Najbolje plaže u Crnoj Gori za decu – 5 najsigurnijih lokacija za porodicu

Svi znamo da planiranje letovanja sa decom ponekad može biti izazovno, ali Crna Gora nudi mnoštvo savršenih destinacija koje su bezbedne, zabavne i opuštajuće za celu porodicu.Ovaj biser Jadrana ima mnogo toga da ponudi!

Kao roditelj, i sama se često oslanjam na iskustva drugih roditelja i zbog toga sam želela da podelim sa vama najlepše plaže u Crnoj Gori koje sam posetila, a koje su idealne za decu.

1. Petrovac

Ako tražite mirno mesto koje je dovoljno opremljeno za porodični odmor, Petrovac se izdvaja kao savršena lokacija. Ovo šarmantno primorsko mesto, koje je na sredini crnogorske obale, nudi sve što je potrebno za opušten porodični odmor.

Petrovac je mali gradić sa prepoznatljivim srednjovekovnim duhom, okružen borovima i maslinama, što čini šetnje i boravak u njemu posebno prijatnim. Tokom letnjih meseci, Petrovac nije preplavljen turistima kao neka veća mesta poput Budve, što ga čini savršenim izborom za roditelje koji žele mirno okruženje za svoju decu.

Ono što posebno volim kod ovog mesta jeste osećaj sigurnosti. Grad je dovoljno mali da možete bezbrižno šetati sa decom, a šetalište uz more je odličan način da se sa porodicom opustite u predvečernjim satima.

Kakva je plaža?

Glavna plaža u Petrovcu duga je oko 600 metara i sastoji se od šljunka i peska. Vaša deca će obožavati da trčkaraju po plaži i igraju se u plitkoj vodi, dok vi možete napraviti pauzu u nekom od brojnih kafića i restorana u neposrednoj blizini gde ćete uživati u lokalnim specijalitetima ili osvežavajućem piću.

Za roditelje sa starijom decom, tu je i obližnja plaža Lučice, koja je udaljena samo nekoliko minuta hoda kroz predivnu borovu šumu. Plaža Lučice je malo manja, ali definitivno bolja za istraživanje i avanture, posebno za decu koja vole da skupljaju školjke i istražuju prirodu.

Porodične aktivnosti

Petrovac nudi niz porodičnih aktivnosti koje uključuju dečije predstave, vožnju bicikla, šetnje kroz borovu šumu, ali i obilje restorana i supermarketa, što olakšava organizaciju svakodnevnog života tokom odmora. Uveče se na šetalištu često organizuju predstave i koncerti prilagođeni deci, tako da ne morate da brinete kako ćete animirati decu.

Dodatni savet: Ne propustite vožnju brodom do obližnjih ostrva Katič i Sveta Neđelja. Deca će biti oduševljena ovom “malom avanturom”.

2. Plavi Horizonti

Ukoliko ste ljubitelj dugih peskovitih plaža, Plavi Horizonti su prava destinacija za vas i vašu porodicu. Ova plaža se nalazi na poluostrvu Luštica, nedaleko od Kotora i Tivta. Ovaj zaliv je pravo skriveno blago koje nudi sve što je potrebno za savršen porodični odmor.

Plaža u Plavim Horizontima

Peščana plaža dužine 350 metara, okružena borovima i maslinama, nudi idealne uslove za porodični odmor. Voda je plitka i mirna, savršena za malu decu koja tek uče da plivaju tako da ne morate da se plašite da ćete morati da “terate” decu da uđu u vodu.

Zapravo, na ovoj plaži često možete videti roditelje kako sede u vodi dok se deca igraju oko njih sa kantama i lopaticama. Blag ulazak u more čini ovu plažu izuzetno bezbednom, što deci (a i roditeljima) pruža osećaj sigurnosti.

Za sve one koji žele prirodan hlad

Plaža je okružena borovima i maslinama koje pružaju prirodan hlad, što je neprocenjivo u vrelim letnjim danima. Ovde možete da uživate u čitanju knjige ili jednostavno da odmarate u hladu, dok vam deca trčkaraju po pesku. Zvuči idilično, zar ne?

Osim predivne prirode, Plavi Horizonti nude i sve neophodne sadržaje – tuševi, svlačionice, kafići i restorani su u neposrednoj blizini. Takođe, plaža je dovoljno prostrana da i u špicu sezone nećete imati osećaj da je gužva. Ovaj miran zaliv nudi pravi balans između opuštanja i zabave i savršen je izbor za porodice sa decom svih uzrasta koje žele peskovitu plažu i prirodan hlad.

3. Žanjice

Ako vaša porodica voli avanture i istraživanje, plaža Žanjice je mesto koje morate posetiti. Nalazi se na poluostrvu Luštica, naspram Herceg Novog, i dostupna je brodom ili kopnom.

Kakvo je okruženje?

Žanjice su prekrivene sitnim kamenčićima, a voda je izuzetno čista, što pruža osećaj kao da ste na nekoj dalekoj egzotičnoj destinaciji. Ova plaža je okružena gustim maslinjacima, koji stvaraju prirodnu hladovinu i daju ovom mestu poseban mediteranski šarm.

Jedini mali minus može biti prisustvo morskih ježeva, ali ukoliko nabavite obuću za vodu, to vam neće predstavljati problem.

Porodične aktivnosti

Ako su i vaša deca ljubitelji avanture, obavezno rezervišite izlet brodićem do Plave špilje. Ova prelepa morska pećina oduzima dah svojim tirkiznim vodama i deci pruža nezaboravno iskustvo plivanja u kristalno čistom moru. Takođe, u blizini se nalazi ostrvo Mamula, koje je decenijama unazad bilo vojna tvrđava, a sada je jedna od najzanimljivijih atrakcija za istraživanje.

4. Rafailovići

Rafailovići su malo ribarsko mesto smešteno pored Bečića, a poznato je po svojoj prelepoj peščanoj plaži sa šljunkovitim primesama. Ova plaža je idealna za porodice sa decom, jer ćete pronaći sve što vam je potrebno na jednom mestu.

Ono što roditelje najviše privlači jeste postepeni ulazak u more, što je od presudne važnosti kada su mala deca u pitanju. Plaža je duga, prostrana i opremljena tuševima, svlačionicama, barovima i restoranima. Takođe, postoji puno prostora za postavljanje peškira ili suncobrana, a mnogi kafići nude i ležaljke.

Rafailovići su poznati po svojoj porodičnoj atmosferi. Mesto je malo, mirno i idealno za šetnje i boravak sa decom. Restorani u ovom delu crnogorske obale nude sveže morske plodove i tradicionalna jela, pa čak i najizbirljiviji mališani mogu pronaći nešto po svom ukusu.

Pešačka staza koja povezuje Rafailoviće sa Budvom savršena je za šetnje, ali i vožnju bicikla sa decom. Usput možete uživati u predivnim prizorima obale, a deca će biti oduševljena vozićima koji često prolaze na toj ruti.

5. Meljine

Meljine su malo i tiho mesto u Bokokotorskom zalivu, koje je posebno popularno među porodicama koje žele mir, tišinu i čist vazduh. Njihova bogata istorija i specifična vazdušna strujanja čine ih odličnim izborom za roditelje koji žele zdravo okruženje za decu.

Koje zdravstvene pogodnosti nudi ovo mesto?

Meljine su poznate po svojoj istoriji, ali i po povoljnim vazdušnim strujanjima koja su idealna za decu sa disajnim problemima. Kombinacija morskog vazduha i blage klime pruža poseban osećaj relaksacije i detoksikacije.

Plaže u Meljinama

Plaže su uglavnom mirne, sa blagim ulazom u vodu, što je idealno za porodice sa malom decom. Zbog svoje tišine, Meljine su omiljeno mesto za porodice koje traže potpunu relaksaciju daleko od gradske gužve.

Za sam kraj…

Crna Gora nudi širok spektar plaža savršenih za porodični odmor sa decom. Svaka od pomenutih destinacija nudi nešto jedinstveno, bilo da je to peskovita plaža, prirodni hlad, kristalno čista voda ili različite izlete. Bez obzira na to da li ste ljubitelj mirnijih mesta kao što su Meljine ili avantura poput Žanjica, Crna Gora je sjajna destinacija za porodična putovanja.