Top 10 najlepših plaža u Kotoru za savršen odmor u 2024

Plaže u Kotoru i celoj Boki Kotorskoj predstavljaju pravi dragulj Jadranskog mora. Ovaj predivni zaliv u Crnoj Gori okružen je strmim planinama.

Od skrivenih uvala sa mirnim vodama do živahnih gradskih plaža, svako može pronaći svoj kutak pod suncem. Kristalno čista voda, bogat podvodni svet i spektakularan pejzaž čine ove plaže neodoljivim mestom za odmor i relaksaciju.

Bez obzira da li ste avanturista koji traži izolovane plaže ili porodični turista koji želi bezbedno mesto za decu, plaže u gradu Kotor, kao i celom Bokokotorskom zalivu pružaju nezaboravno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha.

1. Gradska plaža

Plaža kotor - gradska plaza

Nalazi se na samom početku Dobrote, a Kotorani je zovu gradskom plažom zato što je najbliža Starom gradu u Kotoru.

Plaža je mala i šljunkovita, sa postavljenim betonskim pločama. Najviše je koriste turisti iz Starog grada zato što je to jedina plaža do koje mogu da dođu bez upotrebe prevoza.

2. Plaža Muo

Plaža Muo u Kotoru - jedna od najlepsih

Dobila je ime po istoimenom primorskom mestu, koje se nalazi 3 kilometra severozapadno od centra Kotora, u podnožju Vrmca.

Plaža je mala i šljunkovita, a voda je bistra i prozirna, pa je pravo uživanje kupati se u njoj.

3. Plaža Sunshine

Sitan kamen pomešan sa peskom i pogled na planinu čine ovu plažu, inače dugu 77 metara, jedinstvenim doživljajem. Spasilačka služba radi od 9 do 19 časova.

Voda na ovoj plaži ima izrazito tamno-zelenu boju zbog odraza borova sa druge strane obale iznad koje se izdiže planinski masiv.

Plaže u blizini grada Kotora

1. Bajova kula

Bajova kula - Plaža u blizini grada Kotora

Na desetak kilometara od Kotora, na putu ka Herceg Novom, nalazi se mesto Dražin vrt i čuvena plaža Bajova kula. U sklopu plaže, u hladu lovora, se nalazi restoran i kafić, a na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobran (zakup ležaljki i suncobrana košta €20,00, a zbog velike gužve preporučuje se rezervacija unapred).

Postoji i šljunkoviti deo samo za peškire.
Tu se nalazi i istoimeni restoran, koji nudi predivan pogled.

2. Orahovac plaža

Nedaleko od Bajove kule se nalazi mesto Orahovac, čija plaža je dugačka oko 800 metara, a na plaži postoje dva plažna bara, (“Grota” i “Galija” ), kao i hotel sa hotelskom plažom, “Amfora”. Silazi se sa Jadranske magistrale.

Plaža je uređena i poseduje sav potreban sadržaj za porodicu.

Voda na ovim plažama je uvek čista. Cena iznajmljivanja ležaljki za celi dan košta €10,00.

Najlepše plaže zaliva

Boka Kotorska, jedan od najlepših zaliva na Jadranu, obiluje brojnim predivnim plažama.

Karakteristične plaže za Bokokotorski zaliv su betonske „ponte“, eventualno male šljunkovite plaže s peščanim delom.

Evo nekoliko poznatih plaža koje se nalaze u Boki Kotorskoj:

  • Žanjice (Luštica poluostrvo): Smeštena na južnoj strani poluostrva Luštica, plaža Žanjice oduševljava netaknutom prirodom i mirnim vodama.
  • Kalardovo (Herceg Novi): Ova plaža se ističe svojom slikovitom lokacijom i pogledom na Stari grad u Herceg Novom.
  • Pržno (Perast): Pržno je popularna plaža u blizini Perasta, koja nudi predivan pogled na Boku Kotorsku i okolne planine.
  • Plaža Trsteno: Ova plaža se nalazi između Tivta i Budve, i poznata je po svojoj šljunkovitoj obali i čistoj vodi.

Plavi Horizonti – Jedina peščana plaža u Kotoru

Plavi Horizonti - Jedina peščana plaža u Kotoru

Plaže u Kotoru su uglavnom kamenite, ALI… Plavi Horizonti (kod Radovića) je jedina prava peščana plaža koja pripada Boki. Poznata po belom pesku i kristalno čistoj vodi, ova plaža je idealna za opuštanje i uživanje u prelepom pejzažu.

Nalazi se u dnu uvale Pržno, koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštice. Gleda na otvoreno more i okružena je maslinovom i borovom šumom, a do nje se stiže iz Kotora ili Tivta za 15-ak minuta.

Ova plaža je posebno omiljena porodicama s decom zbog plićaka, a zahvaljujući maloj dubini vode, more se i brzo zagreje i obično je tu 2-3 stepena toplije od ostatka primorja.

Plaža je uređena, gostima su na raspologanju ležaljke, suncobrani, svlačionice, tuš-kabine, wc, parking i pristanište, pa čak i sportski tereni.

Restorani / Kafići / Noćni provod

Plaže u Kotoru su nesumnjivo lepe i treba ih obići. A provod?

Kotor se može pohvaliti velikim brojem kafića i upravo zbog toga je čest izbor mladih turista. Najpoznatija diskoteka je Maximus. Veliki broj koncerata se održava u kotorskim muzejima ali i u koncertnim dvoranama, zavisi od vrste muzike.

Grad je posebno zanimljiv kada se u toku sezone organizuje veliki broj ribarskih fešti, karnevala i letnjih večeri. Ovaj biser Crne Gore se može pohvaliti i velikim brojem restorana sa kvalitetnom tradicionalnom hranom.

Najpoznatiji restorani su konoba Scala Santa, Cesarica, konoba Trpeza, Bastion, restoran Galerija, restoran Pescaria Dekaderon i restoran Ladovina.