kneginje Milice ,Sultanu, majke Despota Stefana Lazarevica, cerke vojvode Vratka, koji je bio direktan potomak Kneza Vukana, najstatijeg sina srpskog Velikog Zupana i vladara, Stefana Nemanje.. Deo moštiju je prenet 1417. godine u kapelu koju je podigao nepoznati velikodostojnik iz Beogradskog Donjeg grada. Nakon turskog osvajanja Beograda 1521. mošti su odnete u Carigrad. 1641. godine ih otkupljuje moldavski vojvoda i prenosi u grad Jaši. Crkva Ružica i dalje čuva jednu časticu moštiju Svete Petke. Nije poznato da li je pominjana kapela bila podignuta u blizini izvora, kao ova današnja. Ta prvobitna kapela je podignuta podzemno u koju se ulazilo niz stepenice. Zbog lošeg stanja, na današnjem mestu je izgrađena i osveštana kapela na dan Svete Petke 1937. godine. Prilikom kopanja temelja pronađeni su ostaci starijeg hrama.
     2. Medjutim, najvažniji pravoslavni hram srednjovekovnog Beograda bio je posvećen “Uspeniju Presvete Bogorodice” i nalazio se na sadašnjem uzvišenju iznad donjeg kalemegdanskog grada. To je bilo ubedljivo najbitnije duhovno okupljalište naših predaka pre nego što je u njega stigao Sulejman, otomanski osvajač, 1521. godine.Tada je hram pretvoren u džamiju i tako je ova građevina postojala naredna dva veka, pre nego što je nestala u austrijsko-turskom sukobu u drugoj deceniji 18. veka. Kada stručnjaci podsete kakve dragocenosti su se nekada nalazile u ovom hramu, shvatamo koliko je ovo bilo bitno mesto u prošlosti srpskog naroda…Ti se temelji i ostatci vide i danas i mnogo drigih zasada nedovoljno ispitanih…
     Sa postovanjem,
     Matija Cenanovic
     P.S.
     a) Dole priklijucujem “link” danasnje crkve Sv, Petke uzidane uz stare zidine Beograda koje je podigiao Visoki Stefan Lazarevic, despot srpski.
     b) Takodje prikljucujem predivnu crkvenu muziku za zainteresovane , tj “credo” “Vjeruju” koju je u istoj crkvi godinama citao na kraju liturgije pokojni Dr. Lazar Milin , Njegovo objasnnje u “Apologetici” je interesantno ovde citirati”
     “VJERUJEM jer je NEMOGUCE!”

     1.
     Beograd (Belgrade) – crkva Svete Petke na Kalemegdanu …
     ► 1:58► 1:58
     http://www.youtube.com/watch?v=sy8dGBqWF4w
     Jul 18, 2009 – Uploaded by Marijan B
     Beograd (Belgrade) – crkva Svete Petke na Kalemegdanu. Marijan B …. Sveta Petka 3/5 by Православни Мисионар 5,179 views · 3:11.
     2.
     Divna Ljubojevic – Vjeruju (Orthodox Credo) – YouTube
     ► 2:07► 2:07
     http://www.youtube.com/watch?v=nMBM1F-_m2s
     Nov 25, 2010 – Uploaded by InternetVampir
     http://www.myspace.com/divnaljubojevic Divna Ljubojevic and her choir “Melodi” singing possibly one of the …

     • Slobodan Mileusnić, upravnik muzeja Srpske pravoslavne crkve i sekretar Svetog arhijerejskog Sinoda u knjizi „Sveti Srbi”napisa: “Kao retko koji hrišćanski narod, pravoslavni Srbi su bili i ostali vezani za mošti svetih iz svog roda. U teškim vremenima Srbi su ostavljali sva svoja materijalna dobra i sa sobom nosili svetitelje: svetog Stefana Dečanskog, svetog kosovskog mučenika kneza Lazara, svetog cara Uroša i ostale… Oni su im, u novim staništima, bili duhovni nasad i istorijsko pamćenje. U ova preskrbna vremena ovi životopisi svetih neka posluže kao molitvena uteha i ugledanje na naše slavne i svetle pretke koji su svojim primernim i svetim životom zadobili najviše duhovne vrednosti.” Mileusnićeva knjiga sadrži opise 78 svetaca, od kojih je i šest žena.

      Osim svetaca u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje i sveštenomučenici ili kandidati ili pripravnici za svece, a to su episkopi, patrijarsi i sveštenici koji su stradali za hrišćanstvo. Nadalje postoji kategorija svetih velikomučenika koji su u toku života mnogo trpili, bili proganjani, zatvarani, osuđivani zbog odbrane pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve. Pored tih, uvjetno ih nazovimo, glavnih kategorija, postoje još i kategorije svetih mučenika, ispovjednika i prepodobnih koji imaju velike zasluge za očuvanje pravoslavlja i Srpske pravoslavne crkve. Do 1989 godine je na spisku Srpske pravoslavne crkve bilo 68 srpskih svataca, a do 2000. godine ta je lista proširena za novih deset svetaca, tako da ih ima ukupno 78, ako u međuvremenu taj spisak nije još proširen nekim najnovijim svetoproglašenicima.

      Međutim, nekako na mala vrata među svete ljude Srpske pravoslavne crkve progurana su i dva lika iz srpske mitologije, a to su Miloš Kobila kojeg su Srbi prekrstili u Miloša Kobilića, pa onda u Miloša Obilića, a društvo mu pravi glavom i bradom Kraljević Marko, kojeg je “najbolje opisao” Radoje Domanović, kojem ja dodadoh zasluženu titulu “der Grosse”.

      Naime, u Srba je od davnina uobičajeno da svoje svece prikazuju na freskama, ali eto, u Markovom manastiru blizu Skoplja, iznad južnog ulaza se nalazi freska Marka Mrnjavčevića, alias Marka Kraljevića, koji se na zidu razbaškario u društvu sa pravim svecima. Otkud da se nađe pronsirani i vijerni turski vazal na freski u pravoslavnom hramu? Historičari, pa i oni srpski, dobro znaju da je Marko Mrnjavčević sin kralja Vukašina koji je poginuo u Maričkoj bici 26.septembra 1371. godine, bici koja je u stvarnosti bila Kosovo prije definitivnog Kosova bio odani turski vazal. Od te godine Marko Mrnjavčević je bio ništa više nego samo turski vazal koji je vladao malim područjem u zapadnoj Makedoniji. Poginuo je 17.maja 1395. godine u bici na Rovinama zdušno se boreći, zajedno sa drugim turskim vazalima, Stefanom Lazarevićem, Konstantinom Dragašem i Konstantinom Balšićem na strani Turaka protiv Vlaha princa Mirče Starijeg (Mircea ćel Batrn).

      Nadalje, u manastiru Grabovac, južno od Niša, na zidu pored olatara stoji freska kneza Lazara, a s njegove desne strane se nalazi freska Miloša Kobile, kojeg su Srbi kasnije nakratko preksrstili u Miloša Kobilića, a kasnije i sve do dana današnjeg u Miloša Obilića. Zamislite, Miloš Kobila na toj fresci ima aureol oko glave, a u dnu freske jasno piše “Sveti Miloš Obilić”. I u Hilandaru, srpskom manastiru na Atosu u Grčkoj takjođe postoji freska koja Miloša Kobilu prikazuje kao sveca.

      Miloša Kobilu, alias Miloša Obilića Srbi i danas slave zbog, po njima herojske akcije, a u suštini podmuklog trika u herojskom samožrtvovanju. Prema jednoj od verzija Kosovskog mita Miloš Kobila je u toku Kosovske bitke došao pred šator sultana Murada Prvog pretvarajući se da želi postati sultanov vazal. Kada mu je dopušteno da uđe u sultanov šator on je na brzinu izvadio jatagan i ubio sultana Murada. I upravo zbog tog podmuklog i neviteškog ubojstva Srpska pravoslavna crkva predstavlja Miloša Kobilu kao sveca.

      Ne bi me iznenadilo da Srpska pravoslavna crkva u bližoj ili daljoj budućnosti ne proglasi za svece i Slobodana Miloševića (Sveti Slobodan), Radovana Karadžića (Sveti Radovan), Željka Ražnjatovića (Sveti Arkan), Vojislava Šešelja (Sveti Vojislav ili Vojka), itd.itd. Vale, kad sveci mogu biti podmukli ubojica-atentator Miloš Kobila i turski vazal i epski kabadahija Marko Kraljević, zašto ne bi mogli da se posvete i gore navedeni srpski heroji. Kakvih Srbi imaju sve svetaca, vala i za ove ima mjesta na toj podugačkoj svetačkoj top-listi.

   • Poštovani komentatori prvo pročitajte ovaj tekst,

    Predivna arhitektura i slikarstvo srpskih manastita pokazuje visoki stepen kulture i ne znaci da to ime toliko veze sa Bogom koliko je to proizvod ljudski.Ljudska humanost nije prozvod religije, vec prethodi izumu religije.
    Filozofija pocinje gde se religija zavrsava i ako neko izabere dogmu i veru umesto naucnog istrazivanja i iskustva, je slicno izboru astrologije umesto astronomije ili alhemije unesto hemije
    Sa duznim postovanjem za citaoce Skala Foruma
    Matija Cenanovic

    Ovo je dragi komentatori napisao ovaj čiča,potpisan sa
    Matija Čenanović(sa tastaturom bez š,đ,č,ć,ž,
    i ostao živ,

    Je li moguće da ovaj jeretik i bogohulnik dopušta sebi da piše o našim (Pravoslavnim ) crkvama i o vjeri uopšte i on se našao da piše kad se koja crkva sagradila ,srušila ili osveštala,
    Vjerovatno i Slavu slavi, u svoj dom u Kanadi,daleko od naše zemlje i naših hramova i svetinja gdje je udobno smjestio svoju g…..u ,a po portalima širi jeres i bogohuli,a koliko vidim širi mržnju prema pripadnicima drugih vjera, što nije naša Srpska tradicija.
    E ko se sve Srbinom naziva i piše o istoriji Srba i Srpske Pravoslavne vjere, zato nam se i dešavaju ružne stvari.

    • Gospodine “Nemanja”,
     U tamno doba srednjeg veka religija je bila najbolji vodic ljudima,kao sto je u mrklom mraku slepac najbolji vodic. Medjutim kada svane dan, glupo bi bilo uzimati slepca za vodica!
     Takodje veliki religiozni mislici proslosti su bili ponosni na svoju zaslepljenost.
     Naprimer, Tomas Aquina kaze:”Ja sam covek sa samo jednom knjigom”
     dok jos cudnije zvuci Ignatius Loyola kad kaze” Mi zrtvujemo nasu inteligenciju Bogu”.
     Potsecaju me na Vas po “intelektualnoj sirini”!
     Ne znam od kuda Vam hrabrosti da napadate mene licno, moje mesto zivljenja i moje licno verovanje, umesto da se ne slazete sa mojim misljenjem, ako ste u stanju da ga uopste shvatite?!
     Citajuci vas tekst iz Vas ocigledno “curi nesto”, neki “primitivni kvazi srpski patriotizam i religiozna zaslepljenost”, ne bih rekao da je to mudrost.
     Mozda vi mislite da “tocite miro” kao nas veliki Zupan Stefan Nemanja ili “Sveti Simeon” na osnovu pozajmljenog imena tog velikog coveka koje Vam je neko dao?!
     Ne smatram za potrebno da se Vama ispovedam o mojem intelektualnom misljenju, ali cu Vam reci da ljudi koji su procitali dosta knjiga pocinju da sumjaju u monoteisticku religiju i neki od njih se nazivaju ateisti, a oni sa malo manje hrabrosti odnosno testisa se nazivaju agnostici.
     Medjutim ljudi koji su procitali mnogo i znaju mnogo pocinju da veruju u nesto vise u vise sile nama nepoznate, ali to je za vas “tabula raza” jer ste vi zaglibljeni u dogmi kao u glibu.
     Sto se tice slavljenja “Slave” kod Srba ona prethodi nasem prelasku u hriscansku veru i potice od slavljenja Boga ognjista “Lara”. Takodje slavljenje “Badnjaka” je starii obicaj keltskih “Druida” i “starih Srba Sarmata”, koje ste vi verovatno pomesali sa praznikom Bozic u vasem neznanju. Takodje, mi ne znamo tacno ni godinu kada je Hristos rodjen, a da ne govorim pozajmljen datum 25-XII, po Julijanskom i po kasnijem Gregorijanskom kalendaru. Praznik je pozajmljen od Persijanaca koji su na taj dan slavili Boga “Mitra” jer je to bila nedelja najkraceg dana u godini (21-XII- do 25-XII). Praznik se polako pomerio u Mesopotamiju (danasnji Irak) i na taj dan je slavljen Bog “Magduk’. Praznik se dalje pomerio prema Grckoj i na taj dan je slavljen Bog “Hronos” (Bog vremena). Praznik je tada pozajmljen od Rima i na taj dan je slavljen Bog “Janus” (otuda Januar) i bio je posvecen planeti Saturn. Igre i svecanosti su nazvane “Saturnalije” koje je kasnije Vizantiski Imperator pozajmio zbog bvelike popularnooosti da bude rodjendan Isusa Hrista.
     “Ostajte S Bogom” gospodine Nemanja i pokuasajte da budete uctiviji, jer hriscanstvo to uci…izmedju ostalog…i slusajte “zvonjavu zvona sa crkvenih tornjeva”. To i kod mene izaziva lepe asocijacije i secanja.na moj zavicaj
     Sa postovanjem za citace SkalaRadio
     Matija Cenanovic

     • Evo ga opet poštovani komentatori,

      U tamno doba srednjeg veka religija je bila najbolji vodic ljudima,kao sto je u mrklom mraku slepac najbolji vodic. Medjutim kada svane dan, glupo bi bilo uzimati slepca za vodica!Ne smatram za potrebno da se Vama ispovedam o mojem intelektualnom misljenju, ali cu Vam reci da ljudi koji su procitali dosta knjiga pocinju da sumjaju u monoteisticku religiju i neki od njih se nazivaju ateisti, a oni sa malo manje hrabrosti odnosno testisa se nazivaju agnostici.
      Medjutim ljudi koji su procitali mnogo i znaju mnogo pocinju da veruju u nesto vise u vise sile nama nepoznate, ali to je za vas “tabula raza” jer ste vi zaglibljeni u dogmi kao u glibu.

      Napisa opet Matija Čenanović i osta živ,
      ovaj jeretik koji živi u Kanadi kvazi Srbin kako ga Jole opisao,
      opet pokušava da bude pametan,prepisivajuci istoriju,
      pri tom zaboravio da spomene slavu koju su mu preci slavili ( Bajram)
      uz svo poštovanje prema Muslimanima,
      Vi ste jedan veoma bezobrazan i nekulturan stari čiča koji na ovaj portal širi mržnju i jeres i pokušava bez uspješno biti pametan.
      Živite u Kanadi a otvoreno mrzite Zapad ,to vješto krijete od javnosti i prijatelja u Kanadi,koja pokvarenost,što ne prevedete vaše tekstove na engleski pa ih objavite na nekim portalima u Kanadi,
      Malo vjerunauke za Vas jeretika i antihrista,

      Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja sveta. Badnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta i to je uvod u jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić. Običaji i praznovanje počinju Badnjim danom, a sve se svodi na jedan cilj – umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.
      Prema hrišćanskoj tradiciji, običaj sečenja badnjaka se vezuje za to što su vitlejemski pastiri, na znak Zvezde da se rodio Hristos Spasitelj, nasekli granja i poneli ga u pećinu da nalože vatru i ogreju Hrista i njegovu majku. Badnjak, dakle, predstavlja ono drvo koje je Josif založio u hladnoj pećini, kada se Hristos rodio. Badnjak, dalje, nagoveštava i drvo Krsta Hristovog.
      Ovo je prava istina ,a vi spominjete zvonjavu zvona sa crkvenih zvona a ujedno širite jeres,koji bezobrazluk.

   • Ma dok si se školovao džabe i putovao svuđe po svijetu sa crvenim pasošem bez problema onda ti nije bio kasapin iz Kumrovca a Bokelju ?
    Izgleda da ste, ti Bokelju i ovi Čenanović na isti način programirani,
    prispjeli ste za jedan dobar reseting !
    Pozdrav,

 11. ,, PRAZNE TECE NAJJACE ZVONE” – slozio bi se, sa komentarom ,,citaj ako znas………”

  ili ona ,,potok se najjace cuje dje je najplici”…… na isto se svodi

 12. Zelim da dodam da je Janos Hunyadi (rodjen u Erdelju od oca Serban-a Vojk-ana 1407 odrastao na dvoru Despota Stefana Lazarevica. Preminuio je Avgusta 11, 1456 u Zemunu..

 13. Povodom zvonjave sa katolickih crkava i clanka na ovom Skala Forumu, zbog takozvane odbrane Beograda 1456, zelim ukratko da iznesem nekoliko podataka da je Beograd bio srpski grad pre te odbrane Beograda od strane Madjara sa krstaskom i srpskom posadom i drugih.
  Despot Raskog Kraljesvstva i Gospodar Srbije Visoki Stefan Lazarevic (1377-1427), (Stephanus dei gratia regni Rassia despotus et dominus Servie).[je vladao i stolovao u Beogradu. Takodje pre njega Srpski Kralj Dragutin je takodje drzao Beograd. Visoki Stefan, vitez prvak Evrope u Konstanci, prvi od 24 viteza reda “Crvenog Zmaja” (Societas draconistrarum1408), prvi medju jednakima, najvisi vitez Evrope, vladar, drzavnik, pesnik, poliglota je dzap ne samo Beograd sa Zemunom, vec i Slankamen, Kupinik, Mitrovicu, Becej, Veliki Beckerek, Apatin, Macvu, Srem i druge ogromne posede u Ugarskoj. Takodje je imao u svom posedu Novo Brdo, rudni i ekonomnski centar Srbije, ( 29 Januara 1412 je izadao “Законик о рудницима” , takodje je drzao Srebrnicu u Bosni i druge posede. Posle smrti Balše III Balšića, nasledfio Zetu (danasnju Crnu Goru) i ratovao protiv Venecije. Na Saboru u Srebrnici 1426 proklamovao svog necaka ans. Đurađa Brankovića za naslednika. Preminuo je 1427 i grob mu je u Manastiru Manasijau Resavi u Srbiji.
  Srpski vladar Djuradj Brankovic je izmenio Beograd za tvrdjavu Golibac i Smederevo sa Bracom Siladji (Svilojevic) , necacima Janosa Hunjadija, oca kralja Matije Korvina i, sina Srbina po imenu Serban-a. Interesantno je dodati da je Despot Duradj je preminuo na Badnje vece 24-XII-1456 (novi kalendar jos nije bio stvoren) od posledica rane na ruci jer je u 80-oj godini vodio dvoboj sa bracom Siladji posle svadje oko Beograda i izgubio dva prsta,na ruci.
  Radi istoriske istine prialazem ovo sa postovanjem,
  “Za Visokog Despota Stefana , zvone zvona Manasije,
  Notre Dame, Notre Dame, Notre Dame…”!
  Matija Cenanovic

 14. Bože mi oprosti-kanonik Kotorske biskupije Don Tonći,veli:”U Beogradu pravoslavne crkve ne zvone na uspomenu odbrane grada Beograda od Turaka,jer ga oni nisu tada ni branili..” Tačno veli Don Tonći! Ali,zašto ga nisu branili? Pa zato što u tom vremenu tamo nije bilo Srba-pravoslavaca?!
  U vezi sa zvonjavom-pogledajte na Portal Zemun moj grad: “Crkve u Zemunu”..gdje piše: Najstarija crkva u Beogradu je zemunski Hram Svetog oca Nikolaja,je na temeljima crkve za koju se smatra(niko ne tvrdi?) da datira još prije nego su Turci ušli u Zemun(valda iz pravca Beograda?) 1521 godine?! Dakle kad je prva pravoslavna crkva ograđena-ozidana u Beograd-odnosno kad je osposobljena da može da zvoni-slavi? Pročitajte što san vi dao-pa mi se onda javite…?
  E borami,isto su dobro znali rijeć stari Latini,da…:”VASA VACUA MAXIME SONANT!”

 15. Opsada Beograda 1456. je drugi veliki napad Turaka na ovaj grad koji se desio između 4. i 22. jula . Nakon pada Carigrada, glavni protivnik Osmanlija na zapadu bila je Ugarska kraljevina. Sultan Mehmed II pokrenuo je veliku vojsku sa ciljem da osvoji Smederevo, prestonicu srpskog despota Đurđa Brankovića, i Beograd, najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici.

  Veliku tursku silu nisu dočekale ujedinjene hrišćanske snage čemu su se mnogi nadali. Čak ni u samoj Ugarskoj nije postignut dogovor o jedinstvenom delovanju. Vojsku koja je branila beogradsko utvrđenje činili su odredi koje je okupio Janoš Hunjadi, nešto trupa koje je poslao despot Đurađ, kao i odredi slabo naoružanih krstaša.

  Značajan događaj tokom opsade je razbijanje turske flote na Dunavu 14. jula 1456. godine. Uvidevši da ne mogu da odseku grad od reka, a samim tim i od Ugarske, Turci su se odlučili na žestok juriš koji je izveden 21. jula. Uz velike napore opsađeni su odoleli a sutradan je usledilo tursko povlačenje.

  Podnevna zvona, po nalogu pape Kalista III, proslavljaju ovaj događaj sve do današnjih dana.

 16. Beograd tada nisu branili i pravoslavci ? Nego selektivno, po vjeroispovjesti, se ,,zabili” doma i cekali…….. Ovo moram da provjerim jer je nevjerovatno, a ako je netacno, ……..otom-potom

 17. Dobri i pametni Don Toći vazda nešto lijepo reče, poučno. Jedva ćekam da čujem klapu SVETI JURAJ u katedralu u nedjelju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]